СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН ЗА ТРАНСПОРТ ФБТИ №104

 


  

 

Седмичен Бюлетин 

104

ТРАНСПОРТ

02-08.03.2015 г.

 

 

 

Снимка: Сняг затрупа цялата страна. Влак минава по направлението Аврамово-Добринище; Източник: www.narrowgauge.railwaymodeling.com

Бюлетинът е достъпен и на http://fbti.eu/news 

 

 

 


 

 

 

 

·   Предлагат алтернативна реформа в БДЖ

·   Нов опит за приватизация на "БДЖ - Товарни превози"

·   „Холдинг БДЖ" ЕАД изготвя план за развитие за периода 2015-2022 година (ОБЗОР)

·   Железниците ни вървят към нивото от преди Втората световна война

·   Почивната станция на БДЖ в Кюстендил ще бъде ремонтиран и ще продължи да работи

·   Железничари: Държавата да вдигне цените на винетките

·   Босна и Херцеговина: Малък напредък в областта на транспорта

 

·   БДЖ вече вози пътници с леки коли

·   Още 20 нови автобуса за градския транспорт в София

·   Започват проверки на незаконните "Юбер" таксита

 

 

 

 ·   Турски самолет катастрофира при излитане в Непал

 

 

 

 

·   ЕС: Условията за корабоплаване по вътрешните водни пътища не са подобрени

·   Магазия 1 в Пристанище Бургас става Морски център

 

·   С една оставка - три заека


Актуални новини транспорт в Facebook и Twitter:
  facebook.com/transportalbg

  twitter.com/transportalbg

 

 

 

 

  

    

 

Бюлетин транспорт БТП

Списание „Автобуси и микробуси"

 

 

Снежен капан по пътищата

07.03.2015, Mediapool.bg

Южна България е в снежен капан. Зимата се развихри с пълна сила, а държавата се оказа за пореден път неподготвена. Бедствено положение е обявено в областите Смолян и Кърджали.

 

Непочистени пътища блокираха десетки автомобили. Села и градове останаха без ток. Закъсалите по пътищата бяха гневни на почистващите фирми, които отказвали да работят, защото не получили нареждане "отгоре".

 

Снегът не спира да вали и обстановката в страната се усложнява. Непрекъснато се подава информация и на премиера Бойко Борисов, съобщи Първан Секиранов, директор на Дирекция "Оперативни дейности" към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН).

 

Смолян, Кърджали и Хасково са най-засегнати от снеговалежа

 

Областите Смолян, Кърджали и Хасково са най-засегнати.

 

Снежната покрива в Смолянско на места вече е около метър. Още в 6.30 часа в община Рудозем беше обявено бедствено положение, след като цялата община остана без ток. По-късно бедствено положение беше обявено за цялата област Смолян, а около 13.30 часа и за Кърджали.

 

Цялата община Рудозем е без ток. Прекъснато е електрозахранването и в района на Велинград –Сърница - Ракитово, където са откъснати два далекпровода. Съвместни екипи от пожарникари, горски и EVNслужители обхождат трасето, за да се установи мястото на повредата.

 

Паднал е стълб в района на теснолинейката между Якоруда и Добринище и влакът отново не се движи.

 

"Работим по извозване на хора за хемодиализа в Кърджали по график. Нямаме откъснати и бедстващи хора, но мокрият сняг затруднява и усложнява обстановката", каза Първан Секиранов.

 

В Хасково около 40-50 села са останали без ток. Без електрозахранване са и около 200 населени места в областите Велико Търново, Габрово и Търговище, съобщиха от „Енерго-Про Мрежи". Причината са многото аварии по електропроводите, предизвикани от паднали клони, обледявания и счупени изолатори. Екипи на дружеството работят за отстраняване на повредите.

 

Близо 100 села в Пловдивска област са без електричество заради обилния снеговалеж, 40 са без вода, съобщи Петър Костадинов, ръководител "Комуникации" в електроразпределителното дружество ЕВН. По думите му, най-тежко е положението в селищата от Родопската яка.

 

В община Лъки всички селища са без ток, обясни областният управител на Пловдив Розалин Петков. Имаме проблем и с комуникациите - от сутринта два от мобилните оператори нямат покритие на територията на общината и е невъзможно да координираме действията си, каза заместник-кметът на община Лъки Пламен Райчев.

 

Без тока са още села в общините Асеновград, Първомай, Стамболийски и Димитровград.

 

В около 40 села в Пловдивска област е нарушено водоподаването. Без вода са и всички села в община Димитровград, съобщи кметът на града Иво Димов. Няма бедстващи хора в района.

 

"Пътищата се почистват редовно от снега и е осигурен достъпът до всички населени места", посочи Димов. Той добави, че р. Мартинка прелива от коритото си и вероятно ще бъде затворен за движение пътят от Димитровград към Симеоновград.

 

Река Ропотамо прелива, останалите се очакват да излязат от коритата до дни

 

Река Ропотамо преля и затвори пътя Веселие - Ясна поляна. Обходният маршрут е Бургас - Ново Паничарево - Ясна поляна и Созопол - Приморско - Ясна поляна.

 

Към момента няма проблеми с други реки, но се очаква нивата им да се повишат през следващите дни и нещата да се усложнят в неделя или понеделник, каза Секиранов.

 

Пристанище "Варна" е затворено заради силния вятър, съобщиха от ръководството на корабния трафик. Затворени за маневриране са и всички плавателни канали. Силата на вятъра, който е от североизточна посока, е около 9-10 метра в секунда, като поривите му надхвърлят 12 метра в секунда.

 

Проходът "Предела" вече е отворен за движение на леки коли

 

Проходът „Предела" вече е отворен за движение на леки коли, но е забранено преминаването на тежкотоварни камиони. Проходът беше затворен през деня заради три аварирали ТИР-а, които блокираха движението с часове.

 

Временно е спряно движението на товарни автомобили над 10 тона по пътищата Дупница - Самоков и Самоков - Ихтиман.

 

По пътя Симитли - Банско автомобилите трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета.

 

Заради свлачище временно е затворен Айтоският проход при село Билка.

 

Третокласният път Юндола - Белово е затворен поради паднали дървета.

 

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите да не пътуват в областите Смолян, Кърджали и Перник заради силните снежни бури. Ако все пак се налага, това трябва да се случва само по първокласната пътна мрежа.

 

Възстановено е движението на влаковете в между жп гарите Пазарджик и Стамболийски, след като аварийни екипи са отстранили нанесените повреди по контактната мрежа в участъка. Това съобщиха от Националната компания "Железопътна инфраструктура". Продължава възстановяването на проходимостта и в останалите засегнати участъци от железопътната мрежа.

 

 

Предлагат алтернативна реформа в БДЖ

05.03.2015, БНТ

 

Изцяло нов "Български железопътен холдинг", в който да се влеят БДЖ и НКЖИ, да поеме управлението на железопътния транспорт в България.

Това предлагат в Стратегия за реформи екип от експерти, начело с бившия директор на БДЖ Йордан Мирчев. За да се спаси железницата, екипът предлага общините да заявяват дали и колко влака ще са им необходими месечно, а по губещите линии да се движат вагони, превърнати в мотриси.

 

Нов опит за приватизация на "БДЖ - Товарни превози"

04.03.2015, Дневник

 

Управляващите отново ще направят опит за приватизация на "БДЖ - Товарни превози". В средата на миналата седмица Агенцията за приватизация е обявила процедура за провеждането на ограничен конкурс. Чрез него ще бъде възложено изготвянето на анализ на правното състояние, информационен меморандум и приватизационна оценка на дружеството.

 

 

 

„Холдинг БДЖ" ЕАД изготвя план за развитие за периода 2015-2022 година (ОБЗОР)

06.03.2015, Focus-news.net

 

„Холдинг БДЖ" ЕАД изготвя план за развитие за периода 2015-2022 година. По отношение на „БДЖ-Товарни превози" се очаква дълбока реформа. Това заяви изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" ЕАД Владимир Владимиров по време на дискусия относно икономическото, социалното значение и възможностите за развитие на „БДЖ - Товарни превози" ЕООД.

Железниците ни вървят към нивото от преди Втората световна война

06.03.2015, Mediapool.bg

"Водим железниците към положение от 1939 г., когато обемът на превозваните товари е бил 7 млн. тона годишно". Това обяви  Стоил Фердов, бивш зам.-министър на транспорта и дългогодишен шеф на железниците преди 1989 г., по време на кръгла маса, организирана от Института за пазарна икономика.

Почивната станция на БДЖ в Кюстендил ще бъде ремонтиран и ще продължи да работи

04.03.2015, Дарик

Министърът на транспорта Ивайло Московски декларира в отговор на въпрос от депутата Мая Манолова , че намеренията на Национална компания „Железопътна инфраструктура" са почивната база на БДЖ в Кюстендил да продължи да съществува като балнеоложки център или хотелска база, с оглед осигуряване на по-добри условия за лечение и почивка на служителите на Компанията.

Железничари: Държавата да вдигне цените на винетките

05.03.2015, ТРУД

Държавата трябва да защити жп транспорта и да оскъпи винетките за камионите. Това заявиха железничари на дискусия, организирана от Института за пазарна икономика. Искането бе направено от бившия директор на БДЖ Стоил Фердов и с него се съгласиха синдикатите и представителите на обществени организации в подкрепа на БДЖ.

Босна и Херцеговина: Малък напредък в областта на транспорта

04.03.2015, Строителство Градът

Общата транспортна инфраструктура в Босна и Херцеговина има голяма нужда от подобрения в съответствие с договорената широкообхватната (разширена) мрежа на страните по SEETO - Обсерватория за транспорт в Югоизточна Европа.

 

БДЖ вече вози пътници с леки коли

06.03.2015, ТРУД

Теснолинейката Септември - Добринище дерайлира вчера заради паднала върху релсите скала. Във влака обаче имало само 12 пътници, заради чието превозване железниците осигурили три леки коли, съобщиха от БДЖ. Обикновено в такива случаи се осигуряват автобуси.

Още 20 нови автобуса за градския транспорт в София

05.03.2015, Novanews.bg

Доставят още 20 нови автобуса за градския транспорт в София по проект за подобряване качеството на въздуха чрез осигуряване на екологични превозни средства. 66 от включените в проекта автобуси вече са в движение. Предстои да бъдат доставени още 40.

Започват проверки на незаконните "Юбер" таксита

04.03.2015, ТРУД

- Какво показва взаимната свързаност между пунктовете за технически прегледи на колите и общините, г-н Цветанов? Какъв е броят на нерегистрираните в общините коли?

- Пунктовете за технически прегледи вече над 3 години са свързани помежду си в единна информационна система, която е уеб базирана. Резултатите от всеки преглед се регистрират в нея, включително снимки и видеозапис от прегледа.

 

Турски самолет катастрофира при излитане в Непал

04.03.2015, Нова ТВ

Самолет на турските авиолинии излезе от пистата на летище в Непал. Инцидентът е станал в столицата Катманду. Няма загинали или пострадали. 244 души са били изведени от самолета през аварийните изходи. На снимки и видеозаписи, направени от пътниците, се вижда, че самолетът „Еърбъс" е забил нос в земята.

ЕС: Условията за корабоплаване по вътрешните водни пътища не са подобрени

04.03.2015, Maritime.bg

В публикувания вчера доклад на Европейската сметна палата (ЕСП) се констатира, че финансираните от ЕС дейности, насочени към прехвърляне на товарния превоз в Европа от сухоземните пътища към вътрешния воден транспорт бележат бавен напредък през последните 15 години.

Магазия 1 в Пристанище Бургас става Морски център

04.03.2015, stroitelstvo.info

ДП "Пристанищна инфраструктура" - клон териториално поделение Бургас, обяви обществена поръчка за инженеринг за обект "Модернизация на сграда Магазия 1" на терминал Изток 1 на пристанище Бургас. Прогнозната стойност на поръчката е 4 200 000 лв. без ДДС, а срокът за изпълнението й – 480 дни.

 

С една оставка - три заека

06.03.2015, Capital.bg

Едва ли вътрешният министър Веселин Вучков е допускал какво ще се случи, когато в сряда по време на заседанието на правителството между другото повдигна въпроса за смяната на гланвия секретар на МВР Светлозар Лазаров. Тогава 46-годишният юрист изрази несъгласието си със становище на юристите на Министерския съвет, което на практика блокираше възможността той да предложи друга кандидатура за най-висшия професионален пост в МВР. И постави въпроса – или Лазаров, или аз. Без да се замисли, Бойко Борисов бламира предложението на вътрешния си министър и прие оставката му. 



 

В МВР и опозицията ходът на Вучков беше определен като принципен и мъжки, а гневът на премиера – като опит да запази влиянието на ДПС в службите за сигурност. 

Ден по-късно Бойко Борисов изненадващо обяви, че ще предложи за вътрешен министър вицепремиера Румяна Бъчварова и от парламентарната трибуна поиска оставката не само на главния секретар Светлозар Лазаров, но и тази на председателя на ДАНС Владимир Писанчев. Още на следващия ден и двамата се оттеглиха от постовете си.

 

 Този бюлетин е свободен за разпространение.

Вие получавате бюлетина ТРАНСПОРТ на Форум Балкански Транспорт и Инфраструктура. Следвайки новите европейски правила, ако не желаете да получавате информация, моля уведомете ни като отговорите на това съобщение с текст "Отписване" на и-мейл [email protected].

 You receive the TRANSPORT newsletter from the Forum for Balkan Transport and Infrastructure. Following the new European rules, if you do not wish to receive information, please notify us by replying to this message with the word "unsubscribe" to email [email protected].

 

Търсене

Translate