Бюлетин Транспорт 31

 


 

 

 

 

Седмичен Бюлетин 

№ 31

ТРАНСПОРТ

29.07-13.08.2013 г.

 

Снимка: 24часа

Бюлетинът е достъпен и на интернет страницата ни 

 


 

 

 

 

 

 

·   Анелия Крушкова оглави „Холдинг БДЖ"

·   Влакът нелегален

·   Лицензите на „БДЖ - Пътнически превози" и на „БДЖ - Товарни превози" са валидни

·   Предвиждат се лицензионни облекчения за жп превозвачите

·   Железницата може без БДЖ, не може без железничари

·   Катастрофиралият в Испания влак е бил в изправност

·   До 2019 г. София ще има трети лъч на метрото

·   Християн Кръстев, Сутрешен блок BulgariaOnAir

 

·   Шофьор на рейс кара на шише водка

·   Ето го транспорта на бъдещето

·   Дават до 100 млн. лв. за ремонт на малки пътища

 

 

 

·   Летище Варна с нов пътнически терминал

·   Летище „София Запад" в село Кондофрей, бе осветено

·   9-те най-луксозни летищни салона в света

 

·   28 млн. лв. приходи за пристанище Варна през първите 6 месеца

·   Бивш шеф отново поема Агенцията за Дунав

 

 

 

 

Оздравителната програма на БДЖ влиза в Министерски съвет следващата седмица

08.08.2013, Investor.bg

Персоналът ще бъде намален с 2 хил. души, като на мястото на служителите, достигнали пенсионна възраст, няма да бъдат назначавани нови.

Оздравителната програма за БДЖ ще бъде представена на заседанието на Министерския съвет през следващата седмица, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на посещението му в Пловдив.

 

 Предвижда се персоналът в дружеството да бъде намален с 2 хил. души. Министърът обаче обясни, че това ще бъдат хора, достигнали пенсионна възраст. След пенсионирането им на тяхно място няма да бъдат наемани нови кадри, допълни той.

 „Не предвиждаме реформата да бъде съпътствана от грубо и необосновано съкращение на хора", коментира Папазов.

Той обясни, че оздравителната програма е разделена на три части - краткосрочна, средносрочна и дългосрочна. „Целта е да се стабилизира железницата и да се развива, за да се превърне в предпочитан транспорт", каза министърът. "Това се прави, защото железницата няма единствено социална функция, инвестицията в нея има и екологично измерение", допълни той.

 

 

 Предвижда се също така цената на билетите за влак да се повиши, вероятно със средно 5%, от следващата година, каза още Данаил Папазов, като допълни, че в момента се правят необходимите анализи.

 

 Транспортният министър обеща да няма сътресения в железницата и посочи, че ресорното му ведомство прави всичко възможно, за да спаси дружеството.

 

 Пред железничари от Пловдив той съобщи, че закъснелите плащания по главниците на заемите на БДЖ са над 175 млн. лева, а до края на годината сумата ще набъбне до 200 млн. лева.

 

 Очакванията на Папазов са да продължи процесът по предоговаряне на кредитите на компанията. ". Разговорите с кредиторите ще се водят в началото на септември, за когато е насрочена нова среща.

 

 

Анелия Крушкова оглави „Холдинг БДЖ"

07.08.2013, Logistika.bg

От 06.08.2013 Съветът на директорите на „Холдинг БДЖ" ЕАД е с нов председател – Анелия Крушкова. Тя замени на този пост Велик Занчев, който оглави компанията по време на служебното правителство.

 

Влакът нелегален

09.08.2013, Standartnews.com

Тапиите на БДЖ за пътническите и товарните превози изтекоха преди месец. Влакове возят пътници и товари без лиценз вече цял месец. На 9 юли изтече лицензът на "БДЖ-Пътнически превози" и на "БДЖ-Товарни превози", сочи сайтът на ИА "Железопътна администрация" (ИАЖА).

 

Лицензите на „БДЖ - Пътнически превози" и на „БДЖ - Товарни превози" са валидни

09.08.2013, МТИТС

Във връзка с появилата се информация в публичното пространство, заявяваме, че издадените лицензии на „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД с № 103 от 10.07.2008г. и на „БДЖ - Товарни превози" ЕООД с № 203 от 10.07.2008г. са валидни.

 

Предвиждат се лицензионни облекчения за жп превозвачите

08.08.2013, Investor.bg

 

Българските жп превозвачи вече ще могат да извършват дейност на територията на страната без да се налага да притежават лиценз. Отпада задължението българските железопътни превозвачи да трябва да притежават специален лиценз, с който да имат достъп до нашата железопътна инфраструктура.

 

Железницата може без БДЖ, не може без железничари

12.08.2013, Komentator.bg

Новият транспортен министър Данаил Папазов явно не е от екстремните състезатели. Поне що се отнася до реформите в железницата. И поне доколкото станаха ясни първите стъпки и програмата за тях.

 

Катастрофиралият в Испания влак е бил в изправност

08.08.2013, Standartnews.com

Мадрид. Ръководителят на обществени железниците в Испания заяви, че членовете на екипажа на влака, който дерайлира при висока скорост миналия месец, не са докладвали никакви проблеми преди катастрофата, предаде Би Би Си.

 

До 2019 г. София ще има трети лъч на метрото

06.08.2013, Econ.bg

Най-късно през 2019 г. ще е готов третият лъч на метрото в столицата. Това стана ясно днес (6 август) от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова на специална пресконференция по повод началото на новия етап за изграждане на съоръжението, предаде iNews.bg.

 

Християн Кръстев, Сутрешен блок BulgariaOnAir

01.08.2013, BulgariOnAir

Говори за състояние и перспективи в БДЖ. Безопасността и сигурността на железопътните превози.

 

 

 

Шофьор на рейс кара на шише водка

13.08.2013, Vsekiden.com

Пътниците погнаха пияницата, той се скри в гората. Шофьор на рейс от Стара Загора бе заловен да кара претъпкания с пътници автобус на шише водка. Екшънът се разиграл в събота, когато пътуващите в градски автобус №9 в посока Старозагорските минерални бани с ужас забелязали, че водачът им криволичи по шосето.

 

Ето го транспорта на бъдещето

13.08.2013, Econ.bg

Щатският милиардер и технологичен предприемач Елон Мъск официално представи Hyperloop – концепция за транспорта на бъдещето при която пътниците ще се движат с почти свръхзвукова скорост по тунел, свързващ Лос Анджелис и Сан Франциско.

 

Дават до 100 млн. лв. за ремонт на малки пътища

05.08.2013, Econ.bg

Между 80 и 100 млн. лв. ще бъдат заложени в бюджета от догодина за ремонт на малките пътища – втори и трети клас. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, информира в. "24 часа". Според нея целта е сумата да се заделя всяка година и при възможност да бъде увеличавана.

 

Летище Варна с нов пътнически терминал

13.08.2013, Capital.bg

Новият пътнически терминал на летище Варна ще бъде открит в четвъртък. Това съобщиха от компанията - концесионер на двете черноморски летища, "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт". Общата стойност на инвестицията в терминала и свързаната с него инфраструктура е над 75 млн. лв. Новият терминал е около три пъти по-голям от досегашния, като на час може бъдат обслужвани по 1037 пътници.

 

Летище „София Запад" в село Кондофрей, бе осветено

29.07.2013, Radomironline.com

 

Освещаването бе извършено от отец Георги Христов от Радомир. На него присъстваха около 50 души бизнесмени и пилоти. Те пристигнали със самолети. 28 са приземените машини на летището. „София Запад" е на мястото на старата военна писта в селото. Летището бе изцяло ремонтирано. На него ще бъдат назначени около 1000 души като идеята е те да са предимно местни хора.

 

9-те най-луксозни летищни салона в света

12.08.2013, Econ.bg

В 21 ви век освен крайната точка на едно пътуване, изходната също се превръща в източник на удоволствие.  Особено когато става въпрос за летищни салони за гости, които са създадени да удовлетворят максимално нуждите на пасажерите си.

 

 

28 млн. лв. приходи за пристанище Варна през първите 6 месеца

09.08.2013, Econ.bg

Ще се инвестират 10 млн. лв. в пристанищната инфраструктура, заяви министър Данаил Папазов. За първите шест месеца на 2013 г., пристанище Варна е реализирало приходи от близо 28 млн. лв. и е обработило около 4,5 млн. тона товари.

 

Бивш шеф отново поема Агенцията за Дунав

12.08.2013, Dir.bg

 

Бившият директор на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав, Георги Георгиев, вероятно ще бъде назначен на поста на мястото на кап. Павлин Цонев.

 

 

 

  

 

Този бюлетин е свободен за разпространение.

Вие получавате бюлетина ТРАНСПОРТ на Форум Балкански Транспорт и Инфраструктура. Следвайки новите европейски правила, ако не желаете да получавате информация, моля уведомете ни като отговорите на това съобщение с текст "Отписване" на и-мейл [email protected].

 You receive the TRANSPORT newsletter from the Forum Balkan Transport and Infrastructure. Following the new European rules, if you do not wish to receive information, please notify us by replying to this message with the word "unsubscribe" by email [email protected].

 

 

 

 

Търсене

Translate