СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН ЗА ТРАНСПОРТ ФБТИ №101


  

 

Седмичен Бюлетин 

101

ТРАНСПОРТ

02-08.02.2015 г.

 

 

 

Снимка: Сняг и студ скова цяла Европа; Източник: Facebook

Бюлетинът е достъпен и на http://fbti.eu/news 

 

 

 


 

 

 

 

·   БДЖ под лупа през годините

·   Московски: В момента се подготвя стратегия за развитие на БДЖ

·   Светослав Белемезов, АБВ: Закриването на „Tранспортна полиция" прави невъзможно гарантирането на безопасността в железниците

·   DB Schenker стартира еко блок-влак от България до Германия

·   Финансови резултати на "БДЖ-Товарни превози"

·   Московски: Не искаме, приватизация на пощите, а на "БДЖ Товарни превози"

·   Пет фирми искат да ремонтират подстанции от жп линията Пловдив - Бургас

·   Изоставените тунели на метрото в Лондон се превръщат във велоалеи

·   Влак блъсна кола в САЩ и се запали, 7 жертви

 

·   Ускорява се работата по изграждането на обходния път на Габрово

·   Как ще изглеждат новите спирки в София

·   Милиони щети от пороите по пътищата

 

 

 

 ·   Тайвански пътнически самолет се удари в мост

 

 

 

·   Нов директор на пристанище Варна

·   Привличаме круизни кораби с нова стратегия

·   Служители на пристанището във Варна ще протестират срещу смяната на шефа му

 

·   Новите стражи на източната граница



Актуални новини транспорт в Facebook и Twitter:
  facebook.com/transportalbg

  twitter.com/transportalbg

 

 

 

 

  

    

 

Бюлетин транспорт БТП

Списание „Автобуси и микробуси"

 

 

Хващат всички автомобили без регистрация, Армията все пак ще пази границата

09.02.2015, News.bg

"24 часа"

Чиновниците екскурзианти ще доказват произход на парите

 

Всеки държавен чиновник, който ходи на екзотични ваканции, кара скъпа кола или живее по-луксозно, отколкото заплатата му позволява, ще трябва да докаже откъде са доходите му.

 

Тази финансова проверка, както и електронно засичане на служители, взели голям заем или рязко замогнали се, са част от мерките за борба с корупцията, които експерти от МВР и още няколко министерства ще предложат в доклад, поискан от премиера Бойко Борисов, до края на февруари.

 

Идеята е много от мерките да бъдат въведени ударно в близките 6 месеца, а във ведомствата с най-висок корупционен риск инспекторите да бъдат увеличени до 10 пъти.

 

„Труд"

 

Хващат всички автомобили без регистрация

 

Свързването на компютрите на пунктовете за технически прегледи на колите с тези на общините от началото на тази година започна да вади на бял свят нерегистрираните коли, за които никой не плаща данък. Още първите проверки показаха, че от 30 000 коли 5500 напълно липсват в регистрите и на практика са нелегални, научи „Труд" от транспортното министерство.

 

От началото на тази година при технически преглед на колата техникът в сервиза е длъжен да направи първо справка в базата данни дали за колата е платен местният данък. Ако не е платен, той не трябва да направи прегледа. Досега само 46 общини са успели да свържат компютрите си с тези на транспортното министерство, откъдето е направена връзка с всеки лицензиран пункт за технически преглед в страната. От 1 януари до 6 февруари са направени 30 000 справки. При 17 000 случая данъкът е бил платен и прегледът е направен. Останалите 13 000 са върнати да си платят първо налога. Оказва се, че почти половината от тях не фигурират в регистрите на общините.

 

„Стандарт"

 

Заплатите скочиха със 158% за 10 г.

 

Заплатите скочиха със 158% за последните 10 години. А натрупаната инфлация за същия период е само 51%, сочат официалните данни на Националния статистически институт. Средната заплата за декември 2004 г. е била 318 лв., а за септември 2014 г. (за когато са последните данни на НСИ) е 820 лв. Като най-бързо растат заплатите в секторите, където възнагражденията са най-ниски - селското стопанство и в сектора хотелиерство и ресторантьорство. Оказва се, че за 10 години покупателната способност на населението е скочила точно два пъти. А с доходите си можем да купим двойно повече хляб, сирене, салам, дрехи, мебели и битови уреди, отколкото преди 10 години. Например през 2004 г. със средния доход за цялата година човек е можел да си купи само 382 кг свинско месо, сочат официалните данни на НСИ. А сега членовете на семейство със средни доходи могат да си купят два пъти повече месо за една година. За това допринесе и световната финансова криза, която доведе до задържане на цените.

 

„Монитор"

 

Чужди тузари налели над 43 млн. лв. за БГ жителство

 

Чуждестранни богаташи са налели в родната икономика общо над 43 млн. лв., срещу което са получили право на жителство у нас. Става въпрос за 45 души, които през миналата година са си издействали право на постоянно или продължително пребиваване в България на основание крупна инвестиция. Това показват предоставени на „Монитор" данни от дирекция „Миграция" към МВР за издадените през 2014 година разрешения за дълъг престой в страната, каквито са получили общо 34 030 чужденци от 136 държави.

 

„Сега"

 

Армията все пак ще пази границата

 

Правителството все пак е намерило законова вратичка, за да може армията да се включи пълноценно в охраната на границата с Турция заедно с МВР. Това ще стане чрез промени в постановление за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. Новите текстове са пуснати за обществено обсъждане.

 

От мотивите към тях става ясно, че охраната на държавната граница е определена като стратегическа дейност и част от критичната инфраструктура. В същото време според Закона за отбраната въоръжените сили в мирно време могат да изпълняват и задачи по участие в охраната на стратегически обекти, на обекти и системи от критичната инфраструктура.

 

„Дума"

 

ПЕС с опорни точки срещу СИРИЗА

 

"Популистките движения са заплаха за демокрацията в Европа. На север те са крайно десни, на юг - крайно леви, но в основата си си приличат много." Четем тази премъдрост по повод резултатите от гръцките избори в нарочна декларация на Президиума на ПЕС, която лично председателят на европейските социалисти Сергей Станишев тиражира в петък в социалните мрежи. В документа извоювалата впечатляваща победа СИРИЗА е де факто заклеймена като популистка партия и заплаха за демокрацията.

 

Личи познато политическо високомерие, неспособно да признае собствените грешки. Позната политическа дребнавост, която не намира сили дори куртоазно да поздрави победителя. Да не говорим за солидарност и съпричастност с дързостта на СИРИЗА да приключи с неолибералната политика на "строги икономии", която блокира икономическия растеж и прогресивно увеличава пропастта между богатството и бедността.

 

Апропо, не беше ли тази лява битка основна и за партиите от ПЕС? И защо гръцката партия в ПЕС така драматично я загуби?

 

„Капитал дейли"

 

Държавата започва продажба на фондовата борса

 

Управляващите подготвят трети опит за приватизацията на Българската фондова борса (БФБ). Този път намерението е операторът да бъде продаден до края на годината, при това в пакет с Централния депозитар (ЦД). По информация на "Капитал" двете дружества ще бъдат включени в новия списък за раздържавяване, който Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол подготвя и вероятно ще бъде одобрен от надзорния й съвет във вторник. Сделката има подкрепа на икономическия екип на правителството, затова, ако има кандидати, вероятно ще се случи. Целта отново ще е малката местна борса да стане част от по-голям чужд пазар. Желаещите още не са преброени, но през миналата година интерес за покупка е бил проявен от германската Deutsche Boerse, каза източник от изпълнителната власт.

 

„Преса"

 

Борисов обеща да реши проблемите на пожарникарите

 

Надали някой обича пожарникарите повече от мен. С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира недоволството на част от служителите в системата на пожарната безопасност.

 

„Едно време имаше една тенекия с дефламол, след пожар се събличахме и се мажехме като пехливански борци. Така сме служили - с обикновени противогази, които махахме като пластилин от лицата си, а сега каква техника имат, сега точно да повдигат така въпроси, не ми харесва", посочи Борисов.

 

„Новинар"

 

Борисов: Ще има великденски добавки за пенсионерите

 

Правителството ще намери пари за великденски добавки за пенсионерите. Това каза премиерът Бойко Борисов при освещаването на ремонтирана църква в ловешкото село Български извор, цитиран от Нова телевизия.

 

Министър-председателят не уточни от къде ще се вземат парите, какъв ще е размерът на добавките и колко ще струва това на бюджета. Не е ясно и дали бонусът ще е за всички пенсионери или само за тези с най-ниски пенсии.

 

 

БДЖ под лупа през годините

04.02.2015, Glasove.bg

От 2002 г. до днес субсидията за БДЖ „Пътнически превози" надхвърля 1 млрд. лв., а резултатите за пътниците са главоломно спадане на качеството, двукратен спад в обема на превозените пътници (от 50 млн. през 2002 г. на 25 млн. през 2013 г.), стари вагони, големи закъснения, постоянни аварии и скандали, които запълват всички новини.

 

Московски: В момента се подготвя стратегия за развитие на БДЖ

03.02.2015, Дарик

 

В отговор на журналистически въпрос министър Московски заяви, че в момента се подготвя стратегия за развитие на БДЖ, в която ще бъдат предложени инвестиционни мерки за закупуване на нови влакове, подобряване на жп инфраструктурата и повишаване на сигурността на предлагана услуга.

 

Светослав Белемезов, АБВ: Закриването на „Tранспортна полиция" прави невъзможно гарантирането на безопасността в железниците

03.02.2015, Focus-news.net

 

Закриването на „Tранспортна полиция" прави невъзможна превенцията на набезите над железопътната инфраструктура. Това каза в предаването "Това е България" на Радио „Фокус" депутатът от АБВ Светослав Белемезов.

По думите му е необходимо структурата, която се грижи за безопасността на железопътния транспорт да се възстанови като част от МВР.

 

DB Schenker стартира еко блок-влак от България до Германия

05.02.2015, DB Schenker Bulgaria

 

DB Schenker стартира уникален интермодален транспорт между България и Германия!

Новата транспортна връзка межу Нюрнберг и Русе свързва железопътния със сухопътния транспорт и е щадяща околната среда.

Финансови резултати на "БДЖ-Товарни превози"

05.02.2015, БДЖ- Товарни превози

Нетната загуба на "БДЖ-Товарни" превози за миналата 2014 година е 20,908 милиона лева.

Приходите на товарното поделение на БДЖ за 2014 година са паднали на 132,017 милиона лева, докато през 2013г са били 138,246 милиона лева.

Обемите на превозваните товари са продължили да намаляват. За миналата година е поставен нов антирекорд.

Московски: Не искаме, приватизация на пощите, а на "БДЖ Товарни превози"

04.02.2015, Offnews.bg

"Технически е невъзможно да се пристъпи към приватизация на "Български пощи", защото дружеството е в забранителния списък и изваждането му зависи от Народното събрание. Никъде не съм казвал, нито който и да е член на кабинета е заявявал такова намерение. Темата за приватизация на пощите не е и в програмата ни."

Пет фирми искат да ремонтират подстанции от жп линията Пловдив - Бургас

08.02.2015, в.Капитал

Петима кандидати са били допуснати до участие в процедурата за ремонт и модернизация на тягови подстанции Бургас, Карнобат и Ямбол. Проектът е част от рехабилитацията на железопътната инфраструктура на участъците от железопътната линия Пловдив - Бургас, която се извършва от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Офертите са били отворени на 27 януари. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 16 млн. лв.

Изоставените тунели на метрото в Лондон се превръщат във велоалеи

08.02.2015, 24 часа

Нов градоустройствен план предвижда превръщането на изоставени тунели на лондонското метро във велоалеи, пише в. "Дейли мейл". Проектът London Underline получи специална награда от кмета на града Борис Джонсън. Планът предвижда подземната велоалея да преминава от Холбърн до Грийн парк, като тя ще се свърже със сега съществуващи отсечки за велосипедисти.

Влак блъсна кола в САЩ и се запали, 7 жертви

05.02.2015, 24 часа

7 души загинаха, а 15 са ранени, след като влак на метрото блъсна джип на жп прелез в северно предградие на Ню Йорк, предаде Си Ен Ен. Седем от ранените са в тежко състояние.

 

 

 

Ускорява се работата по изграждането на обходния път на Габрово

04.02.2015, Kamioni.bg

Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) съобщи: Вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров направиха пълна инспекция на трасето на обходния път на Габрово.

Как ще изглеждат новите спирки в София

04.02.2015, Offnews.bg

Концесионерите на спирките в София ще печелят по 7% от продажбата на билети и карти. Въпреки че това не изглежда висок процент, резултатът са милиони левове.

Милиони щети от пороите по пътищата

03.02.2015, Economic.bg

Около 10 милиона лева са щетите, нанесени по пътната инфраструктура по ориентировъчни данни само от вчерашния ден на проливни валежи. Това каза председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров пред Нова тв.

 

Тайвански пътнически самолет се удари в мост

04.02.2015, Dir.bg

Най-малко 15 души са загинали, а други с в неизвестност при самолетна катастрофа в тайванската столица Тайпе, съобщиха местните власти. По-рано беше съобщено за 9, а поле за 11 жертви, но по последни данни броят на жертвите се увеличава, след като спасителните екипи започнаха да опразват корпуса на самолета, предаде АП, цитирана от БТА.

 

Нов директор на пристанище Варна

04.02.2015, Дарик

Пристанище Варна вече е с нов изпълнителен директор. Това е Петър Сеферов. Досегашният изпълнителен директор Божидар Чапаров бе освободен от поста си от транспортния министър Ивайло Московски. Чапаров беше директор на пристанището от май 2013 г., след като тогавашният шеф на порта Данаил Папазов стана транспортен министър в кабинета на Пламен Орешарски.

Привличаме круизни кораби с нова стратегия

03.02.2015, Gramofona.com

Нова стратегия за круизния туризъм разработва Пристанище Бургас. Причината за пренасочавеното на интересите е задълбочаващата се криза в Русия и Украйна. Това е отдръпнало редица круизни компании от черноморската дестинация, коментира пред Gramofona.com изпълнителният директор на бургаския порт Диян Димов.

Служители на пристанището във Варна ще протестират срещу смяната на шефа му

05.02.2015, Mediapool.bg

Служители на пристанището във Варна излизат на протест в четвъртък заради уволнението на досегашния директор на държавния порт Божидар Чапаров. това съобщи синдикалните организации на КНСБ, предаде БНР.

 

Новите стражи на източната граница

06.02.2015, Capital.bg

НАТО за пръв път създава свои структури в Източна Европа и в България. Основният въпрос тук ще бъде не има ли полза, а ще ядоса ли Русия.

Знаете ли, че е имало над 200 учения на НАТО в Европа през 2014 г, а в Източна Европа е имало по едно такова всяка седмица? Надали. Северноатлантическият алианс обикновено не е особено интересна тема за медиите. Но когато от НАТО всъщност започне да има нужда, настава смут. А думата база отключва истерия.

 

 Този бюлетин е свободен за разпространение.

Вие получавате бюлетина ТРАНСПОРТ на Форум Балкански Транспорт и Инфраструктура. Следвайки новите европейски правила, ако не желаете да получавате информация, моля уведомете ни като отговорите на това съобщение с текст "Отписване" на и-мейл [email protected].

 You receive the TRANSPORT newsletter from the Forum for Balkan Transport and Infrastructure. Following the new European rules, if you do not wish to receive information, please notify us by replying to this message with the word "unsubscribe" to email [email protected].

 

Търсене

Translate