СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН ЗА ТРАНСПОРТ ФБТИ №99


  

 

Седмичен Бюлетин 

99

ТРАНСПОРТ

19-25.01.2015 г.

 

 

 

Снимка: На къде сме тръгнали? На къде отиваме?;  Източник: Facebook

Бюлетинът е достъпен и на http://fbti.eu/news 

 

 

 


 

 

 

 

·   Кабинетът даде 40-те милиона на БДЖ

·   Кредитори сложиха БДЖ на колене

·   Затварят 48 гари за товарна дейност

·   Московски: Няма загубени средства по ОП "Транспорт" през 2014г.

·   За поредн път БДЖ спира от движение опасни електрички

·   Нова жп линия Пекин-Москва съкращава пътуването от 5 дни на 30 ч.

·   Жп секторът: Краят на големите обещания

·   Гебрюдер Вайс ЕООД с нов модерен терминал край София

·   Ректорът на ВТУ "Т. Каблешков" за Фрог: „Метрополитен" ще закъса без нас

 

·   Нови талони за колите от Март

·   Продажбите на нови коли с увеличение от 5,2% в България през 2014 г.

·   Колко евтин/скъп е електромобилът

 

 

 

 ·   Американец иска да стопанисва летище Горна Оряховица

 ·   4 милиона пътници на летище София за 2014г.

 

 

 

·   Порт Бургас договаря нови круизни туристи

·   Шанхай най-натовареното контейнерно пристанище в света

 

·   Ръководството на БСП няма да толерира съюз с АБВ, БДЖ купува нови мотриси, бандата на Черния Роди и групата за убийства на Георгиева са свързани...



Актуални новини транспорт в Facebook и Twitter:
  facebook.com/transportalbg

  twitter.com/transportalbg

 

 

 

 

  

    

 

Бюлетин транспорт БТП

Списание „Автобуси и микробуси"

 

 

През февруари в метрото до летището влиза първият пробен влак

26.01.2015, Строителство Градът

Предизвикателствата на 2014 г.

2014 г. беше много трудна от гледна точка на климатичните условия - беше най-дъждовната от последните 30 години със 120 дни с валежи. Участъкът до летището в по-голямата си част се изгражда по открит способ и времето пряко влияеше върху строителството. (Подземният участък е само около 240 - 250 м.) През 2014 г. се завършваха конструкциите, понякога се изпомпваха води от котлованите, обработваха се основите. Да се работи в тези тежки условия беше голямо предизвикателство. Фирмите успяха да се справят, имаше закъснения на места, впоследствие закъснението се компенсира. Конструкциите по цялото трасе вече са изпълнени. Остават довършителни работи и монтаж на оборудване. До края на януари приключва монтирането на оборудването и постепенно започва подаването на напрежение в отделните станции и участъци. Февруари влиза първият пробен влак в метрото. Февруари - март - изпитания, в края на март - Държавна приемателна комисия. Това е за участъка до летището.

Подобна е схемата и за участъка до Бизнес парка. Тук влиянието на климатичните условия е по-малко, защото основната част от трасето - тунелите и МС 14 и МС 15 в "Младост", се изграждат по милански способ - градят се стени и покривна плоча и започва да се копае отдолу. Валежите се усетиха при строителството на МС 16 при Бизнес парка, защото тя се строеше по открит способ.

Лотът в "Младост" започна с 6 месеца по-късно от този до летището, избра се подземният метод, сега работите по него вече се изравняват с тези лот 1 до летището. Трябваше и бързо да възстановим и бул. "Ал. Малинов", който вече е с 2 платна с по 3 ленти вместо с по две ленти, широки тротоари от по 3 метра с унипаваж вместо 1 м, LED осветление.

Причината миланският способ да не се приложи и в жк "Дружба" за трасето до летището е наличието там на много подпочвени води.

Второто важно за 2014 г. е възстановяването на терена и пространството над трасето на метрото. В "Дружба" беше обновен бул. "Кръстьо Пастухов" между бул. "Списаревски" и "Искърско шосе" от "Трейс груп холд". Изгражда се първият участък на ул. "Обиколна", който съвпада с трасето на метрото и е с дължина 900 м, изпълнител е компанията "Станилов".

В "Младост" над метрото от бул. "Сахаров" до ул. "Балан" при "Хит", както казах, се изгради новият бул. "Ал. Малинов". С изграждането на метрото се облагородяват и териториите, през които то преминава.

Досега метрото е усволило 95% от средствата по етап 3 от разширението към Бизнес парка и към летището, казаха от управляващия орган на ОП "Транспорт".

 

През 2015 г. по етап 3

Метрото има 18 системи за управление и функциониране. Миналата година се достави цялото оборудване за тези системи. На 26 януари е супервизията за подаване на напрежение и за двата лота. В тази част от дейностите двата лота вървят паралелно, изключение прави МС 16 при Бизнес парка. Приключва архитектурното оформление, довършителни работи остават до входовете на метростанциите. От тези два лота стана ясно, че е трудно да се правят довършителни работи през зимно-пролетния сезон. Но този път стана така.

За изпитанията метрото се затваря, затова от 5 януари вече има началник станция, ръководител на движение за пропускателния режим. Периодът на подаване на напрежение е със строг режим на достъп, само ангажираните с тези дейности имат право да влизат в метростанциите и метротунелите. Процедурите за захранване и подаване на напрежение започнаха на 20 януари. В тази част фирмите, които доставят оборудване, са от всички краища на света - Австрия, Италия, Германия, Канада, Англия и т.н.

 

 

Метростанциите към летището

И в тази част от метрото има интересни решения.

МС 20 "Дружба" е със зелени закалени стъкла и бежов еталбонд по тавана, подовите настилки са усилен гранитогрес в кафяво-бежово, подходящ за големи пътникопотоци. Поставено е LED осветление тип луна и линейни допълнителни осветителни тела над зелената ивица. Входовете са със специално покритие. Автор на архитектурното оформление е арх. Красен Андреев. На тази метростанция ще има керамично пано, което изобразява околния пейзаж с езерото. МС 20 е между "Дружба 1" и Дружба 2". Комплексът е дълъг и в този район метрото минава напречно - това не е трамвай, за да се вие из комплекса. До метрото ще има довеждащ транспорт. В комплекса има три булеварда, по тях ще се движи довеждащ транспорт.

Сега се изгражда и подземната връзка между МС 19 на "Цариградско шосе" и "Дружба 2" от "Станилов". Разрешението за строеж влезе в сила в средата на декември, независимо че е от 15 ноември. Този участък с 205 м подземна пешеходна връзка и траволатор и 40 м тротоари на открито ще е готов малко след завършването на метрото до летището и до Бизнес парка.

МС 21 "Искърско шосе" е с шест входа - от двете страни на бул. "Кръстьо Пастухов" и северно от "Искърско шосе", на самото "Искърско шосе", шестата е на жп линията, където жп гарата вече е готова. Метростанцията е със сиво-бежов гранитогрес и тъмнолилав гранитогрес и е известна като Лилавата станция. Таванът е в подобни цветове, перонът е на сектори, настилките са от сив усилен гранитогрес. Автор е на архитектурното оформление е арх. Косев.

22 МС "Софийска света гора" е надземна, на естакада с дъгообразна покривна конструкция със стоманени рамки, обшита с еталбонд и с ламаринено покритие. Настилките са гранитогрес, има облицовки, над остъкляването е еталбонд, и покривното покритие е кафяво-сиво-бежово. Металните профили са зелени и може да бъде наречена зелената метростанция. Архитектурното оформление е на "Ателие Серафимови".

МС 23 е на летище София, архитектурното оформление е на Ирен Дерлипанска. В четири големи кашпи "ще живеят" големи дървесни видове, които заедно със статуята на Орфей, изработена от Крум Дамянов, ще посрещат и изпращат пътниците на летището.

Променихме проекта за метростанция 23 още през 2013 г. по желание на летището. Бяхме предвидили 180 м опашка в края на трасето, но летището искаха да имат територия за разширяване на терминала на изток. Затова повдигнахме трасето на нивото на летището, така отпадна необходимостта от ескалатори и асансьори.

 

Метростанциите към Бизнес парка

МС 14 е на "Ал. Малинов", тя е с архитектурно оформление на Ирен Дерлипанска с гарнитогрес като мрамор - бял с бежови нишки, по стената облицовките наподобяват стебла на дървета и зелени кръгове от еталбонд - като корона на дърветата. Подът е покрит с гранит и усилен гранитогрес. Осветителните тела като камбани висят на индивидуални носачи.

МС 15 е пред "Хит", облицовката е от различен гранитогрес, който наподобява градска застройка, подът е от усилен гранитогрес, таванът на пероните е с еталбонд и осветителни тела. Оформлението е на Ирен Дерлипанска.

МС 16 при Бизнес парк София е на архитектите Фарид и Елена Пактиавал. Тя е разположена под река. Стените са бежови, има пана от закалено стъкло в бежово-кафяво, еталбонд, настилката е гранитогрес.

Над метростанцията има два етажа подземен паркинг. Той ще бъде завършен след пускането на метрото в експлоатация след споразумение между Столичната община и Бизнес парка.

 

Метропроекти от ОПТТИ 2014 - 2020.Удължаването на втори метролъч до "Хладилника"

Във втория програмен период на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 влизат два проекта - разширението на втори метродиалетър от МС "Джеймс Баучер" до "Хладилника" и третият метролъч в централната градска част.

Трасето под "Черни връх" и МС "Витоша" при "Мол Парадайз" е с дължина 1300 м. Стартира през август - септември 2014 и ще завърши през лятата на 2016 г. (юни). 200 м от дължината е опашка - линеен пункт. Цената на този лот е 21.5 млн. евро, което е ниска цена.

Първоначално в проекта се предвиждаше транспортен тунел за потъването в него на бул. "Черни връх" при кръстовището с бъдещия бул. "Тодор Каблешков". По сегашния проект се предвижда транспортен тунел, но за потъването на бул. "Тодор Каблешков" с дължина 15 м. Не се знае кога булевърдът ще бъде осъществен, но отсега този факт е предвиден в конструкцията - в средата на бул. "Тодор Каблешков" по следата на бъдещия трамвай. Конструкцията е усилена, направени са специални понижения.

 

За третия метродиаметър

На 22 януари отворихме офертите за търга от третия метродиаметър за централната градска част (виж подробности на стр. 15).

Той започва от Малък градски театър "Зад канала" и стига до подножието на "Овча купел" - четири позиции, като 3 от тях са за метростанции, а 1 за тунела с ТБМ. Иска ни се, ако се спестят средства, да подготвим още два участъка с 2 метростанции - на бул. "Владимир Вазов" и на "Монтевидео". Стъпим ли на тези две трасета, значи сме помогнали на хората от "Левски" и "Овча Купел". След обсъжданията се промени метростанцията на бул. "Владимир Вазов" - по-рано беше открита, но сега е подземна. Промените са отразени . Иска ни се тези два участъка да бъдат проектирани през 2015 г. Тази година ще започнем и строителството на третрия метродиаметър.

Изграждането на третата метролиния ще е още по-тежко от втората. Досега за единица мярка се смяташе метростанция "Сердика 2". Но сега метростанцията на Орлов мост ще е още по-трудна за реализиране - има повече подземни води, друга технология на строителството. Подлезът, който излиза на "Сан Стефано", става вход на метрото от третата линия .

Трудна ще е и станцията при НДК, където се прави връзка с втори метролъч - западно от кръстовището на бул. "Витоша" и "Патриарх Евтимий". При "Красно село" няма да е лесна, защото заедно с нея ще правим и подземното преминаване на ул. "Житница" под бул. "Цар Борис ІІІ".

 

Новите метровлакове

Стартирахме и поръчката за метровлакове от ново поколение за третия метролъч. Те ще се движат с машинист, но ще има опция да вървят и без него. Системата за автоматика няма да е сегашната, която е дискретна, на блок участъци, като се подава сигнал до всеки блок участък, където се входират скоростите. Тя ще е с радиосистема, а всяка точка ще си задава параметрите като GPS. Тя е съвременна и модерна и изисква нов тип оборудване.

 

 

Кабинетът даде 40-те милиона на БДЖ

21.01.2015, Focus-news.net

Министерски съвет одобри отпускането на 40 милиона лева допълнително на „БДЖ - Пътнически превози", съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Средствата се осигуряват от централния бюджет и са предназначени за обезпечаване на обществени превозни услуги и да се осигурят нормални условия за пътуване.

 

Кредитори сложиха БДЖ на колене

19.01.2015, в.Стандарт

 

Кредитори поставиха БДЖ на колене. За пореден път, но вече окончателно и без измъкване. "Разковничето пред БДЖ за тази година е именно договарянето с кредиторите", заяви неотдавна в интервю за "Стандарт" зам.-министърът на транспорта Антон Гинев. След повече от година и половина срещи на експертно и политическо ниво у нас и в чужбина преговорите с банките стигнаха дотам, откъдето тръгнаха в началото - до кота нула.

 

Затварят 48 гари за товарна дейност

19.01.2015, Клуб Z

 

Ръководството на БДЖ се готви да затвори 48 гари за товарна дейност през тази година. Това е вътрешна информация, която не е официална, но със сигурност ще доведе до допълнителен спад на превозваните обеми. Това заяви за Клуб Z председателят на най-големия синдикат в железниците Петър Бунев.

 

Московски: Няма загубени средства по ОП "Транспорт" през 2014г

22.01.2015, в.Стандарт

 

Не загубихме средства по ОП "Транспорт" през 2014 г., макар че преживяхме критичен момент, но благодарение на метрото запазихме темпото. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски на форум във връзка с изпълнението на ОП "Транспорт" за програмния период 2007-2013 г., както и изминалата 2014 г.

За поредн път БДЖ спира от движение опасни електрички

21.01.2015, БТВ

БДЖ спира от движение така наречените електрички, които представляват опасност за живота на пътниците.

Някогашната гордост на държавните железници – електричките, днес са на повече от 40 години. В началото близо 80 такива влака обслужват пътниците на БДЖ, а днес в движение са 17.

Нова жп линия Пекин-Москва съкращава пътуването от 5 дни на 30 ч

22.01.2015, News.bg

Китай ще изгради 7 000-километрова високоскоростна жп линия Пекин - Москва, която ще струва 242 милиарда долара, обявиха от градската управа в Пекин.

Времето за пътуване от Пекин до Москва ще се намали от 5 дни до 30 часа. Това ще бъде най-дългата високоскоростна жп линия в света, изпреварвайки трикратно линията Пекин - Гуанджоу.

Жп секторът: Краят на големите обещания

12.01.2015, Capital.bg

Жп транспортът по тези географски ширини винаги е имал интересни свойства, но "ефективност" отдавна не е едно от тях. Това демонстрира БДЖ отново малко преди края на миналата година, когато пусна новия си влак за Будапеща през Дунав мост 2. Той не само се оказа по-бавен, но и е по-скъп от досегашния вариант през сръбската столица Белград.

Гебрюдер Вайс ЕООД с нов модерен терминал край София

23.01.2015, Econ.bg

От 19 януари компанията за логистични услуги обслужва своите клиенти в своя нов и модерен терминал. От началото на седмицата новата сграда изцяло пое функциите на съществуващия клон в София и ще бъде основен разпределителен център за Балканския регион и Централна Азия.

 

Ректорът на ВТУ "Т. Каблешков" за Фрог: „Метрополитен" ще закъса без нас

20.01.2015, Frognews.bg

Ние може би сме единственият институт, който не произвежда безработни. В сферата на железопътната техника дори кадрите ни не достигат, коментира пред „Фрог нюз" ректорът на висшия институт проф. Петър Колев. Без излишна скромност мога да кажа, че ако не е нашият институт, „Метрополитен-София" ще има затруднения в своята дейност във всяко едно отношение – при набора както на машинисти, така и в сферата на строителството, електрически системи и т.н.

 

Нови талони за колите от Март

25.01.2015, БГНЕС

От март месец МВР ще започне да въвежда нови талони за автомобилите. Основна причина за това са проблемите и глоби които наште шофьори имат в Гурция и Унгария, съобщава БГНЕС. Български водачи отнасят санкции от хиляди евро, защото не носят със себе си големия талон при пътуване, предаде Нова телевизия.

Продажбите на нови коли с увеличение от 5,2% в България през 2014 г.

26.01.2015, Econ.bg

Продажбите на нови автомобили в България са отчели ръст от 5,2% през 2014 г. Общо 20 359 нови возила са били регистрирани у нас през изминалата година за разлика от 19 352 през 2013 г., сочат данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители.

Колко евтин/скъп е електромобилът

23.01.2015, Капитал

Спорът кои са по-изгодни - електромобилите или колите с двигател с вътрешно горене, се води от доста време. Освен чисто екологичните ползи, привържениците на автомобилите с електрическо задвижване сочат като основно предимство по-ниските разходи за поддръжка.

 

Американец иска да стопанисва летище Горна Оряховица

25.01.2015, в.Труд

Американец е поискал да поеме от март летището в Горна Оряховица. Аеропортът разполага с всички видове лицензи и разрешителни. Предстои само документалното оформяне по отдаването на авиообекта, съобщиха пред „Труд" местни авиатори.

4 милиона пътници на летище София за 2014г.

22.01.2015, Money.bg

Летище София приключи 2014 г. с рекордните 3 815 158 обслужени пътници - 8,9% повече от предходната година, съобщиха от там. Терминал 1 е посрещнал и изпратил над 1,2 милион пасажери, докато през Терминал 2 са преминали почти 2,6 милиона пътници.

 

Порт Бургас договаря нови круизни туристи

23.01.2015, в.Стандарт

Капацитетът и възможностите на „Пристанище Бургас" ЕАД да обслужва круизни туристи ще бъдат представени на първото за годината международно круизно изложение Seatrade Cruising Forum 2015". То ще се проведе в периода 20-23 януари в Картахена, Испания, под мотото „Да разширим границите на круизния сезон".

Шанхай най-натовареното контейнерно пристанище в света

20.01.2015, Maritime.bg

Шанхай запази титлата си за най-натоварено контейнерно пристанище в света за пета поредна година, като увеличи преднината си пред най-големия си съперник – Сингапур. 35,2 млн. TEU са били обработени на китайското пристанище през миналата година, а в Сингапур броят на обработените единици е 33,9 млн. Maritime.bg припомня, че през 2013 година само 1 млн. единици разделяше двете пристанища.

 

Ръководството на БСП няма да толерира съюз с АБВ, БДЖ купува нови мотриси, бандата на Черния Роди и групата за убийства на Георгиева са свързани

26.01.2015, News.ibox.bg

Бъдещето на БСП и решенията от неделния пленум на левицата са сред широко отразените  теми на  всекидневниците.

 

„БСП свиква 48-я конгрес на партията през първите 10 дни на април, а през февруари ще представи проект за пенсионна реформа, предаде БГНЕС.

На пленума на БСП днес бяха разгледани въпроси и основни точки за политическите задачи на левицата и приоритетите на нейната парламентарна група през новия политически сезон, както мерки за укрепване на социалистическата партия и засилването на позициите й в обществото. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков.

Лидерът на БСП коментира, че политическите задачи пред партията са свързани с усилване на работата и дейността по приоритетите, свързани със защита на социалните права, утвърждаване на социална държава, законодателна дейност, насочена към намаляване ефектите от крайнодясното управление на четворната коалиция. Основни за БСП са Законът за Народната просвета, данъчните закони и внасяне отново на закона за прогресивно подоходна облагане, законодателна дейност в здравеопазването. Миков заяви, че левицата ще участва активно в обсъждане за пенсионната реформа и законите, свързани с подобряване на съдебната власт...

От своя страна Драгомир Стойнев заяви, че БСП е готова вече със свой проект на пенсионна реформа..." - в. „Сега".

 

 Този бюлетин е свободен за разпространение.

Вие получавате бюлетина ТРАНСПОРТ на Форум Балкански Транспорт и Инфраструктура. Следвайки новите европейски правила, ако не желаете да получавате информация, моля уведомете ни като отговорите на това съобщение с текст "Отписване" на и-мейл [email protected].

 You receive the TRANSPORT newsletter from the Forum for Balkan Transport and Infrastructure. Following the new European rules, if you do not wish to receive information, please notify us by replying to this message with the word "unsubscribe" to email [email protected].

 

Търсене

Translate