СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН ЗА ТРАНСПОРТ ФБТИ №89


  

 

Седмичен Бюлетин 

89

ТРАНСПОРТ

13-19.10.2014 г.

 

 

 

Снимка: Колорадо, САЩ. Източник: http://facebook.com

Бюлетинът е достъпен и на http://fbti.eu/news 

 

 

 


 

 

 

 

·   Пак Конкретни мерки за подобряване условията на труд в железниците до петък

·   Да разпишат конкретни срокове за промените

·   Поредната чистка в БДЖ и НКЖИ

·   Петър Бунев: Чистката в БДЖ е политическа

·   Министър Ангелкова: Чакаме пари за БДЖ от ревизирани бизнес планове

·   БДЖ и НКЖИ представиха конкретни мерки за подобряване условията на труд в сектора

·   Стачка на железниците парализира Германия

·   Ковачки дължи 15 млн. лева на БДЖ

·   РЖД спира редовните влакове от Москва до София и Будапеща

 

·   София готова да посрещне зимата, 230 снегорина ще чистят улиците

·   9% ръст на продажбите на нови автомобили в България за първите 9 месеца

·   Министъра на транспорта Ангелкова и служебни министри много искат и в новия кабинет

 

 

 

 ·   С близо 20% са поевтинели самолетните билети през септември

 ·   Пилотите на Луфтханза излизат на поредна стачка

 

 

·   Диян Димов се завръща на шефското място в Бургаския порт

·   Пътнически пасажерски кораб гигант акостира във Варна

 

·   Божидар Димитров: Партиите нямат пари за нови избори, така че ще има кабинет


Актуални новини транспорт в Facebook и Twitter:
  facebook.com/transportalbg

  twitter.com/transportalbg

 

 

 

 

  

    

 

Бюлетин транспорт БТП

Списание „Автобуси и микробуси"

 

 

Димял или горял е този влак?!?

16.10.2014, Клуб Z

Защо продължава практиката да се прикрива истината за железопътните инциденти у нас? Това питат от Асоциация „Приятели на железопътния транспорт" във връзка с противоречивите тълкувания за това какво всъщност се е случило при последния жп инцидент край гара Хан Аспарухово. Случаят е съвсем пресен - от преди два дни.

 

От пресслужбата на националния превозвач обявиха, че не става дума за пожар - имало пушек, но не и огън.

 

Ето официалното съобщение на БДЖ за случая:

 

"Около 15,00 ч. в участъка между гарите Нова Загора и Хан Аспарухово локомотивната бригада на товарен влак, пътуващ в посока Стара Загора, забелязва дим от единия тягов двигател на локомотива. Машинистите незабавно са спрели влака и са предприели мерки за предотвратяване на евентуално запалване на локомотива, като са използвали един пожарогасител.

 

След разрастване на дима служителите от локомотивната бригада са напуснали локомотива и са подали сигнал на телефон 112. Пристигнал е екип на служба Пожарна безопасност и защита на населението, който е потушил гъстия дим."

 

В информацията за същия инцидент на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обаче димът е прераснал в истински огън:

 

„На 14.10.2014г в 14:55 часа е получено съобщение за пожар в локомотив на товарен влак превозващ брикети на 1 км преди с. Хан Аспарухово, община Стара Загора. За мястото на произшествието са изпратени 2 екипа от ПБЗН - Стара Загора и 1 екип от група СД . Няма пострадали хора. Унищожен е локомотивът. Спасена е влаковата композиция."

 

От Асоциация "Приятели на жп транспорта цитират и изявление на машиниста на товарната композиция:

 

"Кaкто си вървяхме, усетих дим. После погледнах надолу и видях огън, отдолу гореше. Взех пожарогасител и започнах да гася, но се задавих от черния дим".

 

Съвсем отделен въпрос е, че снимката на Агенция БГНЕС от инцидента, която илюстрира тази статия, също дава ясно да се разбере, че в случая наистина става дума за пожар и то съвсем сериозен.

 

През последните дни министерството на транспорта най-накрая призна, че съществуват системни проблеми, свързани с безопасността в БДЖ. Това се случи след като в столичния квартал "Обеля" влак смачка кола на жп прелез и уби шофьора ѝ, тъй като служител на Национална компания "Железопътна инфраструктура" бе забравил да спусне бариерите.

 

Транспортната министърка Николина Ангелкова постави срок до утре за получаване на конкретни предложения за подобряване на сигурността на жп транспорта от ръководството на БДЖ.

Пак Конкретни мерки за подобряване условията на труд в железниците до петък

16.10.2014, БНТ

До петък БДЖ и Националната компания "Железопътна инфраструктура" ще представят конкретни мерки за подобряване условията на труд в железниците. Това стана ясно след среща между Министерството на транспорта, жп превозвача и синдикати. Срещата е заради зачестилите инциденти с влакове, последният от които отне човешки живот на 9 октомври в София.

 

Да разпишат конкретни срокове за промените

19.10.2014, в.Стандарт

 

Симеон Ананиев,

председател на Асоциацията

на българските железопътни превозвачи. На България е нужно силно коалиционно правителство с ясна парламентарна подкрепа - за решаване на основните проблеми на обществото. Не плаваща коалиция, при която една партия подкрепя една реформа, втора - друга, и то - всяка от тях срещу нещо.

 

Поредната чистка в БДЖ и НКЖИ

15.10.2014, Fakti.bg

 

Проверката на ИА „Железопътна администрация" показва наличието на системен проблем, свързан с условията на труд на локомотивните машинисти и нуждата от тяхното подобряване, поддръжката на подвижния състав и на жп инфраструктурата, заради множеството кражби.

 

Петър Бунев: Чистката в БДЖ е политическа

16.10.2014, News7.bg

 

Целта на съкращенията в БДЖ е да бъдат премахнати висшите кадри, защото за съжаление, в държавните структури има повече политика, отколкото икономика. При всяка една смяна на политиците, има смени и при нас, което не трябва да е така. Това заяви Петър Бунев, председател на железничарския синдикат към КНСБ.

 

Министър Ангелкова: Чакаме пари за БДЖ от ревизирани бизнес планове

15.10.2014, Trud.bg

 

Министър Николина Ангелкова се срещна със синдикалните организации в жп сектора, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). На срещата стана ясно, че финансиране за БДЖ се очаква от ревизираните бизнес планове.

БДЖ и НКЖИ представиха конкретни мерки за подобряване условията на труд в сектора

17.10.2014, Econ.bg

 

БДЖ и „Национална компания железопътна инфраструктура" представиха конкретни мерки за подобряване на условията на труд в българските железници пред министъра на транспорта Николина Ангелкова. Те включват незабавни, средносрочни и дългосрочни мерки, които се отнасят до ремонт и поддръжка на влаковете, както и на и жп инфраструктурата.

Стачка на железниците парализира Германия

18.10.2014, Mediapool.bg

Германия е парализирана от стачка на железницата, която ще продължи до понеделник. Две трети от всички влакове няма да се движат точно в дните, в които приключва есенната ваканция на учениците и хиляди семейства разчитат на жп транспорта, за да се приберат у дома, съобщи БНР в събота.

Ковачки дължи 15 млн. лева на БДЖ

13.10.2014, Blitz.bg

14,8 млн. лв. дължи към 9 октомври бизнесменът Христо Ковачки на "БДЖ-Товарни превози". Това съобщиха от "Холдинг БДЖ" пред "Стандарт". 9 785 177 лв. са дълговете на спедиторската му фирма "Тибиел" ЕООД. Задълженията са за превозени над 2,7 млн. т въглища от мините към ТЕЦ-овете на Ковачки, които "Тибиел" не обслужва в пълен размер и в уговорените срокове, посочват от БДЖ и допълват, че 5,559 млн. лв. от тях са просрочени, а 4,226 млн. - текущи.

РЖД спира редовните влакове от Москва до София и Будапеща

17.10.2014, Econ.bg

Компанията „Федерална Пасажерска Компания" (ФПК), която е собственост на руските железници, отменя редовните влакове до София и Будапеща. Пътуванията в тази посока ще бъдат спрени на 12 декември, а тези в обратна посока – към Русия – на 14 декември, съобщават от ФПК в свое официално изявление, цитирано от ТАСС.

 

София готова да посрещне зимата, 230 снегорина ще чистят улиците

16.10.2014, Offnews.bg

София е подготвена за посрещането на зимния сезон. Над 230 снегорина ще участват в почистването на града. Това заяви началникът сектор „Инвестиционен контрол" в Столичния инспекторат Стефка Енчева пред агенция "Фокус"

9% ръст на продажбите на нови автомобили в България за първите 9 месеца

17.10.2014, Econ.bg

С 9% повече регистрации на нови автомобили са отчетени у нас за първите 9 месеца на годината спрямо същия период на миналата година. Така за периода януари-септември 2014 г. продажбите на нови коли у нас възлизат на 15 150. Това става ясно от последните данни на Асоциацията на европейските производителите на автомобили.

Министъра на транспорта Ангелкова и служебни министри много искат и в новия кабинет

15.10.2014, Галерия

Четирима служебни министри водят титанични битки, за да запазят поето -вете си в следващия кабинет. Най-активни в совалките между „Дондуков" 1 и централата на ГЕРБ са сегашният вицепремиер и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева и транспортната министърка Николина Ангелкова .

 

С близо 20% са поевтинели самолетните билети през септември

14.10.2014, Econ.bg

През септември се наблюдава значителен спад на цените при пътническия въздушен транспорт – със 17,2%. Поевтиняване има и при туристическите пътувания – с 15,2 процента спрямо предходния месец. С малко над 11 на сто намаляват цените на услугите по краткосрочно настаняване. Това показват изнесените днес данни на Националния статистически институт (НСИ) за инфлацията в България през септември.

Пилотите на Луфтханза излизат на поредна стачка

19.10.2014, Dnes.bg

Германската авиокомпания „Луфтханза" започва  ще се изправи пред стачка за осми път тази година, предадоха световните агенции. Пилотите ще напуснат работните си места от 13 часа местно време в понеделник до 23:59 ч. във вторник. Те ще протестират срещу плановете за промени в условията на пенсионирането им, съобщи техният профсъюз „Кокпит".

 

Диян Димов се завръща на шефското място в Бургаския порт

17.10.2014, в.Бургас днес и утре

Диян Димов се завръща на шефското място в бургаското пристанище . Решението бе взето на заседание на борда на директорите. Припомняме, че преди дни изпълнителният директор на бургаското пристанище Аргир Бояджиев бе уволнен. Софиянецът Иван Капитанов бе назначен на неговото място в Борда на директорите.

Пътнически пасажерски кораб гигант акостира във Варна

17.10.2014, Dnevnik.bg

Луксозният лайнер "Celebrity Constellation" отново пусна котва в залива. Заради огромните си размери корабът гигант не може да влезе в пристанището. Дългият 294 метра лайнер идва във Варна за трети път за последните месец и половина.

 

Божидар Димитров: Партиите нямат пари за нови избори, така че ще има кабинет

20.10.2014, Trud.bg

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров прогнозира, че ще има правителство дори и защото спонсорите на политическите партии и партийните субсидии няма да осигурят достатъчно средства за нови избори. Пред БНР проф. Димитров коментира още, че партиите ще направят толкова компромиси, колкото е необходимо и че вече се оформя коалиция.

 

"В момента в парламента има депутати от 41 партии. Не 8, а 41. Но, правителство ще има. Защото спонсорите на предизборните кампании едва ли ще се бръкнат за 100-150 милиона лева и да повторят само 2-3 месеца, след 5-и октомври, цялото упражнение", твърди Димитров.

 

"Компромиси могат да се направят. Ето ГЕРБ не иска да строи "Белене", а АБВ иска. Едно принципно съгласие по въпроса може да се постигне, а кога ще се строи, въобще дали ще се строи – то няма пари... Времето ще покаже и финансовото състояние на страната. Бойко Борисов постъпва по европейски. Уроците на Меркел са усвоени. Вероятно в бъдещото управление ще се включи и АБВ", прогнозира историкът.

 

 

 Този бюлетин е свободен за разпространение.

Вие получавате бюлетина ТРАНСПОРТ на Форум Балкански Транспорт и Инфраструктура. Следвайки новите европейски правила, ако не желаете да получавате информация, моля уведомете ни като отговорите на това съобщение с текст "Отписване" на и-мейл [email protected].

 You receive the TRANSPORT newsletter from the Forum for Balkan Transport and Infrastructure. Following the new European rules, if you do not wish to receive information, please notify us by replying to this message with the word "unsubscribe" to email [email protected].

 

Търсене

Translate