СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН ЗА ТРАНСПОРТ ФБТИ №100


  

 

Седмичен Бюлетин 

100

ТРАНСПОРТ

26.01-01.02.2015 г.

 

 

 

Снимка: Кога ще можем да ходим с колело на работа в София?; Източник: Topnovini.bg

Бюлетинът е достъпен и на http://fbti.eu/news 

 

 

 


 

 

 

 

·   Концесиите са спасението за БДЖ

·   БДЖ планира закупуването на нови скоростни влакове за 210 млн. лева

·   "БДЖ-Товарни превози" с 30% загуби за 2014г.

·   Камери ще следят за крадци в БДЖ

·   Шефове замесени в схемите за кражби на гориво в БДЖ

·   Шефът на БДЖ: Състоянието на холдинга е катастрофално

·   БДЖ пуска отново 33 влака от 1 февруари

·   ИКЕМ и клъстер Зелен Товарен Транспорт подписаха меморандум за сътрудничество

·   Изграждат интермодален терминал в Русе до 2020 г.

 

·   АМ „Марица" окончателно готова до крана годината

·   НСБП и СМП създадоха Транспортен браншови съвет

·   10 неща, които дразнят в градския транспорт

 

 

 

 ·   4,5% е очакваният глобален растеж на въздушните товари през 2015 г.

 

 

 

·   Договориха активно сътрудничество между Видин и Ортенау

·   6 фирми влагат над 10 млн. евро в Индустриален парк - Бургас

 

·   Гърция – тиктакащата бомба за Европа



Актуални новини транспорт в Facebook и Twitter:
  facebook.com/transportalbg

  twitter.com/transportalbg

 

 

 

 

  

    

 

Бюлетин транспорт БТП

Списание „Автобуси и микробуси"

 

 

Кога ще можем да ходим с колело на работа в София

31.01.2015, Topnovini.bg

Велосипедистите в София се увеличават, а шофьорите са станали много по-толерантни. Оказва се, че София не е по-различен европейски град в това отношение. И все повече са тези, които осъзнават, че велосипедният транспорт освен екологичен е и бърз. И най-вече - за модерното общество, което прекарва деня пред компютър, колелото е движение.

 

Първенци сред работещите софиянци, които използват велосипеда като средство, с което да отидат до работа, са програмистите. Вече има и работодатели, които насърчават служителите си да пътуват до офиса с колело, като осигуряват, например, сигурно място за заключване на велосипедите. Сред ИТ компаниите има и такива, които дори дават бонуси към възнагражденията, за да стимулират такова поведение сред служителите им.

 

Осмели се да караш велосипед до работа!

 

Това мото са приели като своя най-важна задача от сдружение "Велоеволюция", които от години провеждат различни кампанни за насърчаване използването на велосипеди и дават своите пропоръки към почти всеки инфраструктурен проекти и промени в транспорта, които Столична община планира.

 

Едно от новите им начинания е да съберат на едно място различни маршрути за лесно и безопасно придвижване с колело от периферията до центъра на града. Споделяне на маршрути ще развие кампанията им "До работа с колело", а кратки видеа ще показват как безопасно човек може да премине през по-трудните и опасни точки в софийската среда.

 

"Искаме да покажем как това може да се случи безопасно и, че хората трябва да бъдат спокойни, когато карат велосипед в София. Защото много хора се спират да се качат на колело, точно заради такива опасения", обясни пред София Topnovini.bg Радостина Маринова от "Велоеволюция". Според нея, работещият човек може за един месец да изработи своя маршрут за придвижване до работа.

 

"С колелото не можеш да се загубиш, по-бърз си, имаш много свобода. Ако една улица не ти харесва, утре ще минеш по друга".

 

Стига с велоалеите по тротоари

 

Според обещанията на Столична община до края на тази година в София трябва да бъдат изградени 100 км. велоалеи. Струва ли се инвестицията в тях? Оказва се, че голяма част от опитните велосипедисти не използват велоалеите. Причината - те се изграждат върху пешеходните зони, по които човекът с колело се съобразява с пешеходци, майки с колички, бордюри, трябва да спира и да пренася велосипеда си, например при пресичане на пешеходна пътека. Настилките често не са добри. Не са и малко случаите, в които велоалеята отвежда велосипедиста през подлез. Такива са велоалеята по бул. "Евлоги Георгиев" и връзката на тази велоалея с другата по бул. "България". Същият случай ще е при новото кръстовище на две нива с кръгово движение при "Акад. Иван Гешов" и "България".

 

"Има възможност велоалеите да не се изграждат върху  тротоарите, а на пътното платно, където е мястото им. Така те ще отнемат по-малко от тротоара и ще намалят минимално широчината на пътните платна, без да намалява броя им. Възможно е да бъдат на различно ниво, но не е нужно и да се повдигат на някакъв "пиедестал", ние караме по пътя", обяснява Радостина Маринова.

 

София, вземи опит от Виена!

 

Виена и София много си приличат по структурата на града и броя на населението. И двата града са с т. нар. радиална структура, в която "всичко води до центъра". В годините общинската администрация във Виена е изграждала велосипедни трасета на принципа на "проба-грешка", посочват от "Велоеволюция" и са категорични: това е град, от който София може да се научи и то дори на готово.

 

Кои са добрите практики, които София може да приложи сега, без допълните средства и ремонти, но с повече воля? Едно от тях е да се позволи  двупосочно движение на велосипедисти в еднопосочни улици. Мярка, която би отпуши трафика в центъра на София.

 

"Тогава ще може да стане и възможно пускането на общински велосипеди под наем, защото ще има едни видими маршрути, по които велосипедистите ще са добре дошли. А в движението ще могат да се включат и по-неопитни велосипедисти", смята Радостина Маринова.

 

От сдружението предлагат и обособяването на "зони с 30 км/час" по кварталите.

 

Добре указаното ограничаване на скоростта на автомобилите на определени места по кварталите, ще "успокои" градска среда. Така ще има улици, за които ясно се казва, че са приоритетни за велосипедистите. "Не говорим за велоалеи, които да отнемат място от шофьори и пешеходци, а просто да се даде предимство на колелетата по определени маршрути", обясняват от "Велоеволюция".   

 

Другата битка на велосипедистите е забраната да пренасят колелетата си в градския транспорт.

 

"От Центъра за градска мобилност твърдят, че превозът на велосипеди в градския транспорт противоречи на Наредбата за превоз на пътници. Колелетата се приемат за пътно превозно средство и не могат да бъдат вкарани в друго превозно средство". Но какво трябва да направи човек, ако нещо се случи с велосипеда му, ако спука гума или претърпи злополука, или времето е неблагоприятно? "Няма охраняеми паркинги. Няма опции и тогава възниква въпросът как тези хора да се погрижат за велосипеда и да се приберат по домовете си", казва Радостина.

 

От сдружението обясняват, че повече проблеми за велосипедния транспорт в София идват от некачественото планиране.

 

А то е такова заради бедната нормативна база и нежеланието на проектантите да включват в плановете практики, които не са прилагани досега в България. Иначе проектите им ще станат лесно атакуеми в съда. Отделно, проектирането на велоалея е дълъг процес, отнема между година, две, а понякога и повече. Същевременно в София има няколко ключови места, които могат да облекчат велосипедния транспорт. Препятствия често се явяват жп линиите, реките, превърнати в канали, големите натоварени булеварди. Едно такова място е тунелът към ж.к. "Люлин", мостът "Чавдар", жп линиите около Централна града. Има квартали, които са буквални откъснати, човек, за да стигне от там до центъра на града е едно постоянно обикаляне, като "Сухата река", "Левски", обясняват от сдружението.

 

Убеждението им обаче е едно - това, че няма велоалеи по улиците, не означава, че не може да се пътува с колело.

 

"Мястото на велосипеда е на пътя, той е пътно превозно средство. А и велоалеите ще дойдат с карането. Общините имат мотив да изграждат инфраструктура, за да отделят един значим поток от друг значим поток. Ако потокът на велосипедистите е значим, те ще трябва да все повече да се съборазяват с хората с колела". Дотогава - осмелете се  и се качете на колело до работа в София!

 

 

Концесиите са спасението за БДЖ

29.01.2015, News.bg

До 15 февруари трябва да бъде изготвена стратегията за развитие на Българските държавни железници (БДЖ). Това заяви по време на кръгла маса, организирана от Индъстри уоч, изпълнителният директор на Холдинг БДЖ Владимир Владимиров.

 

 

БДЖ планира закупуването на нови скоростни влакове за 210 млн. лева

26.01.2015, в.Труд

 

БДЖ ще обяви още тази година обществена поръчка за купуване на нови мотрисни влакове, който развиват скорости от 160 км в час. Те ще са няколко и ще работят по линията София-Бургас, която скоро ще бъде в състояние да поеме движението на такива скоростни влакове, съобщи пред „Труд" изпълнителният директор на „БДЖ Холдинг" Владимир Владимиров.

 

"БДЖ-Товарни превози" с 30% загуби за 2014г.

27.01.2015, Novini.bg

 

Със 160 хил. тона са намалели превозените от БДЖ товари до 25 януари 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. Това се оплакаха разтревожени служители на "БДЖ - Товарни превози", тъй като спадът е над 30%. В същото време товарооборотът на частните жп превозвачи е скочил пропорционално.

 

Камери ще следят за крадци в БДЖ

28.01.2015, в.Преса

 

БДЖ предприема ответен удар срещу кражбите на гориво, които източват „Товарни превози ". Локомотивите в експлоатация - около 60 на брой - ще бъдат оборудвани с камери и „черни кутии", съобщи управителят на дружеството Любомир Илиев.

Шефове замесени в схемите за кражби на гориво в БДЖ

28.01.2015, Money.bg

Кражбите на гориво в БДЖ за 2013 и 2014 година възлизат съответно на 1 млн. лв и 1.174 млн. лв. или общо това са 2.174 млн. лв. Това заяви изпълнителният директор на БДЖ "Товарни превози" Любомир Илиев по време на пресконференция днес.

Шефът на БДЖ: Състоянието на холдинга е катастрофално

28.01.2015, Economic.bg

„Не можем да се справим с всички кражби, които съществуват в дружеството, както не можем да се справим и с всички кражби в България". Това заяви изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров в ефира на Нова Телевизия във връзка с разкритията за кражби на тонове нафта в холдинга. 

БДЖ пуска отново 33 влака от 1 февруари

31.01.2015, в.Стандарт

33 влака ще бъдат възстановени от 1 февруари, съобщиха от "Холдинг БДЖ" ЕАД. Три от тях ще се движат само в част от маршрута си. Ще бъде възстановено движението по цялото направление на 8 от всички 10 влака, на които са били съкратени маршрутите.

ИКЕМ и клъстер Зелен Товарен Транспорт подписаха меморандум за сътрудничество

31.01.2015, Emic-bg.com

Индустриален клъстер "Електромобили" и клъстер "Зелен Товарен Транспорт" подписаха меморандум за сътрудничество в областта на устойчивата енергия и „зелената икономика".

Целта на меморандума е да се създаде практическа рамка за развитието на по-тясно сътрудничество между двете организации, с цел подобряване изпълнението на взаимни социални, икономически и други цели.

 

Изграждат интермодален терминал в Русе до 2020г.

30.01.2015, Topnovini.bg

НКЖИ подписа договор по проект „Техническа помощ за изграждане на интермодален терминал в Северен централен район за планиране в България-Русе", който се съфинансира от ЕФРР по ОП „Транспорт" 2007-2013. Той е на стойност 3 898 900 лева без ДДС. Изпълнител е обединение „Дунав". Срокът за изпълнение е 12 месеца, като се очаква същинското изграждане да се случи в периода 2016 - 2020. Това съобщи днес Габриела Стефанова, експерт в Областния информационен център в Русе.

 

АМ „Марица" окончателно готова до крана годината

31.01.2015, в.Стандарт

АМ „ Марица" ще е окончателно готова до края на годината, коментира в Хасково министърът на МРРБ Лиляна Павлова. Работата по двата лота на аутобана, които се финансират по ОП "Транспорт" трябва задължително да бъдат завършени през 2015 година, тъй като тя е последната годината на европейското финансиране, посочи министър Павлова.

НСБП и СМП създадоха Транспортен браншови съвет

26.01.2015, Kamioni.bg

Транспортен браншови съвет бе създаден в средата на януари в Пловдив. Съветът е станал факт след подписване на рамково споразумение между двете най-големи браншови организации, обединяващи фирми от товарния автомобилен транспорт – Национален съюз на българските превозвачи (НСБП) и Съюз на международните превозвачи (СМП).

10 неща, които дразнят в градския транспорт

28.01.2015, Actualno.com

Възпитанието е нещо, с което не се раждаме, но за щастие - можем да придобием. Лошото е, че все по-често се наблюдава липсата му. Има определени хора, които просто не знаят как да се държат възпитано... дори и в градския транспорт.

 

 

4,5% е очакваният глобален растеж на въздушните товари през 2015г.

27.01.2015, Logistika.bg

Световния въздушен превоз на товари се очаква да нарастне с 4,5% през 2015 г., благодарение на увеличението на международната търговия, обяви Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). Най-значителен растеж отбелязват превозвачите в района на Азиатско-Тихоокеанския регион и Близкия изток, съответно 5,9% и 12,9%.

 

Договориха активно сътрудничество между Видин и Ортенау

29.01.2015, Дарик

Областният управител на Видин Момчил Станков и областният управител на германския окръг Ортенау – Франк Шерер, потвърдиха взаимното си желание за продължаване и задълбочаване на сътрудничеството между двата региона. Двамата се срещнаха за първи път като участници в VІІ-та сесия на Смесената междуправителствена комисия „България – Баден-Вюртемберг".

6 фирми влагат над 10 млн. евро в Индустриален парк - Бургас

29.01.2015, Money.bg

Шестте фирми, които са сключили договори с „Индустриално-логистичен парк - Бургас", планират инвестиции, чийто общ размер надхвърля 10 000 000 евро, каза по време на представянето на проекта, изпълнителният директор Аристид Каравидов, съобщава БТА.

 

Гърция – тиктакащата бомба за Европа

01.02.2015, Investor.bg

Финансовите пазари приветстваха избирането на новото крайно ляво правителство на Гърция по един предсказуем начин, пише в свой анализ за Project Syndicate професорът по икономика и публична политика в Харвардския университет Кенет Рогоф.

 

По думите му въпреки че победата на СИРИЗА изпрати надолу гръцките акции и облигации, в момента има малко признаци на зараза към другите проблемни страни в периферията на еврозоната. Испанските 10-годишни облигации например все още се търгуват на лихвени нива под аналогичните държавни ценни книжа в САЩ. Въпросът е колко време ще продължи това относително спокойствие.

 

 Този бюлетин е свободен за разпространение.

Вие получавате бюлетина ТРАНСПОРТ на Форум Балкански Транспорт и Инфраструктура. Следвайки новите европейски правила, ако не желаете да получавате информация, моля уведомете ни като отговорите на това съобщение с текст "Отписване" на и-мейл [email protected].

 You receive the TRANSPORT newsletter from the Forum for Balkan Transport and Infrastructure. Following the new European rules, if you do not wish to receive information, please notify us by replying to this message with the word "unsubscribe" to email [email protected].

 

Търсене

Translate