СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН ЗА ТРАНСПОРТ ФБТИ №91


  

 

Седмичен Бюлетин 

91

ТРАНСПОРТ

27.10.-2.11.2014 г.

 

 

 

Снимка: Нюмексико, САЩ Източник: http://facebook.com

Бюлетинът е достъпен и на http://fbti.eu/news 

 

 

 


 

 

 

 

·   Министър Николина Ангелкова: Коридор №8 ще създаде условия за ефективна транспортна комуникация между Европа и Далечния Изток

·   Отново пратиха два влака един срещу друг

·   Започва проект за електрооборудване на жп линията Първомай - Свиленград

·   БДЖ „изяде" печалбата си, отново е на червено. Пътниците намаляват, товарите се увеличават

·   Петър Мутафчиев: Инфраструктирните предизвикателства пред Балканите

·   НКЖИ с 2.1 заети на километър жп път до 2020г.

·   До 8 години пътуваме с влак до Скопие

·   Служител на БДЖ към пътниците на влака Русе-Варна: "Някой да знае как се кара влак"

·   БДЖ в мегасделка с телекомите

·   Най-натовареното метро в света е в Токио

 

·   Прекратяват договора за лот 4 от АМ Струма

·   Германия въведе пътна такса само за чужденци

·   В Дубай, ако ползваш градския транспорт, можеш да спечелиш злато

 

 

 

 ·   До летището с метро от април 2015 г.

 ·   Авиокомпаниите ще плащат компенсации на пътниците за забавени полети по празниците

 

·   Пристанище Русе с рекордна печалба

 

·   Има ли интрига за новия полу-коалиционен, полу-експертен, полу-кабинет


Актуални новини транспорт в Facebook и Twitter:
  facebook.com/transportalbg

  twitter.com/transportalbg

 

 

 

 

  

    

 

Бюлетин транспорт БТП

Списание „Автобуси и микробуси"

 

 

Нови два случая на фрапиращи нарушения в железницата

29.10.2014, Транспортал БГ

Двадесет часа във влак от Русе до Варна при минусови температури и тъмнина, а на гара Безмер – пореден сериозен инцидент с влакове, който по случайност не завършва с трагедия. Всичко това се случва само седмица след обявените от министъра на транспорта мерки за безопасност и загриженост към пътниците.

 

Случаят за кошмарното пътуване от Русе до Варна е описан от една от потърпевшите и събуди недоумението на всички. В допълнение към писмото си Ина Яръмова споделя на страницата си във Фейсбук: „Аз като стигнaх нa гaрaтa във Вaрнa, нa тaблото пишеше зaкъснение 999+ минути, а нa гише „Информaция"женичкaтa ми кaзa, че дори и дa пуснa жaлбa, тя ще е невaлиднa, зaщото билетът е Русе-Вaрнa, a ние сме си достигнaли крaйнaтa цел."

 

За коментар по двата случая от тези дни потърсихме г-н Варужан Апелян от Асоциация "Приятели на железопътния транспорт":

 

Въпрос: Г-н Апелян, как ще коментирате тази ситуация?

 

В. А.: Цялата ситуация е пълен абсурд във всяко едно отношение- тотално безобразие и „глъм". Беше ми трудно да повярвам, че случаят е достоверен. Това е нечувано нарушение на европейските права на пътниците. Винаги съм си мислел, че сме стигнали дъното, но се оказа, че може да копаем и по-надолу! Най-отговорно призовавам пътниците от този злополучен влак да заведат колективен иск срещу превозвача. Ние от асоциацията сме готови да им помогнем за това. Апелирам да ни потърсят възможно най-скоро !

 

Въпрос: Въпреки очевидното увеличение на недоволните пътници от услугата, защо броя на жалбите не нараства в такава степен ?

 

Трябва да ви уверя, че масова практика в БДЖ е да се отказват пътниците да пускат жалби, защото броят на жалбите публично се представя пред европейските институции в годишния доклад за качеството на извършваните превозни услуги съгласно изискванията на чл.28 от Регламент 1371.

 

Фактите са, че жалбите за 2013 г. са нараснали с 20% спрямо 2012 г. и са стигнали 766 бр., независимо от намаления брой пътници ползващи БДЖ. Забележете, за цялата 2013 г. има само13 искове от пътници за изплащане на обезщетения, рекламации или възстановяване на суми. Убедени сме и имаме доказателства, че публикуваното число на жалбите е занижено, защото много от хората биват разубеждавани от писане на жалби, какъвто е и случаят с госпожа Яръмова. Очевадно е, че БДЖ прави всичко възможно, за да склони пътниците да се откажат от претенции за компенсации – това е порочна фирмена политика и е в пълен противовес с призивите на специалния съветник на ЕК за правата на пътниците.

 

На 28.10.2014 г. Асоциация "Приятели на железопътния транспорт" е изпратила писмо до министър Н. Ангелкова, в което изразява възмущение от този инцидент.

 

Ето и пълния текст на писмото:

 

 

Уважаема госпожо министър,

След писмото на Ина Яръмова сме меко казано възмутени от отношението на БДЖ-ПП към и без това малкото останали потребителите на железопътни услуги в страната. Отговорихте ни във Вашето писмо, че финансовото състояние на БДЖ-ПП било по-важно от правата на пътниците – ето резултатът от тази политика.

Длъжни сме да представим този случай пред екипа за правата на пътниците към ЕК и генералната дирекция. Факт е, че пътниците вече са толкова отчаяни от бездествието на Националния орган по прилагане на регламент 1371, че предпочитат да спрат да пътуват с влак, отколкото да изпращат жалби, на които да получават неадекватни отговори. Настояваме да потърсите отговорност от най-високо ниво за случилото се.

Очакваме резултатите от вашата проверка, които ще представим публично пред обществото.

 

С уважение,

Варужан Апелян

Асоциация "Приятели на железопътния транспорт"

Европейска пътническа федерация

 

 

Въпрос: Поредният железопътен инцидент за малко не е завършил с тежка катастрофа с два насрещни влака. Нередовен сигнал изпраща два влака един срещу друг. Ограничението в скоростта случайно предотвратява трагедия около гара Безмер. Какъв е вашият коментар за този случай?

 

В. А: Аз научих за инцидента от Форум „Български железници", тъй като засега няма никаква публична информация за избегнатия сблъсък. Да, знаем, че на гара Безмер един срещу друг са приети бързи влакове 8612 и 8697. В последния момент дежурния ръководител е успял да ги спре и е избегнал катастрофата. Двата влака са щели да се блъснат, защото са приети на един коловоз. Според информацията от сайта на БДЖ, влак 8612 регистрира закъснение поради „строителство и ремонт на жп инфраструктура". Никъде не се споменава за инцидент. Преставете си за какво безочливо прикриване на истината иде реч. Все пак това са два влака, които са пълни с пътници и които са видели какво се е случило и съм убеден, че няма да оставят видяното несподелено. Системен проблем е, че очевидни неща се прикриват на всички нива в системата, което на практика е една публична лъжа.

 

Искам на всички да е ясно, че ние няма да спрем да настоявеме за празчност – в държавните железниците има проблеми, за които трябва да се говори. Трябва да има политически дебат по въпроса ! Но, както виждате, няма друга организация, да не говорим за институция, освен нашата асоциация, която да реагира на всички тези проблеми. Реакциите на институции са напълно формални, както и друг път съм казвал, поради което настояваме министър Ангелкова незабавно да поиска оставки на отговорните служители. Трябва на всички да е пределно ясно, че когато мерките са насочени към последствията на повърхността, а не към причините – не може да има позитивна промяна, защото причините продължават да пораждат същите последствия.

Министър Николина Ангелкова: Коридор №8 ще създаде условия за ефективна транспортна комуникация между Европа и Далечния Изток

31.10.2014, Focus-news.net

Коридор №8 ще създаде условия за ефективна транспортна комуникация между Европа и Далечния Изток, и за устойчиво развитие на междурегионалните икономики. Това каза служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова по време на форум на тема „Балканите - инфраструктура и транспортни връзки между Черно и Адриатическо море".

 

Отново пратиха два влака един срещу друг

28.10.2014, Клуб Z

 

Пореден инцидент в българските железници. Заради нередовно подаден сигнал днес един срещу друг бяха пратени два влака на гара Безмер. И двете композиции са били бързи и пълни с пътници. Единият влак е с номер 8697 и се е движел от София за Варна, а срещу него се е оказал бившият експрес "Слънчев бряг", който е с номер 8612.

 

Започва проект за електрооборудване на жп линията Първомай - Свиленград

28.10.2014, Строителство Градът

 

Енергоремонт холдинг"АД (EРХ) започна изпълнение на нов проект на Държавно предприятие "Национална компания "Железопътна инфраструктура" (ДП НКЖИ), финансиран от ОП "Транспорт", който ще гарантира сигурност на управление на движение на влаковете по железопътните линии Пловдив - Бургас и Пловдив - Свиленград, част от европейски транспортни коридори IV и IX.

 

БДЖ „изяде" печалбата си, отново е на червено. Пътниците намаляват, товарите се увеличават

30.10.2014, в.Преса

БДЖ , е в състояние на пълен финансов и физически разпад

Иронично болното дете на сектор „Транспорт" - БДЖ , е в състояние на пълен финансов и физически разпад. Всеки трети влак  е отпреди 1980 г., над 40% са произведени между 1980 и 1989 г., а 19 на сто - между 1990 и 1996 г. В момента дружеството „Пътнически превози " разполага с 286 локомотива и 714 вагона.

 

Петър Мутафчиев: Инфраструктирните предизвикателства пред Балканите

03.11.2014, Bulgaria on air

 

Включването на паневропейския коридор номер 8 в основната европейска мрежа ще ускори изпълнението на заложените към него инфраструктурни проекти, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта и председател на Форум за балкански транспорт и инфраструктура.

 

НКЖИ с 2.1 заети на километър жп път до 2020г.

30.10.2014, News.ibox.bg

 

Милка Роева, директор Управление на човешки ресурси в НКЖИ

 Г-жо Роева, бихте ли казали каква е числеността на работниците и служителите на НКЖИ към момента?

Числеността на персонала в НКЖИ е 11 741 бр. при утвърдени по щатно разписание 12 100. Имаме незаети работни меса, които варират между 200 и 300 на месец.

До 8 години пътуваме с влак до Скопие

01.11.2014, в.Монитор

До 2022 година се очаква да има изградена железопътна линия между Македония и България. Първият етап от Куманово до Беляковци вече се строи, вторият - до Крива Паланка, трябва да започне догодина, а третият до Гюешево - през 2017г.

Служител на БДЖ към пътниците на влака Русе-Варна: "Някой да знае как се кара влак"

30.10.2014, Offnews.bg

Студентката, която съобщи скандалната случка за машинист, зарязал влака Русе-Варна заради авария и оставил пътниците в него зъзнаха 20 часа в студа – Ина Яръмова, разказа пред OFFNews повече подробности за случилото се.

БДЖ в мегасделка с телекомите

02.11.2014, Банкеръ

Трите мобилни оператора - "Мобилтел", "Глобул" и "Виваком", ще влязат в тежка надпревара за един от най-апетитните договори на пазара у нас. Държавните предприятия от железопътния сектор са решили да сключат четиригодишно рамково споразумение с един от телекомите за предоставяне на електронни съобщителни услуги.

Най-натовареното метро в света е в Токио

01.11.2014, Actualno.com

Метрото в Токио е най-натовареното в света с 3,3 милиарда пътници на година, следвано от това в Сеул и Москва с по 2,5 милиарда пътници. Това показва изследване на Международната асоциация за обществен транспорт (UITP), цитирано от БГНЕС.

 

 

Прекратяват договора за лот 4 от АМ Струма

28.10.2014, Logistika.bg

Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) съобщи официално, че предприема необходимите действия за прекратяване на договора за изграждане на лот 4 Сандански – Кулата от км 423+800 до км 438+500 от АМ „Струма" с изпълнителя гръцката фирма „АКТОР" АСД. Към настоящия момент обектът е изпълнен на около 50%.

Германия въведе пътна такса само за чужденци

31.10.2014, в.Стандарт

Германското правителство въведе противоречива пътнa таксa в четвъртък, което ще принуди чуждестранните водачи на автомобили да плащат до 130 евро годишно за използването на германските магистрали, предаде Ройтерс.

В Дубай, ако ползваш градския транспорт, можеш да спечелиш злато

27.10.2014, Novini.bg

Награди на обща стойност 1 млн. дирхама (272 000 долара) ще бъдат предложени на използващите обществения транспорт в Дубай по случай петия Ден на обществения транспорт, който се отбелязва на 1 ноември. Празненствата са започнали на 26 октомври и ще продължат цяла седмица с награди, включващи 4 кг злато, които ще могат да се печелят всеки ден чрез томбола, като ще има и други изненади.

 

До летището с метро от април 2015 г.

30.10.2014, в.Стандарт

Метрото до летището ще бъде пуснато през април 2015г. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която днес инспектира дейностите по изграждането на метростанцията до летище "София". „Вече 72% от дейностите са изпълнени по тази линия", каза още Фандъкова и изтъкна, че в момента се извършват дейности по покриване метростанцията. Те трябва да приключат до края на ноември.

Авиокомпаниите ще плащат компенсации на пътниците за забавени полети по празниците

01.11.2014, Econ.bg

Пътниците, чиито празници биват развалени заради закъснели полети, ще могат да търсят финансови компенсации за това. Клиентите на авиокомпаниите ще могат да търсят обезщетения за шест години назад ако има проблеми с достигането до крайната им дестинация.

 

Пристанище Русе с рекордна печалба

02.11.2014, в.Стандарт

"Пристанищен комплекс - Русе" ЕАД отчете най-голямата си печалба за последните 5 години. За периода януари - септември 2014 година в рамките на "Пристанищен комплекс - Русе" ЕАД са обработени 462 хил. тона товари. Нетните приходи от дейността са в размер на 4087 хил. лева.

 

Има ли интрига за новия полу-коалиционен, полу-експертен, полу-кабинет

31.10.2014, b2bmedia.bg

Полу-програмният, полу-коалиционен, полу-експертен, полу-политически полу-кабинет ще има полу-пълна подкрепа в парламента за някакъв полу-мандат, с полу-изключение от Атака.

 

И "европеецът" Дол дойде да прави правителство. От един дол дренки са. А истината е, че никой не иска ГЕРБ, Борисов и сие. И всички знаят защо. Само министерските постове му искат.

 

Освен това имаме оферта за сделка:

"Ако ме подкрепите да бъда министър-председател с 4-годишен мандат, няма да се кандидатирам за Президент".

 

Дежа вю:

 

Цецка Цачева - председател;

 

Бойко Борисов - премиер;

 

Росен Плевнелиев - президент;

 

ДПС - конструкторска корпорация и незаобиколим "гарант" 300 дни до следващите избори (местни);

 

БСП - конструкторска "опозиция";

 

Имаме и декор - "реформаторски", коалиционно-патриотарски....

 

 

 Този бюлетин е свободен за разпространение.

Вие получавате бюлетина ТРАНСПОРТ на Форум Балкански Транспорт и Инфраструктура. Следвайки новите европейски правила, ако не желаете да получавате информация, моля уведомете ни като отговорите на това съобщение с текст "Отписване" на и-мейл [email protected].

 You receive the TRANSPORT newsletter from the Forum for Balkan Transport and Infrastructure. Following the new European rules, if you do not wish to receive information, please notify us by replying to this message with the word "unsubscribe" to email [email protected].

 

Търсене

Translate