СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН ЗА ТРАНСПОРТ ФБТИ №94


  

 

Седмичен Бюлетин 

94

ТРАНСПОРТ

08-14.12.2014 г.

 

 

 

Снимка: Прохода Бернина, Алпите, Швейцария Източник: http://facebook.com

Бюлетинът е достъпен и на http://fbti.eu/news 

 

 

 


 

 

 

 

·   Клъстер „Зелен товарен транспорт" провежда семинар „Представяне на дни на КЗТТ"

·   БДЖ превърна влак в дискотека за 8 декември

·   С наредба борят мръсотията и студа в БДЖ

·   Влакът Кулата-София удари камион и се запали

·   Как машинист спаси 95-има от горящ влак

·   Съкращават около 2000 железничари и около 200 влака, ако се запазят парите за железницата в Бюджет 2015 ?

·   БДЖ променя разписанието на влаковете

·   Държавата е виновна за състоянието на БДЖ

·   Deutsche Bahn обяви инвестиции от €28 млрд. в инфраструктура за 5 години

 

·   Платено преминаване по магистралите - въвеждат такса до две години

·   Околовръстното на София от Бояна до "Люлин" готово през 2016г.

·   Брюксел бе парализиран от транспортна стачка

 

 

 

 ·   Отмениха половината полети до и от Брюксел заради стачка

 ·   Стачка блокира Италия, анулира 50% от полетите

 

·   Дванайсет милиона лева от бюджета ще бъдат инвестирани през 2015 г. в пристанище Бургас

 

·   Депозитите след КТБ



Актуални новини транспорт в Facebook и Twitter:
  facebook.com/transportalbg

  twitter.com/transportalbg

 

 

 

 

  

    

 

Бюлетин транспорт БТП

Списание „Автобуси и микробуси"

 

 

Банките не дават заем от 81 млн. лв. на градския транспорт в София

13.12.2014, Mediapool.bg

Нито една банка не дава заем от 81 млн. лв. на затъналия в дългове столичен градски транспорт. Това е причината за поредното удължаване на срока за подаване на оферти, този път до 16 януари 2015 г. Това съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов пред Mediapool.

 

Това е четвърто удължаване на срока. Причината за липсата на интерес е заради завишените изисквания към кандидатите. Влияние е оказало и отнемането на лиценза на КТБ, коментираха съветници пред Mediapool.

 

В същото време от 2015 г. заради промените в Закона за МВР столичани ще поемат безплатното возене не само на полицаите, но и на чиновниците от МВР в цялата страна. В МВР работят около 55 хил. души, по данни на Министерството на финансите.

 

Погасяването на старите задължения под въпрос

 

Столична община няма резервен вариант какво ще прави, ако нито една банка или обединение от финансови институции не отпуснат заема от 81 млн. лв. на общинското дружество "Център за градска мобилност". Средствата са необходими за изплащане на натрупаните задължения на Столична община към частните и общински оператори, които възлизат на тази сума.

 

Заради забавените плащания някои от частните оператори като "Юнион Ивкони" изпаднаха в тежко финансово състояние, а други като "Карат С" съдят общината.

 

При изчистване на задълженията си към тях Столична община има намерение да преговаря за намаляване на цената на която частните оператори возят столичани, каза Любомр Христов. Договорите на "Центъра за градска мобилност" с операторите на транспортната услуга изтичат поетапно през 2017 и 2018 г.

 

Увеличаване на пътуващите с преференция

 

Въпреки тежкото финансово положение на градския транспорт и дълговете му, които възлизат на около 100 млн. лв., от Нова година столичани ще трябва да поемат безплатните пътувания не само на полицаите, но и на чиновниците, работещи в МВР.

 

Това ново задължение е заради промените в Закона за МВР. Те бяха направени по предложение на бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и одобрени с гласовете на БСП, ДПС и "Атака" от 42-рия парламент. Засега ГЕРБ няма намерение да ги отнеме.

 

Поради липса на време този въпрос най-вероятно не е бил разгледан от правителството, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова. Заместникът й Христов утчни, че едва ли всичките 55 хил. служители на МВР ще получат право на безплатно пътуване, въпреки че идеята на ексминистър Йовчев е била такава.

 

Христов очаква да се запази сегашния модел, според който вътрешния министър издава заповед кои служители на МВР имат право да получат безплатни карти за градския транспорт. Идеята на Йовчев беше всеки служител на МВР срещу представяне на личната си карта да може да се води без пари в градския транспорт, независимо от кой град е с презумпцията, че изпълнява служебните си задължения.

 

Към момента Столична община има да получава от МВР около 2 млн. лв. за безплатните карти на полицаите, уточни Христов.

 

Бюджетът на градския транспорт за 2015 г. е без промяна

 

Бюджетът на градския транспорт за 2015 г. остава без промяна и ще бъде 95 млн. лв. Толкова беше и през последните две години. През календарната година обаче обикновено получаваше допълнителна финансова инжекция в рамките до 10 млн. лв.

 

Поскъпване на билета за градския транспорт през изборната 2015 г няма да има. Билетчето поскъпна последно през лятото на 2008 г. и от тогава цената му е един лев. Предвижда се да се предложат по-изгодни карти за пътуванията като туристическа и уикенд карта.

 

Добрата новина е, че през 2014 г. паркът на градския транспорт на столицата се е обновил с помощта на европейските средства. "Най-млад" е тролейбусния парк, като средната възраст на тролеите вече е 3 г. С тях обаче се придвижват най-малко столичани – около 8% от ползващите градския транспорт.

 

Следват ги влакчетата в метрото, които са на 5 години. Тенденцията е за непрекъснато увеличаване на пътуващите с метро, като през 2015 г. се очаква около една трета от всички столичани да го ползват.

 

Най-използваният транспорт остава автобусният. Той се ползва от 40 на сто от столичани, а средната възраст на един автобус е 9 г.

 

Най-стари са трамваите – на 16 години, като една пета от софиянци ползват този транспорт.

Клъстер „Зелен товарен транспорт" провежда семинар „Представяне на дни на КЗТТ"

14.12.2014, Transportal.bg

Клъстер „Зелен товарен транспорт", ще проведе поредния семинар „Представяне на дни на КЗТТ" на 16.12.2014г. Вторник, от 10:00 часа, в Best Western City Hotel.. Ще бъде представена дейността на КЗТТ и развитието на проект: „УТВЪРЖДАВАНЕ НА КЛЪСТЕР „ЗЕЛЕН ТОВАРЕН ТРАНСПОРТ, КАТО ФАКТОР ЗА РАЗВИТИЕ НА ИНТЕРМОДАЛНИЯ ТРАНСПОРТ В БЪЛГАРИЯ".

 

БДЖ превърна влак в дискотека за 8 декември

08.12.2014, Blitz.bg

 

За втора поредна година БДЖ пусна специален влак, в който около сто студенти се забавляваха за студентския празник. Името на инициативата, организирана от „Swift GAP Events", е „Среднощен Експрес 2".

 

С наредба борят мръсотията и студа в БДЖ

09.12.2014, в.Труд

 

 В пътническите влакове трябва да се поддържат елементарна хигиена и поносими температури. Това пише в проект на наредба, публикувана за обществено обсъждане. В документа обаче не е конкретизирано какво значи „елементарна хигиена" и „поносими температури".

 

Влакът Кулата-София удари камион и се запали

11.12.2014, Dir.bg

 

Влакът от типа "Сименс", който се движеше в посока Кулата-София се запали. Инцидентът станал при село Мурсалево.

Влакът се е ударил в камион, който след катастрофа на главен път Е-79 е паднал на жп прелеза, предаде Агенция "Фокус". Влакът е направил опит да спре на спирка „Мурсалево" и директно се е ударил в автомобила.

 

Как машинист спаси 95-има от горящ влак

12.12.2014, 24часа

Машинистът на влака, който се удари в тир на жп линията край кюстендилското с. Мурсалево, е реагирал много професионално, с което е спасил живота на 95-имата пътници. Вчера Димитър Христов още бе в шок от изживения ужас и отказа всякакви контакти с медиите.

 

Съкращават около 2000 железничари и около 200 влака, ако се запазят парите за железницата в Бюджет 2015 ?

11.12.2014, Bgrail.eu

 

Тъй като от бюджетът на БДЖ са отрязани 40 милиона лева, Ивайло Московски коментира, че търси подкрепа от Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения да му бъдат осигурени тези липсващи пари от бюджета. „Ако това не бъде направено, ще викна синдикатите, за да мислим от къде и какво можем да оптимизираме, за да не се стига до съкращения.

 

БДЖ променя разписанието на влаковете

12.12.2014, Cross.bg

 

БДЖ променя разписанието на влаковете. Новият график за движение влиза в сила тази неделя. Закриване на линии не се предвижда, но часовете на тръгване на някои влакове са променени.

Всяка година по това време железопътните компании в цяла Европа променят разписанието на влаковете. У нас драстични промени в графика за движение няма.

Държавата е виновна за състоянието на БДЖ

12.12.2014, tv7.bg

Инцидентите в БДЖ се дължат на години неправилно отношение на държавата към фирмата. Дълго време беше занижаван контролът върху вагоните, локомотивите, а плановите ремонти на трасетата се пропускаха. Това заяви в предаването "Акцент" по TV7 Георги Свиленски от БСП.

Deutsche Bahn обяви инвестиции от €28 млрд. в инфраструктура за 5 години

09.12.2014, Capital.bg

Германската железопътна компания Deutsche Bahn обяви инвестиции на стойност 28 милиарда евро през следващите пет години в инфраструктурата на железниците, съобщи влиятелният всекидневник Sueddeutsche Zeitung. Между 2015 и 2019 г. ще бъдат сменени 17 000 км релси, 8700 жп стрелки и поне 857 моста.

 

Платено преминаване по магистралите - въвеждат такса до две години

08.12.2014, в.Добруджанска трибуна

От 15 декември ще започне продажбата на винетните стикери за 2015 г. Цените за леките коли остават същи без промяна, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Общо 2.8 млн. броя ще бъдат разпространени в мрежата, като първите 2000 ще са налични още на 15 декември.

Околовръстното на София от Бояна до "Люлин" готово през 2016г.

13.12.2014, Stroitelstvo.info

Пътните проекти в ОП "Транспорт" закъсняват с една година. За инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура", основната задача през 2015 г. е те да бъдат завършени, а до края на 2020 г. автомагистралният пръстен на държавата да бъде изграден. В него попадат всички магистрали, включително и АМ "Хемус".

Брюксел бе парализиран от транспортна стачка

09.12.2014, TVEvropa.bg

Работата на градския транспорт, държавните служби, търговски и промишлени предприятия в белгийската столица Брюксел и нейните околности беше прекратена заради стачка, организирана от профсъюзите в страната. Стачката беше планирана и обявена още преди две седмици. Представител на брюкселското международно летище е съобщил, че 267 полета са отменени.

 

Отмениха половината полети до и от Брюксел заради стачка

09.12.2014, Econ.bg

Половината полети до и от летището в Брюксел са отменени заради стачка, обхванала целия транспортен сектор в региона. Влаковете до столицата, както и до градовете в страната, не вървят, съобщава „Фландърс нюз".

Стачка блокира Италия, анулира 50% от полетите

13.12.2014, 24часа

Стотици полети бяха анулирани и хиляди влакове спрени в Италия вчера заради национална стачка срещу икономическите и социалните реформи на премиера Матео Ренци, предаде АФП. Според синдикатите около 50% от влаковете и самолетите и 70% от автобусите и метрото са останали в депата на територията на цялата страна.

 

Дванайсет милиона лева от бюджета ще бъдат инвестирани през 2015 г. в пристанище Бургас

08.12.2014, Bta.bg

Дванайсет милиона лева от републиканския бюджет ще бъдат  инвестирани през 2015 година в пристанище Бургас. Средства ще  бъдат инвестирани и в изграждането на различни атракциони и  осигуряването на услуги за посетителите на Зоната за обществен  достъп в пристанището.

 

Депозитите след КТБ

12.12.2014, Capital.bg

Кризата около Корпоративна търговска банка не е подкопала доверието в банковата система, но и продължилото близо половин година блокиране на парите на клиентите й не е премахнало апетит за високи лихви. Това са основните изводи, които се очертават от започналото на 4 декември изплащане на гарантираните влогове до 196 хил. лв. в банката, след като тя бе затворена през юни и лицензът й бе отнет в началото на ноември.

 

 

 

 Този бюлетин е свободен за разпространение.

Вие получавате бюлетина ТРАНСПОРТ на Форум Балкански Транспорт и Инфраструктура. Следвайки новите европейски правила, ако не желаете да получавате информация, моля уведомете ни като отговорите на това съобщение с текст "Отписване" на и-мейл [email protected].

 You receive the TRANSPORT newsletter from the Forum for Balkan Transport and Infrastructure. Following the new European rules, if you do not wish to receive information, please notify us by replying to this message with the word "unsubscribe" to email [email protected].

 

Търсене

Translate