СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН ЗА ТРАНСПОРТ ФБТИ №97


  

 

Седмичен Бюлетин 

97

ТРАНСПОРТ

05.01.-11.01.2015 г.

 

 

 

Снимка: Много сняг ни очаква през Януари;  Източник: Facebook

Бюлетинът е достъпен и на http://fbti.eu/news 

 

 

 


 

 

 

 

·   Пълен списък на спрените влакове на БДЖ от 12 януари

·   КНСБ: Най-малко 1000 души ще бъдат съкратени от БДЖ след спирането на влаковете

·   Протести срещу спирането на влакове в цяла България

·   Приватизацията на БДЖ-Товарни превози е с цел оздравяване на сектора - А. Гинев

·   Теснолинейната Септември-Добринище ще продължи да се движи

·   Умишлено се цели затриване на БДЖ според пътниците

·   Влак стрела ще свързва Турция и България

·   Над 220 ранени при жп удар в Бразилия

 

·   Зам.министър А.Гинев: Търсим нови пазари за автомобилните превозвачи

·   Ще подчинят ли автомобилите столицата

·   Билетите за междуградски автобуси поевтиняват с до 20% заради евтиното гориво

·   Такситата Uber виждат огромен потенциал в България

 

 

 

 ·   Кои са най-безопасните авиокомпании в света?

 ·   Скоро обявяват концесии на Летище София и Фериботния комплекс във Варна

 

 

 

·   Най-големият кораб в света влезе в пристанище Ротердам (видео)

·   Нов мултимодален коридор подобрява транспорта в европейския юг

 

·   БТК - войната започна



Актуални новини транспорт в Facebook и Twitter:
  facebook.com/transportalbg

  twitter.com/transportalbg

 

 

 

 

  

    

 

Бюлетин транспорт БТП

Списание „Автобуси и микробуси"

 

 

Годината на големите строежи

09.01.2015, Капитал

Наскоро на тържество на ДАНС премиерът Бойко Борисов обяснил нагледно какво значат 4 млрд. лв., изплатени за КТБ. Това са "четири магистрали "Хемус", хвърлени в морето", заявил Борисов.

 

Има причина новият стар премиер да смята всичко в метри асфалт. Магистралите останаха най-видимата черта на управлението на ГЕРБ - целият им първи мандат беше дефиниран от тях и строежът на "Тракия" мина като дебела асфалтова линия през четирите години на първия кабинет "Борисов". Затова и не е чудно, че новото идване на власт беше съпроводено от още обещания в тази насока - този път за магистралата в Северна България и за завършването на тази към Гърция.

 

Тази седмица "Хемус" стана първата стартирала голяма поръчка през тази година - в петък беше отварянето на търга за първите два лота. Новата оперативна програма "Транспорт", която ще финансира пътното и жп строителството, пък беше една от първите две одобрени от Брюксел, като новият кабинет напрегна всички сили, за да я вкара в действие още рано тази година. По всичко личи, че контролът и стремежите там ще са най-фокусирани: индикативната програма сочи, че част от поръчките може да бъдат обявени още до края на 2015 г. Според скорошните изказвания на регионалния министър Лиляна Павлова друга част от усилията ще са насочени към това да се завършат започнати вече големи проекти до края на тази година.

 

Тъй като удобно съчетава края на миналия период и началото на новия, 2015 г. се очертава като годината, в която ГЕРБ ще се посветят отново на инфраструктурата.

 

Какво ще се построи и какво ще се завърши тази година

 

2015 г. е ключова за големите пътни проекти в България. През тази година трябва да бъде изцяло приключена магистрала "Марица", чието строителство изостана заради финансови проблеми и археологически разкопки. Очаква се да приключи и работата по отсечката от "Струма" между Дупница и Благоевград, както и по последния лот от магистралата – между Сандански и гръцката граница. По програма "Транспорт" през сегашния програмен период се финансира и обходният път на Габрово, който заедно с тунела под Шипка е част от коридор 9 между Букурещ – Русе – Димитровград и гръцкото пристанище Александруполис.

 

С пари по програма "Транспорт" се финансират и обходните пътища на Враца (вече завършен) и Монтана, както и участъци от западната дъга на софийския околовръстен път. Всички те трябват да бъдат приключени и разплатени в рамките на годината, за да не бъдат загубени средствата. Тази година трябва да приключи и строителството на големия пътен възел при село Белокопитово край Шумен, също част от магистрала "Хемус". Отсечката се финансира с пари от бюджета.

 

За железопътните проекти, които като цяло се движеха много по-трудно и бавно, 2015 г. също ще бъде голяма. Там би трябвало да завърши модернизацията на цялата линия от Пловдив до турската и гръцката граница. В момента в процес на изпълнение са трасетата Димитровград – Харманли (физическо изпълнение – 70%) и Харманли – Свиленград (физическо изпълнение – 58%).

 

Освен на завършващи тази година ще бъде и годината на започващите проекти. Още тази година може да започне изграждането на третия метродиаметър, свързващ "Овча купел" с жк "Левски", но парите едва ли ще стигнат за целия близо 16-километров участък, тъй като прогнозната му стойност е 1.4 млрд. лева. На този етап е гарантирано финансирането – 400 млн. лева, за средния участък на третия лъч – от "Красно село" до началото на бул. "Владимир Вазов", като в момента тече процедура за избор на изпълнител.

 

Очите на целия строителен сектор са вперени в огромния проект за Кресненското дефиле, който след края на "Южен поток" е най-голямото инфраструктурно начинание в България. Очакваният тунел за над 1 млрд. лева там изглежда все по-невероятен, след като правителството и Агенция "Пътна инфраструктура" са започнали да търсят нов начин за преминаване, който да не включва 13 км под планината. Това ще бъде тежка и дълга битка, тъй като екоорганизациите твърдят, че всичко останало ще увреди сериозно околната среда в дефилето, а ЕК иска да се постигне споразумение между двете страни (виж текста).

 

През 2015 г. трябва да приключат и тръжните процедури за другите две отсечки от лот 3 на "Струма", които са за пътища, не за тунел – тази между Благоевград и Крупник и тази между Кресна и Сандански. И двете в момента са блокирани заради жалби на декласирани кандидати, но ако приключат до няколко месеца, строителството може да започне още в рамките на годината.

 

И накрая, но съвсем не на последно място, както е видно от изказването на Бойко Борисов, ще се отдели сериозно внимание на магистрала "Хемус". Северният близнак на "Тракия" беше голямата мъка на миналия кабинет на ГЕРБ, както и на следващите три правителства - той е скъп, не влиза в никой от основните европейски коридори и затова остана без достатъчно средства от еврофондовете. "Хемус" за малко щеше да изпадне и от новата програма, но служебният кабинет я включи в последния момент като резерва, ако останат пари от "Струма" (виж текста). С идването на "Борисов 2", вече е ясно, че северната магистрала, в частта между Ябланица и разклона за Плевен и Ловеч, ще бъде поне толкова важна за този кабинет, колкото беше "Тракия" за предишния. Първата поръчка вече тръгна, като ще се ползва авансово финансиране, докато стане ясно откъде ще дойдат останалите средства.

 

Какъв е проблемът

 

Този изблик на строителна енергия има позитивна страна. Хубаво е, че има предостатъчно готови проекти, които могат да започнат, което разрешава един от големите проблеми на последните няколко години. Също така е ясно, че по политически причини ще има концентрирано и ясно усилие за завършването на тези проекти, които носят добавена стойност. Както споменава докладът за ползите на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти", качеството на транспортната инфраструктура влияе значително върху много от решенията на фирмите и отделните хора. Той генерира растеж чрез улесняване на търговията и чрез увеличаване на възможностите за достъп до обществените услуги. Много икономически сектори имат директни и индиректни ползи от тези проекти, а проучване на холандската Дирекция по трафик и инфраструктура сочи, че всички зони с висока гъстота на заетост (над 200 работни места на кв.км) се намират в непосредствена близост до големи пътни артерии, като гъстотата е по-висока в близост до магистрали и скоростни пътища. Анализите "разход - ползи" за проектите "Струма" и "Хемус" например сочат 800 млн. евро и 1.1 млрд. евро ползи от спестено време за 30 години експлоатация. Данните на МВР за ПТП сочат, че на магистралите стават едва 12% от ПТП-тата извън населени места, срещу 35% на първокласни пътища.

 

Но всички инфраструктурни напъни трябва да бъдат държани под око. Това са най-мащабните инвестиции, които държавата прави, а миналият период показа, че държавата не е най-ефективният инвеститор. От регулацията на поръчките за тези огромни проекти ще проличи как възнамеряват да ги управляват този път ГЕРБ, а отстраняването на чуждите компании в първия търг за "Струма" говори лошо. Ако кабинетът натисне за махането на тунела през Кресна против екосъображенията само за да намери пари и за "Хемус" по политически съображения, това също не би било позитивен знак. Досегашните търгове на най-ниска цена бяха полезни за спестяването на държавни средства, но изкушиха големите строителни компании да играят на цени около себестойност, поставяйки под риск изпълнението на поръчките. Така много отсечки се забавиха заради липса на оборотни средства – за справка лот 4 на "Тракия" (Ямбол – Карнобат), магистрала "Марица", както и проблемите с "Актор", при отсечката от "Струма" между Сандански и гръцката граница.

 

Какво е различното

 

Също така този път парите идват с условия, най-вече за затъналия жп сектор. Причината Европа да настоява толкова много голяма част от парите да бъдат заделени за железопътен транспорт е, че той е по-чист и по-ефективен в превоза на товари и играе важна роля в бъдещата свързаност на съюза. България, както е известно, е изостанала на десетилетия зад повечето европейски държави в развитието на жп сектора и той в момента играе по-скоро социална, отколкото транспортна роля. Дори най-ефективните влакове на БДЖ - експресите, покриват разходите си едва на 50%, докато повечето други са между 10% и 20%. В новата програма "Транспорт" ясно е посочено, че това трябва да бъде променено.

 

Ето защо не е изненада, че тази седмица БДЖ обяви, че спира от движение 38 влака, а от началото на февруари ще спре още 90. Това е само началото на една трудна и дълга битка, която миналия път не завърши добре за правителството, и е важно да се проследи дали този път ведомството на Ивайло Московски ще завърши започнатото. В плана влизат приватизацията на "Товарни превози", както и освобождаването на служители от огромния щат на НКЖИ и БДЖ. Ако тези неща не се случат, е възможно част от парите по "Транспорт" - близо половината, да останат блокирани.

 

Миналия път онези пари, които не можаха да бъдат усвоени от жп сектора, бяха прехвърлени към метрото и пътищата. Този път това вероятно няма да се случи. Другото, което е важно да не се случи отново, е прахът от строителните площадки да не закрие останалите важни въпроси и реформи, които управляващите са обещали. Този трик донесе (относителен) успех на ГЕРБ веднъж, но е много трудно да мине два пъти.

Пълен списък на спрените влакове на БДЖ от 12 януари

09.01.2015, Money.bg

От 12-и януари (понеделник) „Холдинг Български държавни железници" ЕАД ще намали броя на движещите се пътнически влакове в различни региони на страната. Целта на намаляването на броя на влаковете, е да се постигне по-голяма ефективност и баланс на средствата по договора за задължителна обществена услуга.

 

КНСБ: Най-малко 1000 души ще бъдат съкратени от БДЖ след спирането на влаковете

09.01.2015, Investor.bg

 

Над 1000 служители от БДЖ „Пътнически превози" ще бъдат съкратени заради спирането на влаковете и орязаната субсидия на железниците, алармираха днес от ръководството на КНСБ и на Синдиката на железничарите в България.

 

Протести срещу спирането на влакове в цяла България

11.01.2015, Дарик

 

Протести срещу спирането на влакове имаше днес в цялата страна. Тази сутрин на гарите в Габрово и Враца се събраха недоволни срещу спирането на 38 влака от утре и на още 90 от другия месец, съобщава Нова телевизия.

 

Приватизацията на БДЖ-Товарни превози е с цел оздравяване на сектора - А. Гинев

11.01.2015, Investor.bg

 

Предложената от транспортното министерство приватизация на „БДЖ-Товарни превози" има за цел цялостно да бъде оздравен железопътният транспорт, а държавата да концентрира усилията си върху развитието на пътническите превози. Това каза пред БНР заместник-министърът на транспорта Антон Гинев.

Теснолинейната Септември-Добринище ще продължи да се движи

09.01.2015, Actualno.com

В плановете за намаляване на пътнически композиции по някои жп направления на „Холдинг БДЖ" ЕАД и „БДЖ Пътнически превози" ЕООД, не е включено закриването или спиране на влаковото движение по теснолинейната железопътна линия Септември-Добринище.

Умишлено се цели затриване на БДЖ според пътниците

11.01.2015, БГНЕС

България умишлено иска да затрие собствената си железница по много брутален начин. Продължава политиката на ГЕРБ за унищожение на железопътния транспорт, започнала още при първия мандат на същия министър на транспорта. Голямата цел е приватизацията на "Товарни превози", което е изконно желание на ГЕРБ.

Влак стрела ще свързва Турция и България

10.01.2015, Econ.bg

Турция ще строи жп линия за влак стрела с България. Това заяви турският министър на транспорта Лютви Елван, цитиран от „Дейли сабах". По думите му линията ще бъде свързана с граничния пункт „Капъкуле" и ще преминава през Одрин.

Над 220 ранени при жп удар в Бразилия

06.01.2015, в.24часа

Hай-малко 220 души са ранени при сблъсък на два пътнически влака в Бразилия, съобщи Ройтерс. Катастрофата станала в понеделник вечер край Рио де Жанейро. Единият влак бил спрял на гарата, когато друг, движещ се зад него по същата линия, го връхлетял.

 

Зам.министър А.Гинев: Търсим нови пазари за автомобилните превозвачи  

09.01.2015, в.Стандарт

- Докъде стигнаха преговорите с Турция за разрешаване на проблемите с автомобилните ни превозвачи? Ще подписваме ли нова спогодба?

- Предложихме текстовете на новата спогодба на турската страна. Преговорите зациклиха поради несъгласие от нейна страна по някои тестове.

Ще подчинят ли автомобилите столицата

07.01.2015, BTV

В град, подчинен на автомобилите ли се превръща София със строежа на нови и нови естакади. И има ли вина Столична община за системно замърсения въздух, който дишаме. На тези въпроси потърси отговор екип на bTV.

Билетите за междуградски автобуси поевтиняват с до 20% заради евтиното гориво

11.01.2015, Econ.bg

Цените на билетите на междуградските автобуси паднаха с до 20% заради евтиното гориво. При еднопосочните стойността е паднала с до 17%, а при двупосочните - с до 20%. „С всички видове отстъпки и промоции, които въведохме, пътуванията излизат по-евтино с близо 30%. При покупка на билет по интернет даваме още 20% отстъпка от базовата цена", коментира собственик на един от родните превозвачи, цитиран от в-к "Преса".

Такситата Uber виждат огромен потенциал в България  

09.01.2015, сп.Икономика

Проверяваме щателно всеки шофьор, казва Патрик Щуденер, мениджър по разширяването в Централна и Източна Европа. От края на 2014 г. компанията за споделени таксиметрови превози Uber предоставя вече и в България своите услуги.

 

Кои са най-безопасните авиокомпании в света?

07.01.2015, Economic.bg

С 21 фатални инцидента и 986 аварии, 2014 година е сред тежките за авиационния бизнес. Въпреки това летенето си остава един от най-безопасните начини за транспорт. Според австралийското авиационно уеб издание AirlineRatings.com, авиоиндустрията е превозила 3,3 милиарда пътници с 27 милиона полета през изминалата година.

Скоро обявяват концесии на Летище София и Фериботния комплекс във Варна

08.01.2015, Investor.bg

Скоро ще бъдат обявени процедури за концесията на летищата в София и Горна Оряховица, пристанищният терминал "Русе изток" и  Фериботния комплекс във Варна. Това съобщи в интервю за вестник „Стандарт" зам.-министърът на транспорта Антон Гинев

 

Най-големият кораб в света влезе в пристанище Ротердам (видео)

09.01.2015, Maritime.bg

Най-големият кораб в света – PIETER SCHELTE, вече е в пристанище Ротердам, след близо 50-дневен преход от Южна Корея. Плаващият под флага на Панама гигант пристига в Холандия за насищане с техника. Именно в Ротердам бе специално драгирано корабно място, което да приеме съда с дължина 382 метра и широчина 124 метра.

Нов мултимодален коридор подобрява транспорта в европейския юг

05.01.2015, сп.Логистика

Съвместният българо-гръцки проект с европейско финансиране Sea2Sea предвижда създаването и развитието на мултимодален (комбиниран) транспортен коридор, който ще свърже района на Черно море с Егейско море и Източното Средиземноморие. За целта ще се изгради ефективна железопътна връзка между гръцките пристанища Кавала и Александруполис в Егейско море и българските пристанища Бургас и Варна, както и с пристанище Русе.

 

БТК - войната започна

09.01.2015, Капитал

През изцяло стъклените стени на петнадесетия етаж в централата на БТК гледката е вълшебна. Сякаш светът е като на длан - там, в краката ти. Дори другите високи сгради изглеждат някак тънички, а от кабинетите на най-високопоставените в компанията софийското ларго с държавната власт дори не се вижда. Затова и когато се възкачи там като най-голям акционер в БТК с контрол върху телекома, българският (тогава) банкер Цветан Василев се почувства като владетел. За разлика от участията си в доста други дружества, които предпочете да завоалира или направо да скрие, контрола си върху БТК Василев обяви с гордост. И разбираемо - освен че в случая става въпрос за най-големия като приходи телеком в страната, говорим за стратегически важна за страната компания, и то в сектор, където в световен мащаб играят само големите момчета.

 

Да, БТК постави Цветан Василев на международната бизнес сцена. Затова и точно там той се възкачи без маска.

 

Освен с вълшебната си гледка кулата на БТК обаче е известна и с друго - свирепият вятър, който вилнее там целогодишно. Вятър, който банкерът очевидно подцени. Днес той е по-силен от всякога, заплашвайки да отвее отслабения, низвергнат и изгонен в чужбина владетел. От месеци поривите му се усилват. А през последните седмици леденият им дъх носи истинска война.

 

 Този бюлетин е свободен за разпространение.

Вие получавате бюлетина ТРАНСПОРТ на Форум Балкански Транспорт и Инфраструктура. Следвайки новите европейски правила, ако не желаете да получавате информация, моля уведомете ни като отговорите на това съобщение с текст "Отписване" на и-мейл [email protected].

 You receive the TRANSPORT newsletter from the Forum for Balkan Transport and Infrastructure. Following the new European rules, if you do not wish to receive information, please notify us by replying to this message with the word "unsubscribe" to email [email protected].

 

Търсене

Translate