СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН ЗА ТРАНСПОРТ ФБТИ №90


  

 

Седмичен Бюлетин 

90

ТРАНСПОРТ

20-26.10.2014 г.

 

 

 

Снимка: Харц, Германия. Източник: http://facebook.com

Бюлетинът е достъпен и на http://fbti.eu/news 

 

 

 


 

 

 

 

·   Финансовото положение на БДЖ по-важно от правата на пътниците?!?

·   Министър Ангелкова откри научно-практическа транспортна конференция в УНСС

·   Нов гаф в БДЖ! Машинист предотврати катастрофа на влака от Бургас за Зимница

·   КЗК отмени решение за обществена поръчка в БДЖ

·   Д-р Иван Петров: Пазарният дял на железопътния транспорт в Европа тръгва надолу

·   Вместо Националния орган за безопасност,нов орган ще следи за прилагането на 12 мерки за ЖП безопасност

·   Бутафорни уволнения в БДЖ

·   Заради жалби може строежът на третия лъч на метрото да се забави

·   Русия и Китай ще строят най-дългата високоскоростна жп линия

 

·   Нови цени на такситата в страната

·   България и Румъния подписват за два нови моста на Дунав

 

 

 

 

 

 ·   Плевнелиев пътувал до Китай за четвърт милион лева

 ·   Самолет се разби на летище "Внуково" в Москва, загинал е директорът на петролния гигант "Тотал"

 ·   Най-лошите летища за спане в света

 

·   Център за управление на корабоплаването ще заработи до края на 2014 г.

 

·   Вижте как да си получите парите при фалит на КТБ


Актуални новини транспорт в Facebook и Twitter:
  facebook.com/transportalbg

  twitter.com/transportalbg

 

 

 

 

  

    

 

Бюлетин транспорт БТП

Списание „Автобуси и микробуси"

 

 

Под крилото на профсъюзите БДЖ, Lufthansa и Air France

24.10.2014, Капитал

Българските държавни железници, Lufthansa и Air France имат нещо общо. Не, очевидно не са скоростите на превоз. Това, което обединява БДЖ и традиционните авиокомпании, са синдикатите и тяхната неизменна съпротива на всеки опит за промяна в посока оптимизация на работа и разходи. Без значение дали това може да постави под въпрос икономическото оцеляване на цялата компания заедно със служителите в нея.  

 

В началото на изминалата седмица пилотите на Lufthansa се приземиха за пореден път през тази година, за да защитят схемата, позволяваща им да се пенсионират на 55 години и да получават 60% от доходите си, докато не достигнат до стандартната възраст за пенсия, която е 65 години. Другото притеснение е, че авиокомпанията подобно на Air France иска да развие нискотарифните си полети на къси разстояния.

 

През септември пилотите на Air France стачкуваха две седмици в знак на протест срещу плановете на авиопревозвача да развива нискобюджетното си подразделение Transavia. Проект за 1.3 млрд. долара през следващите 5 години, включващ 50 нови самолета и 250 пилоти, който мениджмънтът на компанията смята за стратегически важен за бъдещето на Air France. Страховете на пилотите обаче са, че развитието му може да доведе до социален дъмпинг, тъй като Transavia е по-малко щедра откъм преимущества.

 

Цената на приземяването

Стачката струваше на Air France 25 млн. долара на ден, като постави пред изпитание плановете на френския национален авиопревозвач за свиване на финансовата пробойна. Равносметките и при Lufthansa от приземяването на флота не са розови, като повтарящите се периодично стачки накараха някои анализатори да зададат въпроса дали германският превозвач не трябва да преразгледа таргетите си за печалба за втори път тази година. Към момента изчисленията на компанията от стачките, в комбинация с тези на летище Франкфурт, показват щети от около 70 млн. евро, но според анализаторите това може да нарасне и на 100 млн. евро.

 

Въпреки загубите за традиционните авиопревозвачи е важно да успеят да оптимизират част от разходите си, ако искат да устоят на двойния натиск на конкурентите, веднъж по линията на дългите полети, където трябва да се състезават с превозвачите от Близкия изток и техния силен петролен гръб, и втори път у дома, където нискотарифните авиокомпании бележат все по-голям ръст в комбинация с по-печеливши резултати. 

 

Хвърляне на нискобюджетна ръкавица 

Според Wall Street Journal през последните пет години бизнесът на основните европейски превозвачи е нараснал едва 3%, докато при low-cost компаниите той е 54%. На година пътниците, пътуващи с икономичните компании, са с 5.5 млн. повече от тези, ползващи основните международни превозвачи, като засилването на позициите на EasyJet и Ryanair в Париж например направи уравнението на късите полети все по-сложно за решаване за Air France. Освен с набирането на все по-голяма популярност сред клиентите нискотарифните предлагат и по-ниски заплати на служителите си и по-скромни социални бонуси. "На мен ми е невъзможно да си взема отпуска юли или август например, защото тогава има много работа, а съставът е оптимален", разказва пилот от нискобюджетен превозвач.

 

Защо обаче подобни стачки не се наблюдават при нискотарифните авиокомпании, които не биха могли да си позволят да губят 25 млн.долара на ден? От една страна, традиционните авиокомпании са много хомогенни със силни синдикати с дългогодишни традиции, които липсват при нискотарифните превозвачи. От друга страна, low-cost компаниите разполагат с множество бази, пръснати в различни държави, а пилотският състав е пъстър по народност, като най-същественото е, че картината е разнообразна и по отношение на договорите с тях. Така за пилотите е доста трудно да се организират и обединят около общи искания.

 

С други очи

За традиционните превозвачи остава сложната битка с колективността. Съдът в Германия например отхвърли иска на Lufthansa за обявяване на стачката за незаконна. Въпреки това битката е трудна и за другата страна, като постепенно се забелязва промяна на обществените нагласи към исканията на пилотите. Няколко обществени проучвания показаха, че 69% от запитаните във Франция намират исканията на пилотите за неоправдани. В Германия пък проучване от миналата пролет показа, че 71% смятат същото за исканията на пилотите на Lufthansa.

 

На 26 септември пилотските синдикати на Air France понесоха удар, когато френската държава, която държи 16 процента от акциите на групата Air France - KLM, отказа да назначи независим посредник в преговорите. "Условия за социален диалог няма и ние решихме да поемем нашата отговорност, като прекратим стачните действия", каза говорителят на синдиката Гийом Шмид, добавяйки, че пилотите искат да продължат разговорите с ръководството при по-ведра обстановка. Lufthansa пък твърдо смята схемата за доброволно пенсиониране, която съществува от десетилетия, за остаряла, тъй като сега пилотите могат законно да работят до 65 години. Предложението на компанията е възрастта за пенсиониране по желание да се увеличи от 55 на 60 години.

 

Въпреки трудната ситуация както за авиокомпаниите, така и за пилотите на Стария континент за вторите винаги съществува опцията за преориентирането им към други по-атрактивни пазари, каквито са Близкият изток и далечна Азия. Според анализаторите на авиоиндустрията един от основните проблеми, пред които ще се изправят гигантите от Близкия изток като Emirates Airlines, Qatar Airways и Etihad, е постоянно нарастващата нужда от кадри като пилоти и кабинен състав. Според Boeing на база поръчките за самолети от региона през следващите 20 години там ще са необходими 40 хил. пилоти и над 50 хил. техници. Недостигът на кадри важи в пълна степен и за азиатско-тихоокеанската авиация, която ще има нужди, пет пъти по-големи от тези в Близкия изток.

 

По думите на представители на бранша по-изкушени от по-доброто заплащане извън Европа към момента са по-скоро служителите на нискотарифните превозвачи, а за пилоти от глобална гледна точка ще има глад. Друг е въпросът дали те ще предпочетат да преместят семействата си на по-висока температура, задължителни климатици и без профсъюзи.

Финансовото положение на БДЖ по-важно от правата на пътниците?!?

20.10.2014, Classa.bg

Финансовото положение на БДЖ е по-важно от правата на пътниците, заявява в свое писмо служебният министър на транспорта Николина Ангелкова. Именно затова България ще се възползва от възможността да отложи с още пет години европейския регламент 1371/2007 г., който урежда правата на пътниците, използващи железопътни услуги.

 

Министър Ангелкова откри научно-практическа транспортна конференция в УНСС

23.10.2014, Cross.bg

 

Полагаме усилия за стабилизиране на БДЖ и постепенно реформиране на железницата, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова пред участниците в научно-практическа конференция „Транспортът в променящия се свят - предизвикателства и решения", съобщава пресцентърът на МТИТС.

 

Нов гаф в БДЖ! Машинист предотврати катастрофа на влака от Бургас за Зимница

22.10.2014, Blitz.bg

 

Нов гаф в БДЖ! Машинист предотврати катастрофа на влака от Бургас за Зимница. Той спрял машината при влизане в гара Церковки и влакът с №80122 престоява 13 минути пред стрелка 9 по съмнение, че входният сигнал свети за права, а стрелката сочи за отклонение към шести коловоз, съобщава зрител на Нова телевизия в рубриката „Моята новина".

 

КЗК отмени решение за обществена поръчка в БДЖ

22.10.2014, Cross.bg

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на управителите на „БДЖ- Товарни превози" ЕООД и „БДЖ- Пътнически превози" ЕООД за обявяване класирането на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка с предмет „Избор на оператор за изработване и доставка на ваучери за безплатна храна на правоимащия персонал от БДЖ.

 

Д-р Иван Петров: Пазарният дял на железопътния транспорт в Европа тръгва надолу

23.10.2014, Focus-news.net

 

Пазарният дял на железопътния транспорт в Европа тръгва поне два пъти по-надолу в сравнение с останалите развити региони на този свят. Това каза зам.-председателят на CLECAT и председател на Регионалния институт за Европа и работна група за железопътния транспорт към FIATA д-р Иван Петров по време на научно-практическата конференция „Транспортът в променящия се свят – предизвикателства и решения" в УНСС.

 

Вместо Националния орган за безопасност,нов орган ще следи за прилагането на 12 мерки за ЖП безопасност

24.10.2014, Money.bg

 

Създава се Консултативен съвет по безопасност към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, в който са включени синдикалните организации в жп сектора и ръководствата на двете жп. дружества. Целта на съвета е да извършва постоянен мониторинг и контрол на изпълнението на представените днес незабавни, средносрочни и дългосрочни мерки за подобряване условията на труд и повишаване безопасността на железопътния транспорт.

Бутафорни уволнения в БДЖ

25.10.2014, Novanews.bg

Бутафорни уволнения в БДЖ! За това сигнализира прясно уволнен служител в БДЖ от отдела за борба с кражбите на гориво в железниците. Пред камерата ни инспекторът каза, че четиримата шефове в железниците, за които преди седмица транспортният министър обяви, че са отстранени от длъжност, оставали на постовете си необезпокоявани.

Заради жалби може строежът на третия лъч на метрото да се забави

23.10.2014, Dnes.bg

Граждани са притеснени, че съоръжението ще наруши потокът на подпочвени води.

Възможно е жалбите по решението на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) да забавят изграждането на третия лъч на метрото. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков.

Русия и Китай ще строят най-дългата високоскоростна жп линия

20.10.2014, Logistika.bg

Високоскоростна линия, която да свърже Пекин и Москва, е най-новият проект на руско-китайското сътрудничество. Тя ще съкрати пътуването между двата града от 6 дни по сега използваната Транссибирска магистрала до 2, съобщават китайските медии.

 

 

 

Нови цени на такситата в страната

24.10.2014, Econ.bg

Такситата в цялата страна ще таксуват пътниците по нови цени. Всички компании вече са длъжни да въведат минимални тарифи за превоз. До края на месеца трябва да стане ясно какви ще са праговете в различните градове, като на някои места те вече са определени.

България и Румъния подписват за два нови моста на Дунав

21.10.2014, Actuano.com

България и Румъния ще подпишат следващата седмица меморандум за стартиране на подготовката на два нови моста на река Дунав - при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш, предаде БГНЕС. Подготовката и на двата нови моста ще се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния 2014-2020 г.

 

Плевнелиев пътувал до Китай за четвърт милион лева

21.10.2014, в.Труд

Пътуването на президента Росен Плевнелиев до Китай през януари тази година е струвало 215 235 лева. Това сочи справка, изготвена от администрацията на президентстката институция до „Труд". От цялата сума най-много пари са отишли по сметката на „Авиоотряд 28 " за транспорт - 209 486 лв.

Самолет се разби на летище "Внуково" в Москва, загинал е директорът на петролния гигант "Тотал"

20.10.2014, Novinite.bg

Най-малко петима души са загинали при разбиването на частен самолет на московското летище „Внуково". Сред тях е и директорът на френската петролна компания „Тотал" Кристоф дьо Маржери, предаде Интерфакс.

Най-лошите летища за спане в света

20.10.2014, Economic.bg

Неудобни седалки, горещини, студ, досадни служители и неприятни миризми... все неща, с които пътешествениците могат да се сблъскат, опитвайки се да подремнат между два полета. Интернет платформата sleepinginairports.net изготвя всяка година класация за най-добрите летища - в света и по различни региони. Не само по-интересна, но и по-полезна за обичащите пътешествията, обаче, може да бъде подредбата на най-лошите аерогари.

 

Център за управление на корабоплаването ще заработи до края на 2014 г.

22.10.2014, Logistika.bg

До месец и половина ще започне да функционира новопостроеният Речен информационен център в град Русе. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова след инспекцията на обекта, който се финансира по Оперативна програма „Транспорт" 2007 – 2013г.

 

Вижте как да си получите парите при фалит на КТБ

21.10.2014, ClubZ.bg

Какво трябва да направят хората, които имат депозити в Корпоративна търговска банка и Търговска банка "Виктория", за да получат парите си, ако лицензът им бъде отнет и какви са сроковете за това? Какъв е редът за изплащането и сроковете за това?

 

Тези въпроси си задават хиляди граждани, чиито средства за блокирани вече пети месец в двете затворени банки.

 

В момента е по-добре да не правят нищо, съветват експерти. Причината за това е, че по закон БНБ първо трябва да отнеме лиценза на банката, след което окръжният съд по нейната регистрация открива производство по несъстоятелност. Тогава контролът върху нея преминава във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), който назначава синдик, който извършва осребряването на активите и контролира тяхната дейност.

 

 

 Този бюлетин е свободен за разпространение.

Вие получавате бюлетина ТРАНСПОРТ на Форум Балкански Транспорт и Инфраструктура. Следвайки новите европейски правила, ако не желаете да получавате информация, моля уведомете ни като отговорите на това съобщение с текст "Отписване" на и-мейл [email protected].

 You receive the TRANSPORT newsletter from the Forum for Balkan Transport and Infrastructure. Following the new European rules, if you do not wish to receive information, please notify us by replying to this message with the word "unsubscribe" to email [email protected].

 

Търсене

Translate