СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН ЗА ТРАНСПОРТ ФБТИ №95


  

 

Седмичен Бюлетин 

95

ТРАНСПОРТ

15-28.12.2014 г.

 

 

 

Снимка: Kои пътища и ЖП линии ще се строят по новата ОП "Транспорт"

 Източник: http://www.capital.bg

Бюлетинът е достъпен и на http://fbti.eu/news 

 

 

 


 

 

 

 

·   Приватизираме "БДЖ-Товарни превози". "БДЖ-Пътнически превози" в НКЖИ

·   Железниците нямат бъдеще!

·   Железничарите настръхнаха срещу властта

·   Бавният влак за Будапеща

·   Ковачки с мераци да купи БДЖ

·   Връщат разпределението за млади висшисти по транспорт и логистика

·   Оставиха влаковете на произвола! Крадци задигнаха 270 м. жп релси

·   Още реформи - закриват седем гари. НКЖИ си спасява служителите

·   БДЖ пусна допълнителни вагони за предновогодишните дни

·   Ретро атракция на БДЖ

 

·   Сменят 15 км тунел по магистрала Струма със серия виадукти и тунели

·   По Нова година част от градския транспорт в столицата ще се движи през цялата нощ

·   Жп проектите усвоиха 50% от бюджета на ОПТ, пътните - 65%, а водните 36%

 

 

 

 ·   16 лв. за сандвич, кафе и вода на летище София

 ·   Самолетът на Air Asia рухнал, защото е летял много бавно?

 

·   Пристанище Бургас с рекорден дневен отчет за обработка на товари

 

·   Щастливата история на прехода  



Актуални новини транспорт в Facebook и Twitter:
  facebook.com/transportalbg

  twitter.com/transportalbg

 

 

 

 

  

    

 

Бюлетин транспорт БТП

Списание „Автобуси и микробуси"

 

 

Kои пътища и ЖП линии ще се строят по новата ОП "Транспорт"

22.12.2014, Капитал

"Транспорт" е втората оперативна програма, която Брюксел одобри за следващите седем години. Общият й бюджет е четири милиарда евро. Според изказване на Бойко Борисов, в програмата са заложени 800 млн.евро бюджет за пътища и жп инфраструктура и още 400 млн.евро - за софийското метро.

 

Първият приоритет при пътищата е магистрала "Струма": предстои изграждането на отсечката между Благоевград и Сандански, която по прогноза ще струва 750 млн.лв. Планът включва дълъг тунел през Кресненското дефиле, който е най-скъпата част от проекта. Работи се обаче и по алтернативно трасе през дефилето, което би свалило разходите. Ако се реализира вторият вариант, ще останат средства за частичен строеж на останалите проекто по оперативната програма: магистрала "Хемус" до разклона за Ловеч и Плевен и тунела под Шипка, чиято прогнозна стойност е 100 млн. лв.

 

В новата ОП "Транспорт" се обръща повече внимание на железопътната инфраструктура: предстрои работа по втория етап от рехабилитацията на отсечката Пловдив-Бургас (с прогнозна стойност 320 млн. евро) и жп-линията Елин Пелин - Ихтиман – Септември (прогнозна стойност 740 млн. евро).

 

Третият диаметър на софийското метро ще бъде финанфиран по оста за интермодалност. Проектът е за участъка от бул."Янко Сакъзов" до Красно село.

 

Европейската комисия е одобрила 4 млрд. лв. за пътища, жп проекти и развитие на столичното метро по новата оперативна програма "Транспорт" (2014-2020). Новината съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с президента на комисията Жан-Клод Юнкер.

 

По думите на Борисов в програмата е заложено в пътища и жп инфраструктура да бъдат вложени по 800 млн. евро, а 400 млн. евро – в софийското метро. Цитираните от него суми вероятно включват и съфинансирането от бюджета по тези проекти, което през новия програмен период ще е 15% от стойността им.

 

4 млрд. за десет дни

 

Новината от Брюксел означава, че бюджетът на програма "Транспорт" през новия програмен период остава приблизително същия, както и в предишния (сега е около 2 млрд. евро с националното съфинансиране). Въпреки че по подготовката на оперативната програма се работи от много време - още от миналия кабинет на ГЕРБ - премиерът отчете одобряването й като постижение от последните дни.

 

"Само за десетина дни работа на кабинета можем да кажем, че близо четири милиарда лева само днес отиват в инфраструктурата на България. Много съм доволен от усилията, които положихме през тези седмици, мисля, че резултатите са повече от ясни", заяви Борисов.

 

При пътищата първи приоритет остава завършването на магистрала "Струма". За доизграждане през новия програмен период е отсечката между Благоевград и Сандански, чието строителство по прогнозни данни ще струва 750 млн. евро. Най-скъпата част от отсечката е преминаването на Кресненското дефиле, което се предвижда да стане с дълъг тунел. Работи се обаче и по алтернативно трасе през дефилето, което би свалило разходите.

 

Ако това стане, ще останат средства и за частично изграждане на останалите проекти по оперативната програма – магистрала "Хемус" до разклона за Ловеч и Плевен и тунела под Шипка, чието прогнозна стойност е 100 млн. лв. Те също бяха посочени от Бойко Борисов като отсечки, които ще се строят.

 

По релси

 

Новостта този път е акцентът върху железопътната инфраструктура. Приоритетните проекти по програма "Транспорт" са вторият етап от рехабилитацията на отсечката Пловдив-Бургас с прогнозна стойност 320 млн. евро. Също и жп-линията Елин Пелин - Ихтиман – Септември, чиято прогнозна стойност е 740 млн. евро.

 

По оста за интермодалност от програмата са предвидени средства за изграждането на трети диаметър от софийското метро в участъка от бул. "Янко Сакъзов" до Красно село, както и за интермодални и гарови комплекси.

 

По инструмента за "Свързана Европа" ще се търси финансиране на 65-километровото трасе Драгоман-София-Елин Пелин с прогнозна стойност 200 млн. евро, както и на това между Видин и Медковец на стойност 375 млн. евро.

 

При подбора на трасетата, финансирани със средства по програма "Транспорт", е взето предвид по кои направление от пътната и железопътната мрежа се очаква най-голямо увеличение на трафика през 2020-2030 г.

 

От Министерство на транспорта уточниха, че при първоначалния вариант на оперативната програма, подаден към Европейската комисия през юни тази година, са били включени проекти на обща стойност от около 4 млрд. евро. Заради ограничения бюджет на програмата обаче, се е наложило да се отсеят приоритетните проекти, а за останалите да се търсят други варианти за финансиране.

Приватизираме "БДЖ-Товарни превози". "БДЖ-Пътнически превози" в НКЖИ

16.12.2014,в.Строител

Интервю с министър Ивайло Московски.

Какво е решението за изхода от кризата с БДЖ? Кога очаквате да има напредък в плана за стабилизирането и оздравяването на дружеството?

За съжаление се налага отново да изготвяме план за стабилизирането на държавния железопътен превозвач, защото планът, който следвахме, е прекратен след края на предишния ни мандат. В него бяха включени и се изпълняваха редица непопулярни мерки, но точно благодарение на част от тях дълговете на "БДЖ

Железниците нямат бъдеще!

15.12.2014, в. 24часа

 

 Владимир Владимиров, изпълнителен директор на холдинг БДЖ. Свиването на субсидията с 40 млн. лв. означава съкращаване на 140 влака и 1500 души.

Владимир Владимиров е роден през 1967 г. в София. Магистър е по бизнес администрация от Moore School of Business. Член е на Асоциацията на сертифицираните дипломирани експерт-счетоводители (АССА) в Лондон. От 2003 г. е финансов и изпълнителен директор в български компании.

 

Железничарите настръхнаха срещу властта

27.12.2014, Cross.bg

 

 В София, Плевен, Русе и по гарите по цялата подбалканска линия вече се събират подписи срещу доунищожаването на БДЖ. Не само ние, но и хората си искат влаковете, каза пред Клуб Z лидерът на КНСБ в жп компанията Петър Бунев.

 

Бавният влак за Будапеща

19.12.2014, в.Капитал

 

Потеглянето на "Сердика" - новия директен бърз влак до Будапеща, зарадва служители и любители на железницата с рядко срещана напоследък добра железопътна новина. Финансираният от ЕС проект RAIL4SEE определи на сайта си събитието като "сбъдната мечта", а заместник областният управител на Видин Любомир Низамов, също железничар, се похвали, че за пръв път видинчани имат възможността да пътуват с редовен влак директно от Видин до Будапеща.

 

Ковачки с мераци да купи БДЖ

18.12.2014, Клуб Z

Въпреки че официално приватизацията на БДЖ-Товарни превози не е стартирала вече две компании са ходили в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да питат за условията на бъдещата сделка. Това съобщиха пред Клуб Z високопоставени източници от ведомството..

 

Връщат разпределението за млади висшисти по транспорт и логистика

17.12.2014, Клуб Z

 

Нов прочит на държавното разпределение по региони на висшистите, което бе в сила в годините на социализма, ще улесни намирането на работа на млади специалисти по транспорт и логистика. От началото на следващата година започва нов съвместен проект между Националното сдружение на българските спедитори, Клъстър "Зелен товарен транспорт", УНСС и Техническия университет.

 

Оставиха влаковете на произвола! Крадци задигнаха 270 м. жп релси

23.12.2014, Frognews.bg

 

Нагли крадци задигнаха 270 м. жп релси от действащ път в района на Илиянци, научи Фрог нюз от високопоставени източници в МВР. Това станало преди броени дни, на 19 декември т. г. Любопитното е, че до този момент вътрешното ведомство не обели и дума за въпросното посегателство, с което реално беше застрашен живота на много хора.

Още реформи - закриват седем гари. НКЖИ си спасява служителите

23.12.2014, Новини

През 2015 година ще бъдат закрити седем от гарите в страната. Това са Горни Дъбник, Брацигово, Белица, Цветино, Николаево, Иганово и РП Разделна.Това става ясно от протокол от преговорите между ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура" и синдикатите в компанията

БДЖ пусна допълнителни вагони за предновогодишните дни

27.12.2014, Topnovini.bg

С цел по-удобното придвижване на пътниците, ползващи железопътния превоз в празничните дни, БДЖ осигурява допълнителни вагони за датите 27-ми, 28-ми и 29-ти декември, съобщават от Компанията.

Ретро атракция на БДЖ

28.12.2014, News7.bg

Наемането на един ретро вагон от БДЖ струва около 700 лв. на ден

Страната ни е една от малкото европейски държави, които могат да предложат атракционни влакови пътувания на своите гости и да се похвали с миналото си на модерна европейска държава. На фона на запалените локомотиви на БДЖ през последните месеци и препълнените вагони с пътници по празниците, тези музейни експонати на жп транспорта у нас посрещат над 2000 туристи на година и носят сериозни приходи.

 

Сменят 15 км тунел по магистрала Струма със серия виадукти и тунели

16.12.2014, в.Труд

Последният участък от автомагистрала "Струма", който преминава през Кресненското дефиле, да се реализира под формата на серия от тунели и виадукти, а не чрез дълъг 15 километра тунел. Това ще опитат управляващите, става ясно от решение на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП), с което се открива процедура за възлагане на обществена поръчка за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за строителството на ЛОТ 3 от магистрала "Струма", съобщи БГНЕС.

По Нова година част от градския транспорт в столицата ще се движи през цялата нощ

22.12.2014, Darik news

На Нова година част от столичния градски транспорт ще се движи през цялата нощ. Става дума за 8 трамвайни линии, 6 тролейбусни и 12 автобусни. Метрото пък ще се движи на интервал от 20 минути, това каза за Дарик Антон Деспотов от Центъра за градска мобилност.

Жп проектите усвоиха 50% от бюджета на ОПТ, пътните - 65%, а водните 36%

22.12.2014, Stroitelstvo.info

Г-жо Василева, какво е състоянието на проектите по ОП "Транспорт" и степента на тяхното изпълнение по сектори железници, пътища, метро... Кои са предизвикателствата, какви средства следва да бъдат разплатени до края на 2015 г. Има ли опасност от загуба на средства и в какъв размер?

 

16 лв. за сандвич, кафе и вода на летище София

27.12.2014, Dir.bg

Сандвич за 8 лева и кафе за 4,50 лв. могат да се купят на летището в София. Екип на Нова телевизия сравни цените с тези на няколко европейски летища. Преди време, след репортаж за високите цени на кафенетата на летището и последвали акции на НАП, там бяха инсталирани автомати за кафе и напитки на по-поносими цени. Те обаче се сложени в края и не се забелязват.

Самолетът на Air Asia рухнал, защото е летял много бавно?

28.11.2014, Blitz.bg

Изчезналият полет на Air Asia – QZ8501, е летял с „около 160 километра в час" по-бавно, когато се е сблъскал с лоши атмосферни условия, смятат авиационни експерти. С подновяването на издирвателната операция на „Еърбъса"-а, изчезнал в 06:17 часа местно време в неделя, летейки от Индонезия за Сингапур със 162 души на борда, спекулациите за това, което се е случило, варират от лошо време и скорост до стара радарна система.

 

Пристанище Бургас с рекорден дневен отчет за обработка на товари

21.12.2014, Money.bg

В последните дни на изтичащата година работниците на „Пристанище Бургас" постигнаха най-доброто на база дневно изпълнение на обработен физически тонаж. Само за един ден в четвъртък, при обслужването на три кораба, са обработени общо 7 281 тона товари.

 

Щастливата история на прехода

29.12.2014, Capital.bg

В тази инфографика сме направили опит да напишем щастливата история на прехода. Направихме колекция от лични и колективни победи, с която да се противопоставим с чувство за хумор на схващането, че преходът непременно е бил провал. Защото въпреки грешките, паданията, скандалите смятаме, че пораснахме много и вървим в правилната посока. Селекцията ни е субективна и не претендира за изчерпателност. Също така нарочно сме изпуснали двата най-очевидни успеха - присъединяването ни към НАТО и ЕС. Защото по-скоро търсихме нещата, които са хубави, а сме пропуснали да забележим. Направихме подбора с помощта на няколко души с любопитен и отворен поглед към събитията от последните 25 години. Питахме ги за победите - големите и малките, и за добрите герои. Върнахме се назад в годината и направихме преглед на по-добрите ни интервюта с предприемачи и икономисти и извлякохме някои ценни наблюдения за промените.

 

 Този бюлетин е свободен за разпространение.

Вие получавате бюлетина ТРАНСПОРТ на Форум Балкански Транспорт и Инфраструктура. Следвайки новите европейски правила, ако не желаете да получавате информация, моля уведомете ни като отговорите на това съобщение с текст "Отписване" на и-мейл [email protected].

 You receive the TRANSPORT newsletter from the Forum for Balkan Transport and Infrastructure. Following the new European rules, if you do not wish to receive information, please notify us by replying to this message with the word "unsubscribe" to email [email protected].

 

Търсене

Translate