Седмичен Бюлетин ТРАНСПОРТ №28


Вградено изображение 11


 

 

 

 

Седмичен Бюлетин 

№ 28

ТРАНСПОРТ

08-14.07.2013 г.

 

Вградено изображение 16Снимка: Цанко Симеонов 

Бюлетинът е достъпен и на интернет страницата ни 

 



 Вградено изображение 1

 


Вградено изображение 2

·   Транспортният министър "откри" магистрала "Тракия" предварително

·   София е логистичната локация с най-ниски оперативни разходи в Европа

·   ЕС осигурява 5,2 млн. лв. за АМ „Хемус"

 

Вградено изображение 3

 

 

·   "Куцото Ту" се завърна в Русия

·   Инвестират 600 млн. евро за подобряване на въздушния транспорт в ЕС

Вградено изображение 5

 

·   Възможността за японски заем за ново пристанище била загубена

·   Удостоверенията за експлоатационна годност на пристанищните оператори стават безсрочни

 




 

Шеф на дирекция в Столичната община стана зам.-министър на транспорта

11.07.2013 Livenews.bg

 

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов вече има нов заместник. Това е Георги Тодоров. Пламен Орешарски е подписал заповедта за неговото назначение по-рано през деня, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Кой е Георги Тодоров?

От август 2010 г. до сега той е директор на Дирекция „Транспортна инфраструктура" в Столична община. В периода ноември 2004 г. - октомври 2009 г. е директор на дирекция „Концесии" в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Преди това е работил като експерт в правната дирекция на ведомството. От октомври 2005 г. до ноември 2006 г. г-н Тодоров е бил член на Съвета на директорите на „България Ер" ЕАД. От ноември 2006 г. до ноември 2009 г. е председател на Съвета на директорите на „Български пощи" ЕАД, а от октомври 2008 г. до ноември 2009 г. е член на Одитния комитет на Пристанище Бургас - ЕАД. Магистър е по право от УНСС-София.

 

Днес министър Данаил Папазов заяви, че основен приоритет през следващия програмен период ще бъдат жп проектите. Усилията ще бъдат насочени в няколко направления – жп връзката между Сърбия – Турция - Гърция, както и направлението Видин – София. „Много важни са и транспортните възли във Варна и Русе, които са връзката между реката и морето, затова за следващия програмен период ще предложим за финансиране и линията, която ги свързва", допълни той.

 

„Пътните проекти остават приоритет, но на европейско ниво по-голяма тежест се дава на железопътните", заяви министър Папазов. Той поясни, че ще се работи за завършване на АМ „Струма", изграждане на АМ „Хемус". Правят се и пручвания за финансирането на АМ „Черно море".

 

"БДЖ е в много тежко положение, но вече са набелязани конкретни мерки за оздравяването на дружеството. Първото от тях е размяната по метода на дълг срещу собственост. „Ще бъде привлечен външен оценител, за да сме сигурни, че имотите, които БДЖ ще прехвърли към Национална компания „Железопътна инфраструктура" ще бъдат оценени на пазарните им цени" - каза министър Папазов. Само така ще се изчистят задълженията, натрупани през годините.

 

„Нуждаем се от много спешни мерки, затова се срещнахме и със Световна банка, за да проучим възможностите за получаване на заем срещу ангажимент за преструктуриране", обясни Данаил Папазов. Набелязаните мерки се обсъждат и с кредиторите, защото в момента БДЖ е в голяма зависимост от тях. „Много е важно да успеем през следващия програмен период да кандидатстваме за европейско финансиране, за да закупим нов подвижен състав" - каза още министърът.

 

Министър Папазов обяви, че веднага след вчерашния трагичен инцидент на Цариградско шосе, са били изпратени екипи на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация", които да се запознаят със случая.„Всички документи на таксито и водача, които са в нашите компетенции, са редовни, но съм разпоредил допълнителна проверка на случая", допълни Папазов.

Вградено изображение 1

Данаил Папазов: БДЖ е в много тежко състояние

11.07.2013, Focus-news.net

Вградено изображение 2

Данаил Папазов, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, в интервю за предаването „Денят започва" на БНТ

 

БДЖ ще се спасява с по-добра логистика и оперативно управление

14.07.2013, Mediapool.bg

Вградено изображение 3

Държавните железници имат да решават освен финансови и социален проблем, тъй като в тях работят над 10 хил. души, които хранят семейства и не са виновни за кризата, в която БДЖ се намира по обективни и субективни причини. Това коментира транспортният министър Данаил Папазов пред БНР в неделя.

 

Транспортният министър се срещна с кредиторите на БДЖ

12.07.2013, Cross.bg

Вградено изображение 1

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов се срещна днес с представители на кредиторите на Холдинг „БДЖ". По време на тази първа среща на новото ръководство на министерството с представители на банките, бяха обсъдени стъпките за финансово стабилизиране и преструктуриране на държавната железница и подготовката на екшън-план.

 

Два нови нощни влака до морето

11.07.2013, Standartnews.com

Вградено изображение 8

Два допълнителни нощни бързи влака между София и Варна пуска "БДЖ-Пътничеки превози" от 13 юли до 21 септември. Причината е засиленият интерес на пътниците към най-евтините превози през лятото, съобщиха от компанията. И двата влака ще пътуват по Подбалканската III жп линия.

 

БДЖ изпробва нов локомотив

13.07.2013, News.Ruse24.bg

Вградено изображение 7

Държавния ЖП оператор БДЖ е взел за изпитания нов маневрен локомотив. От няколко дни машината е ангажирана с композирането на влаковете на Централна гара София.

 

БДЖ осъдени за дискриминация

10.07.2013, Trud.bg

Вградено изображение 4

Различните цени на билетите, които пътниците във влака плащат в зависимост от това дали са се качили в първия вагон или по-назад, са дискриминация. Според заповед на управата на БДЖ в първия случай плащаш билет за пътя, а във втория - и глоба.

 

€20 млн. от магистралите отиват за жп проекти

11.07.2013, Monitor.bg

Вградено изображение 5

20 млн. евро от средствата за изграждане на пътища ще бъдат пренасочени към жп проекти, реши правителството на вчерашното си заседание. Това е едно от основните изисквания, които са поставени от Европейската комисия, за да бъде приета нотификацията, която е била предложена още в края на миналата година, съобщи транспортният министър Данаил Папазов.

 

НКЖИ договори трасета на международната конференция на FTI

10.07.2013, Publics.bg

Вградено изображение 6

На база разчети по график 2013 – 2014 г. за движение на влаковете през граничните преходи на България, НКЖИ очаква приходи от 16 млн. лева от инфраструктурни такси.

 

 

Inline image 1

Транспортният министър "откри" магистрала "Тракия" предварително

12.07.2013, BTVNews.bg

Вградено изображение 9

Под натиска на Бойко Борисов, на депутати от ГЕРБ, на черноморски кметове и съсловни организации на превозвачи магистрала „Тракия" да влезе в експлоатация още днес в края на работния ден от транспортното министерство „пуснаха" аутобана. Но само на хартия.

 

София е логистичната локация с най-ниски оперативни разходи в Европа

11.07.2013, Logistika.bg

Вградено изображение 10

През първата половина на 2013 г. предлагането на модерни индустриални и логистични площи в София нараства с 26 600 кв. м (с 4%) и така достига 692 200 кв. м. В това число се включват всички спекулативни площи, помещения изградени по поръчка, както и тези, които се отдават под наем от логистични оператори (3PL), съобщават от  Colliers International.

 ЕС осигурява 5,2 млн. лв. за АМ „Хемус"

12.07.2013, Logistika.bg

Вградено изображение 11

Даден е старт на подготовката на АМ „Хемус". Аутобанът ще се изгражда със средства от Оперативна програма „Транспорт".

 

Inline image 2

"Куцото Ту" се завърна в Русия

09.06.2013, Trud.bg

Вградено изображение 12

Легендарният самолет Ту-154, който вози властта от 1988 до 2010 г., в понеделник вечерта напусна България от летище София, вероятно окончателно. Това сигурно е последното излитане на български Ту-154 от родно летище.

 

Инвестират 600 млн. евро за подобряване на въздушния транспорт в ЕС

12.07.2013, Logistika.bg

Вградено изображение 13

Европейската комисия обяви, че ще предостави 600 млн. евро за нови научни изследвания, за да се облекчи ситуацията в претовареното европейско въздушно пространство, съобщиха от институцията.

 

 Inline image 3

Възможността за японски заем за ново пристанище била загубена

12.07.2013, Dariknews.bg

Вградено изображение 15

Възможностите за заем от Японската банка за международно сътрудничество за изграждане на контейнерни терминали във Варна и Бургас са безвъзвратно загубени. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на днешния парламентарен контрол.

 

Удостоверенията за експлоатационна годност на пристанищните оператори стават безсрочни

09.07.2013, Logistika.bg

Вградено изображение 14

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов обяви, че вече е решен дългогодишният проблем с Удостоверенията за експлоатационна годност, които ИА „Морска администрация" издава за работа на пристанищните оператори.

 

 Вградено изображение 19 

 

Този бюлетин е свободен за разпространение.

Вие получавате бюлетина ТРАНСПОРТ на Форум Балкански Транспорт и Инфраструктура. Следвайки новите европейски правила, ако не желаете да получавате информация, моля уведомете ни като отговорите на това съобщение с текст "Отписване" на и-мейл [email protected].

 You receive the TRANSPORT newsletter from the Forum Balkan Transport and Infrastructure. Following the new European rules, if you do not wish to receive information, please notify us by replying to this message with the word "unsubscribe" by email [email protected].


Търсене

Translate