Седмичен Бюлетин ТРАНСПОРТ №30


Вградено изображение 11


 

 

 

 

Седмичен Бюлетин 

№ 30

ТРАНСПОРТ

22-28.07.2013 г.

 

Вградено изображение 1Снимка: Цанко Симеонов

Бюлетинът е достъпен и на интернет страницата ни 

 





 Вградено изображение 1

 


·   Георги Иванов: Интересът към влака до морето остава, въпреки АМ Тракия

·   Пускат влака до Солун

·   БДЖ купува 30 нови пътнически мотриси "шинобус" за 120 млн. лв.

·   Брюксел ни качва на влака

·   Спасяват влака стрела с 30 млн. лв. от армията

·   Ръждясват релсите на втория Дунав мост

·   НКЖИ дава пари за Модър-Царевец. Първа копка - догодина

·   Македонска поръчка за "СК-13 холдинг"

·   Протести и срещу приватизацията на румънския ЖП-превоз

·   Големите железопътни трагедии по света и у нас

·   Луд машинист почерни Испания

Вградено изображение 2

·   Спряха камионите по магистралите

·   Пуснаха участъка Шумен – Белокопитово от АМ Хемус

·   14 км от лот 1 на АМ „Струма" вече са в експлоатация

·   200 млн. тона товари заобикалят България заради липса на аутобана „Черно море"

 

Вградено изображение 3

 

 

·   Увеличение на обработените товари на Летище София за полугодието

·   Пътниците по българските летища са нараснали с 3% през 2012 г.

·   Държавен дъмпинг на "Летище София"

Вградено изображение 5


·   Цветелина Бориславова купува пристанище

·   Порт Бургас товари зърно за целия свят

 


 

К100 Транспорт: В търсене на нови маршрути

15.07.2013 Capital.bg

 

От няколко години, ако попитате някой, работещ в сферата на транспорта, как върви бизнеса, той неизбежно ще ви нарисува мрачна картина на спадащ внос и износ, на бета-рецесия на европейските пазари, на падащи навла и празни камиони. Това се вижда и от оборотите на инфраструктурните дружествата, обслужващи трафика по въздух, вода и суша, при които няма голяма промяна, т.е. потоците на товари и пътници от, към и през страната се запазват относително същите.

 

Кризата обаче даде възможност на компаниите с идеи и потенциал, готови да търсят нови пътища, да изпъкнат на фона на останалите. През изминалата година с най-големи ръстове в топ 15 на дружествата в сектор транспорт са автомобилните компании, които от няколко години си проправят успешно път на изток или са успели да намерят големи клиенти в Европа. Или мобилността генерира приходи.

 

В бурни води

През тази година железопътният превозвач за пръв път не участва в класацията за сектор транспорт с консолидираните си данни (виж класацията за холдинги), а с двете си дъщерни дружества "БДЖ - Пътнически превози" и "БДЖ - Товарни превози", които извършват реалната превозваческа дейност. Така компанията отстъпи първото място на морския превозвач Параходство "Български морски флот". Компанията реализира приходи от 349.5 млн. лв. Те са по-ниски в сравнение с предходните две години, но шипингът силно пострада от кризата в глобален мащаб, като навлата се сринаха в пъти през есента на 2008 г. Германско-българският консорциум "Кей Джи маритайм шипинг", в който съсобственик от българска страна е Кирил Домусчиев, приватизирал 70% от компанията срещу 440 млн. лв., уцели пиков за пазара момент за сделката, а няколко месеца след сделката секторът се сгромоляса.

 

Въпреки леко спадащите приходи дружеството успя да покрие критериите при приватизацията за инвестиции в кораби през първите 5 години, като оповести това през април миналата година. Новите кораби вече са 8 на брой за общата сума 338 млн. лв.  Плюсовете от кризата са, че цената на корабното строителство пада и поръчването им е изгодно, стига да можеш да намериш финансиране. Подмяната на флота е необходима не само заради задължението към Агенцията за приватизация, но и поради новите реалности - старите кораби водят до проблеми на пристанищата, където може и да не бъдат допуснати, както и до проблеми със застрахователите, които отказват да работят с тях. Според офертата на купувача компанията се задължи да инвестира 780 млн. лв. за 10-годишен период, или подновяването на флота ще продължи.

 

До момента компанията купува кораби за насипни товари, които са по-големи от старите 30-40 000-тонни, като това спомага за отимизирането на дейностите. Морският превозвач вози основно в Атлантическия океан, между Северна Америка и балтийските държави и между Южна Америка и Европа. Кораби работят и в Тихия и Индийския океан.

 

Дружеството има и още един повод гордост, след като навлезе и в друга една дейност, а именно пристанищните услуги, след като спечели две концесии за терминали на пристанището в Бургас. От началото на 2012 г. свързаното дружество "БМФ - Порт Бургас" държи концесията на двата терминала за насипни товари в Бургас, а от тази година компанията вече е концесионер и на терминала за контейнери там.

 

Основният проблем обаче е как ще бъдат привлечени достатъчно товари в терминалите. Трудностите остават и в шипинга. Навлата все така запазват ниското си ниво, през изминалата година най-старата корабна компания в света, Stephenson Clarke Shipping, след 300 години на вода продаде и последния си плавателен съд и премина към ликвидация, а на шипинга остава да чака световната икономика най-накрая ще тръгне отново устойчиво нагоре.

 

Къде отлетя

Голямата липса в челото на транспортната класация е "България ер". От националния авиопревозвач, собственост на "Химимпорт", споделиха само, че "няма с какво да се похвалят тази година и затова предпочитат да не ни предоставят данните си". За 2011 г. компанията има приходи от 352 млн. лв., като запазването на този резултат би й гарантирало лидерска позиция. Каква е бизнес ситуацията във въздуха обаче ще остане загадка, поне докато резултатите не бъдат публикувани в Търговския регистър.

 

Изминалата година беше интересна за дружеството и по още една линия. В началото на 2012 г. изтече петгодишният следприватизационен период на сделката и държавата се раздели със златната си акция. С това дружеството получи пълна свобода за решенията си. Компанията започна и да променя флота си, като самолетите Boeing отстъпиха място на малките бразилски Embraer, които спестяват разходи от гориво и такси и дават по-висока запълняемост на местата поради по-малката им бройка. Компанията все пак остава водеща за летище София с превозените 976 хил. пътници през изминалата година, като неин подгласник е нискотарифната Wizz Air с 695 хил. пътници, като от време на време излиза с позитивни съобщения за увеличаване на честотите до някои от дестинациите си.

 

В сферата на въздушния транспорт обаче няма ръстове на оборотите нито по отношение на летищата, нито при "Ръководство на въздушното движение", или всеобщата стагнацията във въздуха продължава.

 

Да си проправиш пътя

Най-успешни през изминалата година обаче се оказаха дружествата, които возят по суша. Най-растящата компания от сектора е пловдивската ПИМК. Бизнесът на компанията расте с 38%, като оборотът вече е почти 200 млн. лв. Компанията се развива успешно през последните няколко години и това е видно от инвестициите й. Последната е за 32 млн. евро  в 500 камиона. Част от тях ще подменят парка на дружеството, но ще има и увеличение на общата бройка с 15%. Към днешна дава фирмата има на сметката си 840 тира, като от договорените 500 вече 210 са доставени. Очакванията на собствениците за тази година също са оптимистични. От оборота за 2012 г. от транспорт идват 150 млн. лв. от въпросните близо 200 млн. лв., тъй като дружеството има и търговска дейност. За тази година прогнозата е, че само от превози приходите ще бъдат 180 - 190 млн. лв. От дружеството обясняват успехите си с договорите си с испанския моден гигант Inditex, собственик на марките Zara, Stradivarius, Pull and Bear и др. Компанията е известна с по няколкото си колекции на сезон, което дава постоянна работа на превозвача. ПИМК залага основно на превозите между страни в Европейския съюз, където компанията реализира около 40% от превозите си. Около 35 - 40% от курсовете са от Европа за трети страни (част от дрехите на Inditex например се шият в Турция, като продукцията пътува и за бившите съветски републики), а останалите 20% обслужват вноса и износа на страната.

 

С друг вид насоченост е най-голямата компания за автотранспорт - бившият държавен превозвач СОМАТ, чиито приходи растат с над 10% и с тях заема трето място в класацията. През последните няколко години успехите при СОМАТ идват от превозите за трети страни и по-специално за бившите съветски републики, като те представляват около 80% от бизнеса на компанията. "През 2012 г. се увеличиха и обратните превози от трети страни за Европа, товарите са основно селскостопанска продукция, плодове, зеленчуци, стоки с ниска степен на обработка", обяснява изпълнителният директор Росен Димитров. Плюсът за компанията е, че този тип превози са сложни за организация и изпълнение и конкурентите са малко. На вътрешния европейски пазар пък СОМАТ се концентрира върху клиенти, които имат кръгови рейсове – например автомобилната индустрия, където  първо се превозват частите, след което и готовата продукция. Идеята е да няма празни превози и престой.

 

Последната компания с голям ръст на бизнеса е спедиторът "Шенкер". През последните няколко години дружеството развива логистичната си мрежа, като освен централния си терминал в Божурище разполага с още шест. Проектите за разширяване на териналите във Варна и Бургас приключиха, а през последната половин година компанията откри и новите си по-модерни офиси и складове в Русе и Пловдив.

 

Негативното при сухопътния транспорт е, че въпреки умението на компаниите сами да намират товарите и пътищата си за бизнес, на моменти е необходима държавна подкрепа, която да следи за изпълнението на транспортните режими, да реагира, когато пазарът има потребност от допълнителни транспортни разрешителни, и т.н. Изминалата година обаче ще бъде запомнена с традиционния недостиг на руски транспортни разрешителни, настоящата пък минава на фона на засилените рестрикции от страна на турските митнически власти към българските превозвачи и традиционната българска немощ на масата на преговорите.

 

Тежък товар

 

Държавното безсилие и липсата на определеност и последователност обаче личат най-силно в полето на железопътния транспорт. Миналата година товарното поделение на превозвача на няколко пъти беше на крачка от новото си частно начало. Със смяната на правителството обаче идеята за приватизирането на "БДЖ - Товарни превози" ще бъде ревизирана, а въпросът може ли държавната компания да бъде печеливша се повдигна на нов глас. А резултатите на компанията за изминалата 2012 г. са всичко друго, но не и положителни. Оборотът на товарната компания намалява с 20 млн. лв., а финансовият резултат все още е далеч от положителен. Управителят на "БДЖ - Товарни превози" Ивайло Иванов обяснява спада с тежките зимни условия, наводненията и замръзналия Дунав. "При наводненията например два месеца нямаше товари за и от Турция", онагледява ситуацията той. Към лошото време се добавят и ТЕЦ-ве, които останаха без разрешителни за рабЗаглавиеота до 1 август, като от това пострадаха основните превози на железницата - на въглища.

 

"Тази година обаче стоим по-добре в сравнение с предходната, като за първите 4 месеца сме си подобрили резултата с 3 млн. лв.", коментира Иванов. Това железницата е постигнала въпреки блокирането на енергетиката, обяснява той. Лекият ръст е благодарение на привлечените товари от автомобилния и морския транспорт. "БДЖ участва в обединение от няколко железопътни компании - словенските, сръбските, турските, австрийските, унгарските, като целта е превозите от словенското пристанище в Копер да стигат до турските пристанища по релси, а не с кораби. Всяка  жп компания участва с вагони. Обединението беше създадено преди година и 2-3 месеца, като броят на влаковете на седмица се увеличава", обяснява Иванов, като според него увеличение на превозите на БДЖ ще има и след пускането на Дунав мост 2. Компанията през тази година може да се похвали и с някои нови клиенти във втория по важност товар след въглищата - петролните продукти. След като миналата година държавният превозвач загуби част от товарите на "Лукойл", от около месец работи с новата петролна компания на пазара на едро и дребно в България - сръбското поделение на "Газпром нефт" "НИС петрол". Дружеството разполага с рафинерия в Сърбия, като оттам ще снабдява данъчния склад в Костинброд, който закупи от "Газтрейд", както и наетите обеми в базата на "Сакса" в Нови Искър. За новия си клиент БДЖ вече вози по два влака на седмица.    

 

На транспорта не му остава друго, освен да чака съживяването на икономиката и потреблението. Или да търси късмета си далече от дома.

Вградено изображение 1

 

Георги Иванов: Интересът към влака до морето остава, въпреки АМ Тракия

25.07.2013, Money.bg

Вградено изображение 1

Изпълнителният директор на БДЖ " Пътнически превози" Георги Иванов пред Money.bg.

 

Пускат влака до Солун

26.07.2013, Standartnews.com

Вградено изображение 2

Влакът София - Солун отново трябва да бъде пуснат в движение. Това заяви Джорджия Айфантополу от Института по транспорт в Солун при представянето на проекта "Железопътни градски центрове в Югоизточна Европа (RAIL4SEE).

 

БДЖ купува 30 нови пътнически мотриси "шинобус" за 120 млн. лв.

26.07.2013, Money.bg

Вградено изображение 3

БДЖ ще инвестира 120 млн. лв за закупуване на нови влакове. Това заяви в интервю за Money.bg управителят на БДЖ Пътнически превози Георги Иванов.

 

Брюксел ни качва на влака

22.07.2013, Standartnews.com

Вградено изображение 20

Влакът ще стане истински конкурент на колите и автобусите. Основен приоритет през следващия програмен период 2014-2020 г. на ОП "Транспорт" ще бъде развитието на жп инфраструктурата и на интермодалните терминали, предвиждат плановете на Министерството на транспорта.

 

Спасяват влака стрела с 30 млн. лв. от армията

23.07.2013, Monitor.bg

Вградено изображение 4

Скоростните влакове по отсечката Пловдив-Свиленград ще бъдат пуснати само ако бюджетът на Министерството от отбраната (МО) бъде актуализиран. Това стана ясно по думите на министъра на отбраната Ангел Найденов вчера.

 

Ръждясват релсите на втория Дунав мост

23.07.2013, Trud.bg

Вградено изображение 5

Нито един влак не е минал през втория Дунав мост при Видин - Калафат за първите 40 дни от неговото съществуване, съобщиха железничари. Според тях имало проблем около документите и сертификатите за безопасност на жп линията.

 

НКЖИ дава пари за Модър-Царевец. Първа копка - догодина

22.07.2013, Dariknews.bg

Вградено изображение 6

Над 3,2 млн. лв. осигурява Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ) за изграждане на пътен възел "Модър-Царевец", потвърдиха за Дарик от компанията.

 

Македонска поръчка за "СК-13 холдинг"

22.07.2013, Capital.bg

Вградено изображение 7

Българската компания "СК-13 холдинг" е спечелила поръчка за 9.5 млн. евро за модернизация на част от железопътната мрежа в Република Македония, съобщи сайтът balkans.com, като информацията беше потвърдена за "Капитал Daily" и от холдинга.

 

Протести и срещу приватизацията на румънския ЖП-превоз

26.07.2013, Expert.bg

Вградено изображение 8

Близо 2500 румънски железничари излязоха вчера на протест срещу приватизацията на румънската държавна компания за железопътни превози CFR Marfa, предаде БГНЕС.

 

Големите железопътни трагедии по света и у нас

25.07.2013, Inews.bg

Вградено изображение 9

Пътнически влак се преобърна снощи недалеч от Сантяго де Компостела в Испания. По последни данни жертвите са 78 души. Според Reuters ранените са около 178 души, 20 от тях са в критично състояние.

 

Луд машинист почерни Испания

26.07.2013, Standartnews.com

Вградено изображение 10

Бясна скорост, много над разрешената, стана причина за кървава влакова катастрофа в Испания, при която загинаха най-малко 80 души. Влакът, който пътувал от Мадрид към галисийския град Ферол с 238 пътници, катастрофира недалеч от град Сантяго де Компостела в сряда вечер.

 

Inline image 1

Спряха камионите по магистралите

21.07.2013, Novinar.bg

Вградено изображение 11

Забранява се движението на тежкотоварните коли по републиканските пътища от 14.00 до 20.00 ч. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура". Органичението ще важи до 30 септември.

 

Пуснаха участъка Шумен – Белокопитово от АМ Хемус

25.07.2013, Logistika.bg

Вградено изображение 12

Пуснато е движението по новоизградения участък от АМ Хемус Шумен – Белокопитово от км 342 до км 350 - връзка с път І-7 в посока за гр. Силистра.

 

14 км от лот 1 на АМ „Струма" вече са в експлоатация

23.07.2013, Logistika.bg

Вградено изображение 13

Пуснаха движението по автомагистрала „Струма", в участъка от Долна Диканя до пътен възел „Дупница-Север". Общата дължина на лот 1 на автомагистрала „Струма" е 16,78 км.

 

200 млн. тона товари заобикалят България заради липса на аутобана „Черно море"

22.07.2013, Logistika.bg

Вградено изображение 14

Заради липсата на магистрала „Черно море" (която трябва да свързва Варна и Бургас) повече от 200 милиона тона товари заобикалят България. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в телевизионно интервю.

 

Inline image 2

Увеличение на обработените товари на Летище София за полугодието

22.07.2013, Publics.bg

Вградено изображение 15

Увеличение на обработените товари на Летище София със 7,5% сочат данните на аеропорта за първата половина на 2013 г. спрямо съответния предходен период. Общият обем на товарните и пощенски пратки е 8587 тона.  С 15% са нараснали товарите, превозени със специализирани карго полети.

 

Пътниците по българските летища са нараснали с 3% през 2012 г.

22.07.2013, Capital.bg

Вградено изображение 16

През 2012 г. през летищата в България са преминали над 6.8 млн. пътници, което представлява увеличение с 3% спрямо 6.6 млн. пътници през предишната година. Това сочат данни от анализ на Евростат за превоза на пътници с въздушен транспорт в рамките на Европейския съюз, цитирани от БТА.

 

Държавен дъмпинг на "Летище София"

23.07.2013, Capital.bg

Вградено изображение 17

Държавното дружество "Летище София" е злоупотребявало с монополното си положение на столичния аеропорт и е подбивало цените за т.нар. наземно обслужване на авиокомпаниите – предоставянето на услуги за пътници, товаренето на багаж в самолетите и т.н.

 

 Inline image 3

Цветелина Бориславова купува пристанище

21.07.2013, Capital.bg

Вградено изображение 18

Инвестиционното дружество на Цветелина Бориславова CSIF (СИЕСАЙЕФ) планира да купи пристанище в Бургас и хладилна база с мощности за преработка на риба в града. Това става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за поискана от CSIF концентрация.

 

Порт Бургас товари зърно за целия свят

26.07.2013, Standartnews.com

Вградено изображение 19

"БМФ Порт Бургас" отвори вратите пред родните зърнопроизводители към световните пазари. За първи път кораби тип "Панамакс" с газене до 14 метра се товарят с пълен капацитет.

 

 

 

 Вградено изображение 19 

 

Този бюлетин е свободен за разпространение.

Вие получавате бюлетина ТРАНСПОРТ на Форум Балкански Транспорт и Инфраструктура. Следвайки новите европейски правила, ако не желаете да получавате информация, моля уведомете ни като отговорите на това съобщение с текст "Отписване" на и-мейл [email protected].

 You receive the TRANSPORT newsletter from the Forum Balkan Transport and Infrastructure. Following the new European rules, if you do not wish to receive information, please notify us by replying to this message with the word "unsubscribe" by email [email protected].



Търсене

Translate