СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН ЗА ТРАНСПОРТ ФБТИ №92


  

 

Седмичен Бюлетин 

92

ТРАНСПОРТ

03-09.11.2014 г.

 

 

 

Снимка: Гърция, Източник: http://facebook.com

Бюлетинът е достъпен и на http://fbti.eu/news 

 

 

 


 

 

 

 

·   Ивайло Московски - новият стар министър на транспорта

·   Железопътната администрация осъдена на последна инстанция за отказан достъп до информация

·   Балканските връзки - приказки много, дела малко

·   Кражбите и разграбването на БДЖ продължава с пълна сила

·   Московски: Ще рестартираме процедурата по приватизацията на „Товарни превози"

·   Билетите за влака без промяна засега

·   Преквалифицират кадри на железницата

·   Задълженията на БДЖ възлизат на 565 млн. лв.

·   Километрични задръствания в Германия заради стачка на Deutsche Bahn

 

·   До края на 2015 г. ще бъде завършена магистралата между Сандански и Кулата

·   Освещават новите тролеи на Варна, скоро въвеждат и униформи

·   Образованието и бизнесът – в тясно сътрудничество

 

 

 

 ·   Директно до 43 летища със зимното разписание на аеропорта в София

 ·   BH Air поема полетите от София до Куала Лумпур

 

·   Пристанище „Бургас" с печалба от над 6 млн. лв.

 

·   Назначиха кадри на Близнашки и Орешарски за зам.-министри



Актуални новини транспорт в Facebook и Twitter:
  facebook.com/transportalbg

  twitter.com/transportalbg

 

 

 

 

  

    

 

Бюлетин транспорт БТП

Списание „Автобуси и микробуси"

 

 

България, Македония и Албания приеха декларация за развитие на Коридор №8

03.11.2014, Строителство Градът

България, Македония и Албания приеха Декларация за координирани действия по изграждането на транспортното направление Бари/Бриндизи - Дуръс/ Вльора - Тирана - Скопие - София - Бургас/ Варна. Това е резултатът от конференцията "Балканите - инфраструктура и транспортни връзки между Черно и Адриатическо море", организирана от "Форум за Балкански транспорт и инфраструктура". Тя се проведе в София миналата седмица.

 

България ще работи по включването на транспортното направление Бари/Бриндизи -Дуръс/Вльора - Тирана - Скопие - София -Бургас/Варна (Коридор №8) в Трансевропейска транспортна мрежа (TEN-Т). Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова по време на брифинг, след като приветства участниците в конференцията.

 

За Коридор №8 пред форума министър Ангелкова подчерта, че "предвид важността на това направление не само в регионален, но и в общоевропейски аспект, сме положили усилия и сме защитили включването на по-голямата част от трасето в "основната" Трансевропейска транспортна мрежа (TEN-Т). Направлението София - Пловдив - Бургас е част от коридор "Ориент/Източносредиземноморски", както и от създадената с Регламент 913/2010 железопътна мрежа за конкурентоспособни товарни превози".

 

Тя допълни, че проектирането на железопътната линия Радомир - Гюешево е включено в новия програмен период на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020 г.". Обмисля се вариант за бюджетно финансиране от ДП "Пристанищна инфраструктура" за проекта за интермодален терминал във Варна, уточни министър Ангелкова. Жп трасето Драгоман - София - Елин Пелин ще кандидатства по "Механизма за свързана Европа" през 2015 г., припомни тя.

 

Конференцията "Балканите - инфраструктура и транспортни връзки между Черно и Адриатическо море" откри Петър Мутафчиев, председател на "Форум за Балкански транспорт и инфраструктура". Той припомни някои от проектите на България по Коридор №8, свързващ трите страни. Постави акцент върху активното строителство на пътища и железници в Македония и участието там на Китайската банка за развитие.

 

Македонският министър на транспорта и връзки на Миле Янакиески съобщи, че до 2022 г. ще има жп връзка между Скопие и София.

 

Първата част от нея Куманово - Беляковци вече се строи. Финансирането е от Европейската банка за възстановяване и развитие - 47 млн. евро.

 

Втората част от трасето Беляковци - Крива Паланка е в процес на подготовка на тръжна процедура и ще стартира 2015 г. Участъкът Крива Паланка - границата при Деве баир е предвидена за 2017 г., но финансиране все още не е осигурено. Дължината е 24 км необходими са 330 млн. евро.

 

Сред жп приоритетите на Македония са Кичево - Лин (70 км, 570 млн. евро) и още 3 км от запад към Лин.

 

От пътните проекти в процес на изграждане са Милатиновци - Щип

 

(49 км за 208 млн. евро) с финансиране от китайската EXIM банк.

 

Пак от EXIM банк се финансира трасето Кичево - Охрид (57 км, стойност 374 млн. евро).

 

Демир Капия Смоквица е с дължина 28.2 км и 210 млн. евро стойност. Финансирането отново е от EXIM банк.

 

Така основните приоритети са Кичево - Охрид и Скопие - Щип. Важни за Македония са и връзките с Косово.

 

Планирани за публично-частно партньорство са Скопие - Блаче (124 км, 70 млн. евро) и Готсивар - Кичево (42 км, 276 млн. евро).

 

Албания също работи по инфраструктурата си. Министърът на транспорта и инфраструктурата на Република Албания Едмонд Хаджинасто подкрепи изграждането на инфраструктурата по Коридор №8, включително и полагането на оптичен кабел и свързването на пристанищата на Албания с тези на България.

Ивайло Московски - новият стар министър на транспорта

07.11.2014, Novinite.bg

Ивайло Московски, бивш министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в  първото правителство на Бойко Борисов, поема същия ресор.

Московски е роден на 19 юли 1972 година в град Плевен, България. Завършва УНСС със специалност публични финанси, а след това и финансов мениджмънт в Стопанската академия в Свищов.

 

Железопътната администрация осъдена на последна инстанция за отказан достъп до информация

04.11.2014, Classa.bg

 

ИА „Железопътна администрация" (ИАЖА) бе осъдена на последна инстанция за отказан достъп до обществена информация. С решение на Върховния админитративен съд е отхвърлена жалбата на агенцията срещу решение на по-долна инстанция, с която се задължава регулатора да представи на Асоциация „Приятели на железопътния транспорт" (АПЖТ) отчети за изпълнението на обществената услуга за превоз на пътници с железопътния транспорт.

 

Балканските връзки - приказки много, дела малко

04.11.2014, Животът днес

 

София и Скопие са единствените две европейски столици без жп линия помежду си.

„Балканите – инфраструктура и транспортни връзки между Черно и Адриатическо море". Това е темата на голямата международна конференция, която се проведе в петък, 31 октомври, в столичния „Гранд хотел София".

 

Кражбите и разграбването на БДЖ продължава с пълна сила

05.11.2014, Dnes.bg

Кражбите и посегателствата върху железницата продължават, съобщиха от БДЖ.

Най-често срещаните случаи са поставяне на предмети върху железния път, замерване на влакове с камъни, умишлено спиране на товарни влакове с цел грабеж, посегателства на части от вагони и локомотиви, кражби на всякакви метални и медни части, които могат да бъдат предадени на складовете за вторични суровини.

 

Московски: Ще рестартираме процедурата по приватизацията на „Товарни превози"

08.11.2014, Frognews.bg

 

Проведох кратко заседание с директорите на дирекции в министерството – общо взето да ме запознаят с най-належащите теми, които трябва в следващата седмица да се работят, за да бъда и аз запознат с неща, които са актуални към момента, за да може да преценим съответно и нашите действия.

Билетите за влака без промяна засега

04.1.2014, 19min.bg

 

"На този етап няма да бъде коментирана темата с поскъпването на билетите за пътуване с БДЖ", съобщи министърът на транспорта Николина Ангелкова. Тя допълни, че предстои изготвяне на новия график за движение на влаковете в страната, който ще влезе в сила през декември.

Преквалифицират кадри на железницата

04.11.2014, Investor.bg

Ще се преквалифицират кадри на железницата заради спешна нужда от експлоатационен персонал. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, цитирана от БТА.

Задълженията на БДЖ възлизат на 565 млн. лв.

06.11.2014, Econ.bg

Задълженията на БДЖ в момента са 565 милиона лева. Това обяви служебният министърът на транспорта Николина Ангелкова при представяне на отчет за изпълнението на приоритетите в икономическата политика на служебния кабинет. „БДЖ и сектор „Железници" се превърна в един от основните ни приоритети. Неслучайно фокусът беше насочен натам

Километрични задръствания в Германия заради стачка на Deutsche Bahn

06.11.2014, Dir.bg

Рекордни задръствания имаше тази сутрин по пътищата на Германия заради стачката на машинистите и спирането на жп транспорта.

От днес и пътническите влакове в Германия не се движат, след като вчера спряха товарните превози. Най-дългата стачка в историята на модерните железници в страната ще продължи до понеделник.

 

До края на 2015 г. ще бъде завършена магистралата между Сандански и Кулата

04.11.2014, Econ.bg

До края на 2015 г. България трябва да усвои 1,4 млрд. лева по оперативна програма „Транспорт", заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелокова. Тя обясни, че за тази година няма никакви загуби при усвояването на парите по програмата. Министърът посети фотоизложба, която бе посветена на проектите по оперативната програма.

Освещават новите тролеи на Варна, скоро въвеждат и униформи

09.11.2014, Topnovini.bg

30-те нови тролейбуса, обновили автопарка на общинския превозвач „Градски транспорт", ще бъдат осветени в депото на фирмата. Новите превозни средства са закупени по проект за подобряване качеството на живот в градовете Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен, финанисран по ОП „ОКолна среда".

Образованието и бизнесът – в тясно сътрудничество

03.11.2014, Transportal.bg

На 29.Октомври 2014  във Висше транспортно училище "Тодор Каблешков" – София, Ася Цонкова мениджър на  фирма TimoCom представи дейността й. Присъстваха – ректорът на ВТУ"Тодор Каблешков" проф.д-р Колев, заместник ректорите: доц. Улучев и доц. Тодорова.

 

Директно до 43 летища със зимното разписание на аеропорта в София

03.11.2014, с.Логистика

Най-голямото българско летище посреща новия зимен сезон. Разписание Зима 2014/15 на Летище София ще продължи до 28 март 2015 г. През настоящия сезон се предлагат директни пътнически полети по 43 редовни линии, от които 41 международни и 2 вътрешни.

BH Air поема полетите от София до Куала Лумпур

05.11.2014, Econ.bg

Компанията BH Air поема полетите от София до малайзийската столица Куала Лумпур. Това решение взе по време на редовното си заседание служебният кабинет. Линията е договорена със спогодба между България и Малайзия от 1970 г., а авиокомпанията има 6-месечен срок да започне полетите, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет (МС).

 

Пристанище „Бургас" с печалба от над 6 млн. лв.

06.11.2014, Econ.bg

Пристанище „Бургас" е с чиста печалба от над 6,275 млн. лв. за периода от началото на годината до края на септември. Разходите на дружеството са в размер на 5, 508 млн. лв., а чистата му печалба е в размер на 460 хил. лв. Тази сума е далеч над очакваните 292 хил. лв. за деветте месеца.

 

Назначиха кадри на Близнашки и Орешарски за зам.-министри

10.11.2014, Dnes.bg

Kaдри в предишни правителства стават зам.-министри във втория кабинет на Борисов. Това става ясно от съобщение на правителствената информационна служба.

 

В него се уточнява, че Борисов вече е подписал първата порция от назначенията, а предложенията за тях са дело на самите министри.

 

Своите постове запазват зам.-министрите на външните работи Катя Тодорова, Валентин Порязов и Румен Александров. Начело на МвнР остана и служебният министър Даниел Митов, който сега е част от квотата на Реформаторския блок във властта. Заместник-министър на финансите остава и Кирил Ананиев. Той беше съветник на премиера Пламен Орешарски, а също зам.-министър в правителствата на Сергей Станишев, на Симеон Сакскобургготски и на Иван Костов.

 

 Този бюлетин е свободен за разпространение.

Вие получавате бюлетина ТРАНСПОРТ на Форум Балкански Транспорт и Инфраструктура. Следвайки новите европейски правила, ако не желаете да получавате информация, моля уведомете ни като отговорите на това съобщение с текст "Отписване" на и-мейл [email protected].

 You receive the TRANSPORT newsletter from the Forum for Balkan Transport and Infrastructure. Following the new European rules, if you do not wish to receive information, please notify us by replying to this message with the word "unsubscribe" to email [email protected].

 

Търсене

Translate