СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН ЗА ТРАНСПОРТ ФБТИ №106


  

 

Седмичен Бюлетин 

106

ТРАНСПОРТ

30.03-05.04.2015 г.

 

 

 

Снимка: София вече има метро до летището; Източник: www.facebook.com

Бюлетинът е достъпен и на http://fbti.eu/news 

 

 

 


 

 

 

 

·   Реформата на железниците пред провал

·   Лошо време, свлачища и потопи тормозят БДЖ

·   Московски: Метрото превърна летище София в мултимодален транспортен център

·   БДЖ показва как не се правят обществени поръчки

·   Стартира частен проект за изграждане на интермодален терминал край Радомир

·   Над 28,8 млн. лв. са приходите за 2013 г. от концесионна дейност на МТИТС

·   Siemens договори влакове за 1.7 млрд EUR в Германия

 

·   85% от автомобилите у нас са над 10-годишни

·   Британската икономика търси спешно 40 хиляди шофьори на камиони

·   Габровци масово вървят пеш, само 5% използват градския транспорт

·   Германия одобри въвеждането на магистрална такса от 130 евро годишно

 

 

 

  ·   Пускат летище Пловдив на концесия

·   Борисов отменя екзотичното меню за „Авиоотряд 28"

 

 

 

 

·   Гърция продава пристанище Пирея до дни

 

·   Държавата срещу Цветан Василев



Актуални новини транспорт в Facebook и Twitter:
  facebook.com/transportalbg

  twitter.com/transportalbg

 

 

 

 

  

    

 

Бюлетин транспорт БТП

Списание „Автобуси и микробуси"

 

 

София вече има метро до летището

06.04.2015, Gradat.bg

На 2 април откриха метрото от бул. "Цариградско шосе до Летище София с две метростанции на естакада и две подземни. Лъчът е лот 1 от етап 3 на разширението на метрото, в който влиза още и лот 2 от жк "Младост 1" до Бизнес парка в жк "Младост 4" 2.7 км и 3 МС с предстоящо завършване до края на месец април и  въвеждане в експлоатация  в началото на май 2015 г. Завършеният лот 1 се финансира по ОП "Транспорт" от Европейския фонд за регионално развитие, като стойността му възлиза на 75 млн. евро, в т.ч. 58.7 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие и 16.3 млн. евро местно съфинансиране. Цената на 1 км готово метро за участъка възлиза на около 15.5 млн. евро, като заедно с влаковете, доставени по ОП "Околна среда" през 2014 г., тя достига 21 млн. евро. Тази цена е няколко пъти по-ниска от аналогичната цена на завършените през 2014 и 2015 г. участъци на метрополитените в Прага, Варшава и Будапеща, изградени чрез съфинансиране от аналогични присъединителни оперативни програми, смята проф. д-р инж. Стоян Братоев. Общата стойност на етап 3 на разширението на метрото е 407 млн. лв., като 215 млн. лв. от тях са осигурени от ОП "Транспорт" 2007 – 2013 г.

Трасето и е с дължина 4.85 км и 4 метростанции. Подземната част е с дължина 2.8 км и 2 метростанции. На нивото на терена и предимно на естакади е частта в индустриалната зона и до летищния терминал 2 участъкът е с дължина 2.05 км и 2 метростанции. Строителството на участъка включва изграждането на конструкциите на тунелите, метростанциите, естакадите, релсовият път и доставката и монтажа на оборудването на 18 системи за управление и функциониране на метрото.

Церемонията по откриването се проведе на метростанция 23 "Летище София", проектирана от покойния вече арх. Танко Серафимов и неговото Ателие "Серефимови Архитекти".  Тя представя идеята за скорост и движение, представлява светъл остъклен тунел, обшит с метал, предшестван от кръгово вестибюлно пространство с изглед към пистата и ландшафтния парк на летището.  Веднага след рампата при входа на метростанцията има метална статуя на Крум Дамянов, дарена на "Метрополитен" ЕАД от "Джи Пи Груп". Архитектурното оформлението на метростанцията пък е на Ирен Дерлипанска - има пейки за сядане, кашпи със зеленина във височина. На откриването на метрото присъстваха много гости и премиерът Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев.

Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията:

"Метрото превърна летище София в мултимодален транспортен център. Благодарение на изградената метровръзка летище София вече е модерен, мултимодален транспортен център. До 2-3 години ще направим пътната връзка с бул. "Брюксел" и жп връзка между Централна жп гара и летището. Продължаваме разширението на метромрежата и по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 г. Планирано е финансирането на най-тежкия участък от третата линия на метрото - трасето от бул. "Янко Сакъзов" до кв. "Красно село", който ще осигури връзката с другите две метролинии, като стойността на проекта е около 800 млн. лева и включва 7.2 км ново трасе, 7 нови метростанции, изграждане на депо в кв. "Красно село" и доставка на 20 метровлака." Всички официални лица благодариха на строителите, проектантите, строителния надзор, администрацията и най-вече на проф. д-р инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД.

Йорданка Фандъкова, кмет на София:

Метрото е проект на партньорство. Европейската инвестиционна банка го обяви за най-добрия в Източна Европа. Сега от летището до центъра на София ще се стига за 20 минути. Пътниците ще правят връзка с Централна жп гара и Централна автогара. На Гара Искър, при МС 21 "Искърско шосе" ще могат да се прехвърлят от метро на влак и обратно.

Ивелина Василева:

Метрото е най-екологичният проект и е пример за синергия между оперативна програма "Транспорт" и оперативна програма "Околна среда". То годишно води до намаляване на вредните емисии във въздуха с над 2780 тона. През програмния период 2017 - 2013 със средства от ОПОС бяха закупени 10 метровлака, 20 трамвая и 126 автобуса.

Бойко Борисов, министър-председател:

За 23 години от началото на строителството на метрото са построени 9 км метро. За последните 10 години - 30 км. Средната скорост на метрото е 40 км в час, на автомобилите в града - 18 км в час, на градския транспорт - 14 км в час.

 

Изпълнители на лот 1 от етап 3 на разширението на метрото

Позиция            Изпълнител

№1 от бул. "Цариградско шосе" – ул. "Димитър Списаревски" в жк "Дружба", с дължина 0.95 км и 1 МС   Обединение "Станилов – Метропроект" в състав "Станилов" ЕООД и "Метропроект Прага" А.С.;

№2 от ул. "Димитър Списаревски" – ул. "Неделчо Бончев", с дължина 1.8 км и 1МС    Обединение "Метро Дружба", съставено от "Трейс Груп Холд" АД, "Мостконсулт" ООД и "Ар Джи Би" ЕООД

№3 от ул. "Неделчо Бончев" до летището с две надземни метростанции            Обединение "Метро Сифер", съставено от "Сиенит" ООД и "Ателие Серафимов – Архитекти" ООД.

Строителен надзор и супервизия на трите позиции Обединение "ЕН АР – Рубикон" – "Ен Ар Консулт" ЕООД и "Рубикон Инженеринг" ООД.

За изграждането на участъка са изпълнени:

- над 45 хил. кв.м укрепващи шлицови стени, които са част от конструкцията на съоръженията;

- над 390 хил. куб.м изкопни работи, над 130 хил. куб.м обратни засипки, над 70 хил. куб.м стоманобетонни конструкции, над 415 тона стоманени конструкции, над 90 хил. кв.м хидроизолации, над 12 хил. кв.м облицовки и настилки, над 80 хил. кв.м кофражи, над 11 хил. кв.м торкрет и др.

Над подземните участъци на метрото в участъка са изградени два четирилентови булеварда с обща дължина 2.4 км с нови широки тротоари, осветление и инженерна инфраструктура.

 

Методи на строителство

В зависимост от спецификата на отделните участъци са прилагани различни методи на строителство.

- Тунелът между бул. "Цариградско шосе" и жк "Дружба" е изграден по нов австрийски тунелен метод с разработване на сечението на два етапа, с отстъп – калота и щроса.

- Тунелите под бул. "Кръстю Пастухов" между МС "Дружба" и МС "Искърско шосе"са построени по открит способ в котлован, укрепен с плътна шпунтова стена от свързани помежду си стоманени профили, забити на 5 м под дъното на изкопа.

- Метростанция "Искърско шосе" и участъкът на преминаване под жп линиите на националната жп мрежа – по Топ даун метод (т.нар. Милански) с изпълнение на шлицови стени по дължината на стените на тунелите, бетониране на покривна плоча върху тях, изкопаване на почвите под защитата на тази плоча с последващо изпълнение на вътрешни дъно и стени. Между шлицовите стени и вътрешните стени на конструкцията е изпълнена хидроизолация от усилено ПВЦ фолио, защитено с геотекстил.

- Основната част от откритите участъци от МС "Софийска Света гора" до МС "Летище София" е разположена на естакади с 20 м отвори, фундиране на единични плоски или с пилоти фундаменти и предварително напрегнати надлъжни стоманобетонни греди. Предвид слабите почви в основата метростанция "Летище София" тя е фундирана на 4 мощни фундамента, разположени върху общо 96 пилота .

Оборудването на 18-те системи за управление и функциониране е на водещи световни фирми като "Сименс", "Балфор Бити", "Астра", "Капш", "Восло" и др.

 

Очаквани обществени ползи от участъка:

• прогнозен брой превозвани пътници на ден с отчитане на настоящата застройка, напречните връзки за довеждащ транспорт и предвижданата по общия устройствен план за развитието на територията – 45 хил. пътници;

• спестено време от пътувания – 16 хил. часа дневно;

• намаление на трафика в района – 12%, или общо за София с 4%;

• намаление на броя на автомобилите – 8500 автомобила дневно;

• намаление на вредните газове – 8 хил. тона и др.

• скорост на пътуванията между станциите – до 80 км/ч;

•средна скорост на придвижванията, в т.ч. изчакване, качване и слизане от влаковете – 40 км/ч при аналогични скорости за надземния транспорт в пиковите часове на деня под 18 км/ч, и на автомобилите – под 30 км/ч.

 

 

Реформата на железниците пред провал

04.04.2015, Ekipbg.com

 

Политиката на Европейския съюз за обществен пътнически ж.п. транспорт се фокусира върху отворени пазари и контролирана конкуренция. Това означава, че транспортните фирми  трябва да гарантират конкурентни нива на  разходи срещу  определени стандарти за качество. Политиката на държавата към БДЖ обаче е пораженческа и анти-пазарна[i], но това не е факт от днес.

Лошо време, свлачища и потопи тормозят БДЖ

01.04.2015, Монитор

 

Свлачища, снегове и наводнения спряха трафика 13 пъти само за миналия месец по жп линиите в страната, сочи информация от железниците. Черен за железницата се оказаха 6 и 7 март. Тогава лошото време повреди контактната мрежа, а на релсите паднаха дървета, големи камъни и дори електрически стълб.

 

 

 

Московски: Метрото превърна летище София в мултимодален транспортен център

02.04.2015, Агенция Крос

 

Благодарение на изградената метро връзка, от днес летище София вече е модерен, мултимодален транспортен център, каза министър Ивайло Московски по време на пускането в експлоатация на разширението на метрото до Летище София.

БДЖ показва как не се правят обществени поръчки

29.04.2015, Capital.bg

Силно задлъжнялата държавна компания "БДЖ - Пътнически превози" обяви обществена поръчка, в която условията са написани така, че да няма състезание. Търси се застраховател по "Злополука" на пътниците в железниците на стойност 5.5 млн. лв. за срок от пет години.

Стартира частен проект за изграждане на интермодален терминал край Радомир

05.04.2015, БТА

Предвижда се да бъде изграден интермодален терминал на територията на Заводите за тежко машиностроене край Радомир, съобщи кметът на  общината Пламен Алексиев. Съоръжението ще бъде разположено върху 300 дка, като ще се използва съществуващата инфраструктура. 

Над 28,8 млн. лв. са приходите за 2013 г. от концесионна дейност на МТИТС

02.04.2015, Logistika.bg

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията представи на седмичното заседание на правителството доклад за контрола по изпълнението на концесионните договори за обекти от транспортната инфраструктура.

Siemens договори влакове за 1.7 млрд EUR в Германия

01.04.2015, Transportal.bg

Немският гигант Siemens заяви в четвъртък, че е осигурил договор на стойност 1.70 милиарда евро (1,90 милиарда щатски долара) за доставка и поддръжка на регионалните влакове в Германия. Компанията ще достави 82-влакове за новия експрес Рейн-Рур в провинция Северен Рейн-Вестфалия, и предоставя поддръжка за период от 32 години, се казва в изявление на компанията.

 

85% от автомобилите у нас са над 10-годишни

03.04.2015, Transportal.bg

85% от автомобилите у нас са над 10-годишни, съобщиха от Форума за балкански транспорт и инфраструктура (ФБТИ). Положението ни поставя на дъното на европейските класации, като средното равнище на автомобилите в тази категория (10+ години) е едва 37,5%.

Британската икономика търси спешно 40 хиляди шофьори на камиони

02.04.2015, Transportal.bg

Британската икономика рискува изпадане в застой поради липса на шофьори на камиони и това изисква незабавни действия. Това беше най-рязкото предупреждение от ръководителите в транспортна индустрия на конференция, организирана от Асоциацията на превоз на товари (FTA).

Габровци масово вървят пеш, само 5% използват градския транспорт

31.03.2015, Дарик

Социологическо проучване във връзка с подготовката на проекта за Интегриран градски транспорт на Габрово сочи, че 21.6% от населението на града използва лични автомобили, 56% върви пеш, 16.4% използва таксиметрови услуги и само 5.4% използва градски транспорт.

 

Германия одобри въвеждането на магистрална такса от 130 евро годишно

30.03.2015, Kamioni.bg

Парламентът на Германия одобри въвеждането на магистрална такса от 130 евро годишно от 2016 година. Мярката е силно оспорвана, тъй като се твърди, че тя е несправедливо насочена към чужденците и може да наруши европейското законодателство.

 

Пускат летище Пловдив на концесия

04.04.2015, Econ.bg

Стартира подготовката за пускането на концесия на летище "Пловдив". Това са потвърждават от транспортното министерство и допълват, че решението за отдаването на аерогарата трябва да бъде взето на основата на анализ, който трябва да бъде готов до края на 2015 г.

Борисов отменя екзотичното меню за „Авиоотряд 28"

01.04.2015, Монитор

Премиерът Бойко Борисов спира обществената поръчка за кетъринг с деликатеси като октопод, калмари, омар и 12-годишно уиски за „Авиоотряд 28 ", която лъсна в понеделник. „Напълно подкрепям критиките. След като се запознах с екзотичното меню, съм разпоредил на министъра на транспорта обществената поръчка да бъде спряна".

 

Гърция продава пристанище Пирея до дни

30.03.2015, Maritime.bg

Гърция ще продаде до няколко дни мажоритарния си дял в Пристанище Пирея, стана ясно от думите на заместник на министър-председателя на южната ни съседка, цитиран от китайската агенция „Синхуа". Новото правителство в Гърция дойде с обещанията да прекрати приватизацията на множество държавни компании, сред които и пристанището в Пирея, в което страната държи 67% от акциите.

Държавата срещу Цветан Василев

03.04.2015, Capital.bg

Активността на институциите около казуса КТБ явно страда от някаква загадъчна цикличност. След като банката беше затворена на 20 юни 2014 г., последва дълго затишие от над четири месеца, за да й бъде отнет лицензът. А след като БНБ се задейства и гарантираните влогове бяха изплатени, последва нова четиримесечна пауза, преди държавата да се включи на обороти.

 

Този път действията на пръв поглед изглеждат координирани и мащабни, като в тях групово са включени изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Само в рамките на няколко седмици вече освободените квестори на КТБ вкараха близо 30 от провъзгласените от мажоритарния й акционер Цветан Василев за специални инвестиционни дружества в процедура по несъстоятелност, НАП запорира акции и дялове на още десетина (предимно около сделката за БТК), депутатите задействаха специални правомощия за прокуратурата да се меси в сделки, а Върховният административен съд (ВАС) окончателно блокира обжалването на отнемането на лиценза от акционерите в банката и павира пътя й към несъстоятелността.

 

 Този бюлетин е свободен за разпространение.

Вие получавате бюлетина ТРАНСПОРТ на Форум Балкански Транспорт и Инфраструктура. Следвайки новите европейски правила, ако не желаете да получавате информация, моля уведомете ни като отговорите на това съобщение с текст "Отписване" на и-мейл [email protected].

 You receive the TRANSPORT newsletter from the Forum for Balkan Transport and Infrastructure. Following the new European rules, if you do not wish to receive information, please notify us by replying to this message with the word "unsubscribe" to email [email protected].

 

Търсене

Translate